Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Hur blir man bästa vänner?
Hur blir man bästa vänner?
Hur blir man bästa vänner?
Hur blir man bästa vänner? Foto: Shutterstock

Exakt så lång tid tar det att bli bästa vänner

När vet man att man är bästa vänner?

Den frågan har nog många ställt sig. Nu visar forskning att det varken hänger på samma intressen eller att ha samma värderingar:

Det är tiden man umgås som avgör.

Cornelia Thomasson

En bästa vän är bland det finaste man kan ha, på riktigt! Starka vänskapsband gör inte bara livet roligare, forskning visar också att dessa relationer gör att vi lever längre. Men vad definierar en bästis? Är det att man kan prata om allt, är bra på att läsa av varandra eller har liknande värderingar?

Det går inte att tvinga någon att bli ens bästa vän, men om man vill försöka forma nära relationer finns det en sak man kan göra, enligt Jeffrey Hall, professor i kommunikationsvetenskap vid universitetet i Kansas:

Tillbringa tid ihop.

LÄS OCKSÅ: Göra slut med en kompis? Så gör du det bra

Det tar 200 timmar att bli bästisar

Det tar ungefär 200 timmar att gå från bekanta till att titulera sig som bästa vänner, enligt Halls avhandling som nyligen publicerades i Journal of social and personal relationships. 

I en första studie lät Hall och hans kollega samla in 355 enkätsvar från personer som det senaste halvåret flyttat till en ny ort. Deltagarna fick utvärdera vänskapen med personer de träffat sedan flytten. Bland annat fick de svara på hur nära de stod varandra, hur många timmar de tillbringat tillsammans och sedan gradera sin relation som antingen bekantskap, kompis, vän eller nära vän. 

I den andra studien fick 112 nya studenter vid universitetet besvara frågor om två nya bekantskaper de gjort sedan de började skolan två veckor tidigare. Forskarna följde upp efter fyra och sju veckor för att se hur vänskapen förändrats över tid.

LÄS OCKSÅ: Så påverkar vänner dig

Vill du skaffa en bästa vän? Tillbringa tid tillsammans

Hall och hans forskarkollega kom fram till följande: Det tar ungefär 40 till 60 timmar att bli kompisar, efter 80 till 100 timmars umgänge har man uppgraderats till en vän och efter 200 timmar har man blivit nära vänner. 

– Vi måste mäta det i tid. Du kan inte knäppa med fingrarna och få en vän. Att behålla nära relationer är det viktigaste arbetet vi gör i våra liv - de flesta som ligger på sin dödsbädd håller med om detta, säger Jeffrey Hall enligt The Independent.

De kunde också se att unga personer har lättare att forma nära vänskapsrelationer - och det går fort.

– När folk växlar upp i vänskapsstadierna dubblar de eller tripplar tiden de tillbringar med varandra under en treveckorsperiod, säger Jeffrey Hall. 

Vänner vi första ögonkastet

Men det finns så klart andra faktorer som spelar roll också, som hur kompatibla man är. Hälsoliv har tidigare skrivit om vänskap vid första ögonkastet. 2014 kom en studie som visade att vissa personlighetstyper har lättare att klicka direkt, lite som med kärlek vid första ögonkastet.

Kvinnor har lättare än män att uppleva det här fenomenet, troligen eftersom de fostrats att vara bättre att lyssna på sina känslor. Personer med karaktärsdragen trevliga, trofasta och öppna hade också lättare att få vänskapscrusher.