Det kan vara påfrestande för alla andra, men forskning pekar på att en bästis på jobbet kan ge karriären en skjuts.
1 av 2: Det kan vara påfrestande för alla andra, men forskning pekar på att en bästis på jobbet kan ge karriären en skjuts. Foto: Shutterstock
Bland annat vågar vänner be varandra om råd i större utsträckning än de som inte anser sig ha kompisar på jobbet.
2 av 2: Bland annat vågar vänner be varandra om råd i större utsträckning än de som inte anser sig ha kompisar på jobbet. Foto: Fotolia

Studie: Bästisar på jobbet gör dig bättre

Jobbar du ihop med din bästa kompis?

Grattis! Då gör du antagligen ett riktigt bra jobb också. 

Forskning visat nämligen att goda vänner på arbetet är bra för karriären.

Får du dåligt samvete för att du och en kollega har lite väl roligt tillsammans på jobbet? Må hända att kamratlig jargong och skrattattacker i fikarummet inte uppskattas av alla på arbetsplatsen, men forskning visar att det finns goda anledningar att hålla fast vid sin jobbästis.

I en studie från Rutgers University i New Jersey har forskare undersökt hur vänskap på jobbet påverkar arbetet. Genom att studera 168 anställda på ett försäkringsföretag kunde de se att en nära vän på jobbet kunde boosta arbetsprestationen. 

LÄS OCKSÅ: Test: Vilket yrke borde du ha? 

Därför är det bra att ha en bästis på jobbet

Det visade sig att de som ansåg sig vara vän med en kollega även utanför arbetsplatsen oftare bad dem om råd med arbetsuppgifter, medan de som inte ansåg sig ha nära vänner på jobbet inte gjorde det i samma utsträckning. 

Enligt David Burkus, professor vid Oral Roberts University, kan det förklaras med att det helt enkelt är lättare att be sina vänner om hjälp, eftersom man då inte utsätter sig för samma risk att bli utdömd som dålig på sitt jobb. 

Om vännerna dessutom hade olika arbetsområden eller befann sig på olika avdelningar ökade bådas förståelse för företaget som helhet.

LÄS MER: Därför ska du spela spel på jobbet 

Kan även vara stressande

Men det är inte bara bra att jobba ihop med sin bästis. Det visade sig också att nära relationer kan kosta. Bland annat kan vänskapen stjäla tid från viktiga uppgifter och orsaka både stress och improduktivitet.

I en uppföljningsstudie med flera arbetsplatser visade det sig dock att de positiva effekterna av vänskaper på jobbet övervägde de negativa. Så håll fast vid din jobb-BFF! 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av ToppHälsa + handkräm för 199 kr. Läs mer!