Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>MÄNSKLIGT

Publicerad 8 jul 2018 19:00

Ernst Kirchsteiger: "Är en ganska barnslig 60-åring"

Folkkäre Ernst Kirchsteiger är aktuell i "Sommar med Ernst".

Folkkäre Ernst Kirchsteiger är aktuell i "Sommar med Ernst".

1/2

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

"Jag är en ganska barnslig 60-åring"

"Jag är en ganska barnslig 60-åring"

2/2

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Om Ernst Kirchsteiger fick välja skulle George Clooney spela huvudrollen i filmen om hans liv. Just nu är Ernst aktuell med sitt populära sommarprogram, och under inspelningarna skojas och skrattas det mycket.

– Min humor är ganska sjuk, säger han.

Vad finns det för missuppfattningar om dig? 

– Att jag bara är glad hela tiden. I mina program är jag en väldigt positiv och glad människa, men jag är nog mer lik alla tittare än de kan tänka sig. Det finns både glädje och sorg i allas liv och jag skulle aldrig kunna vara så glad om jag inte fick vara lite ledsen ibland också. 

LÄS OCKSÅ: Claes Månsson: "Det kan vara korkat att vara snäll" 

Vem skulle spela huvudrollen i filmen om ditt liv? 

– George Clooney skulle kunna få göra det. Det vore spännande. Många säger att jag är lik honom, och på senare tid har jag uppfattat honom som en extremt reflekterande människa. Hans fru har på något sätt fått honom att ta ett större perspektiv och förstå världen på ett annat sätt. Han pratar om barn på ett sätt som jag tycker är fantastiskt och han jobbar ideellt och tar hand om människor. Han har vuxit till sig i mina ögon, han är inte bara en Hollywoodstjärna längre. 

Vad är du mest nöjd med hos dig själv? 

– Min nyfikenhet. Den är nog en av mina största drivkrafter i livet tror jag. Jag vill gärna ställa frågor till människor och det är ingenting jag gör för att det passar sig utan för att jag behöver få reda på saker för att få energi. Att förstå andra människor är ett väldigt bra sätt att förstå sig själv. Om man inte visar andra människor intresse kan det bli ganska tomt, tycker jag. 

LÄS OCKSÅ: Sanna Nielsen om mejlen: "I början blev jag väldigt ledsen" 

När är du riktigt pinsam? 

– Jag är riktigt pinsam när jag går fullständigt bananas. Jag kommer ihåg när mina barn var små och vi bara hade en tv. När de vägrade flytta på sig kunde jag gå runt hörnet för att komma fram och dansa vilt och exotiskt. När jag såg hur de tänkte "pappa det räcker, gå härifrån", då ökade jag och började göra moonwalks och grejer. Till slut suckade de och gick därifrån och tv:n var min. De kan fortfarande uppleva mig som pinsam för jag är en ganska barnslig 60-åring. 

Vilken är din dolda talang? 

– Jag vet inte hur dolt det är men jag har kommit i gång med att måla ganska mycket. Stora tavlor. Mitt måleri är lite som när du har ätit ett smörgåsbord och du är så mätt att du bara vill springa ett varv runt huset. Så kan det bli för mig med intryck, det är som att jag blir proppmätt på dem. Då är måleriet ett sätt för mig att pysa. Sedan kan jag fortsätta ladda. 

Vad längtar du efter just nu? 

– Jag längtar efter två dagars regn. Där jag bor har vi nu stepp och savann. Det är lejongula gräs-mattor och jag väntar bara på att det ska komma en zebrahjord släntrandes. Eller en liten trött giraff. Under mina 60 år har jag aldrig varit med om värre torka. Om det börjar regna vill jag hoppa i mina gummistövlar och ta på mig en regnjacka. Sedan vill jag ut i regnpussarna. 

LÄS OCKSÅ: Charlotte Perrelli: Jag var nära att lägga av 

När gjorde du senast något du ångrade? 

– Jag har drömt om ett valnötsträd i hela mitt liv eftersom mina släktingar i Österrike alltid satt under ett och hade långa diskussioner. Så satte jag ett vid vårt hus i Skåne och jag tog hand om det så väl. Du vet man ska sätta skydd runt, stolpar och nät, men jag tänkte "ähh" och struntade i det. Allt gick bra och jag fick till och med en liten valnöt som jag var så glad över. En dag hade en råbock gått in och fejat hornen mot trädet så det bara var trasor kvar av det. Jag ångrar väldigt mycket att jag inte satte skydd runt. 

Vad är det absolut godaste du vet? 

– En riktigt solmogen tomat med lite grovsalt, olivolja och surdegsbröd. Det kan vara en bifftomat som du skär på tallriken så det rinner ur den och blandas med olivoljan och saltet. Så doppar du brödet i. Det gör ingenting om det står ett litet glas rött vin där också. Att en så pass enkel sak kan vara en sådan otrolig smakupplevelse. 

Om du hade obegränsat med pengar, vad skulle du köpa till dig själv? 

– Jag skulle vilja bygga mig en ateljé där jag kan hålla på att måla. Ett ljust härligt rum. Det behöver inte vara jättestort men ett ställe där jag inte behöver tänka på att plocka bort mina saker. Bara lämna full med färg i ansiktet och komma tillbaka utan att kanske ens ha tvättat bort färgen i ansiktet från föregående dag. 

När skrattade du senast? 

– För en och en halv sekund sedan. Jag skrattar ofta och gärna. Jag tror att en stark sida i mig är att jag har en tendens att se väldigt mycket humor i saker och ting. Min humor är ganska sjuk. Vi skrattar jättemycket under inspelningarna av "Sommar med Ernst".