Erica Gilbertson har lidit av tvångstankar hela sitt liv - nu vill hon hjälpa andra.

Erica, 29, om sin OCD: ”Man är den vidrigaste människan i hela världen”

I hela sitt liv har Erica Gilbertson, 29, lidit av tvångstankar och ett ständigt behov av att bikta sig. 

– Till slut ifrågasätter man hela sin identitet och allt är bara ett stort kaos, säger hon.

Nu vill hon hjälpa andra som lider av sjukdomen OCD.

Cornelia Thomasson

På ytan ser 29-åriga Erica Gilbertson ut att leva ett normalt liv. Hon missar inte tre bussar på raken för att hon måste kontrollera att ytterdörren verkligen är låst. Huden på händerna är inte sprucken och torr för att hon tvättar dem alldeles för ofta. Hon gör inget av det som folk vanligen förknippar med OCD, tvångsbeteende, men hon har levt med sjukdomen så länge hon kan minnas. Och den har i allra högsta grad påverkat hennes vardag.

– Jag har alltid pratat om att jag haft väldigt mycket "samvete", säger Erica och gör citattecken i luften när vi träffas i hennes lägenhet i Stockholm.

Hon måste bekänna saker, förtydligar hon och ger exempel från barndomen:

– Om jag målade en liten prick på tapeten som ingen någonsin skulle se var jag tvungen att berätta det för mamma. Drack jag alkohol när jag var tonåring var jag tvungen att berätta. Annars kändes det som att jag dolde något eller ljög.

Vad är OCD?

OCD, som är förkortning av Obsessive compulsive disorder kallas även för tvångssyndrom. 

Att ha OCD innebär att man lider av tvångstankar och ofta tvångshandlingar. Det förstnämnda är obehagliga och ofrivilliga tankar, impulser eller fantasier som framkallar ångest. För att lindra ångesten tar personen till tvångshandlingar, det vill säga ritualer.

Ritualerna behöver inte vara kopplade till själva tvångstanken, men kan vara det. Vanliga tvångshandlingar är att tvätta händerna upprepade gånger, göra saker i en viss ordning eller ett visst antal gånger, se till att saker ligger på ett visst sätt. Det kan även vara att mässa en fras eller räkna för sig själv.

Tvångstankarna är alltid negativa och kan till exempel handla om bacillskräck men även om en rädsla för att orsaka katastrofer, skada någon eller att vara en "dålig människa". I stunden känns tvångstankarna ofta verkliga, men även om personen vet att de inte är verkliga kvarstår ofta ångesten och förvirringen.

Världshälsoorganisationen har klassat OCD som en av de tio mest begränsande åkommorna.

2,5 procent av befolkningen beräknas ha tvångssyndrom, vilket motsvarar nästan 250 000 svenskar. 

Det finns hjälp att få. Om du misstänker att du har OCD kan du vända dig till vårdcentralen. Tvångssyndrom kan bland annat behandlas med hjälp av medicinering och kognitiv beteendeterapi (KBT).

Källa: Psykologguiden, 1177 Vårdguiden, WHO och Netdoktor

För många med OCD är tvångshandlingarna tydliga för dem själva och för andra i omgivningen. Men den typ av tvångssyndrom som Erica lever med fungerar inte så. Tvånget kallas ibland för Pure O, eller Purely Obsessional OCD. De som lider av Pure O försöker hantera sina tvångstankar genom att bekänna dem eller på annat sätt söka försäkringar och bevis för att de inte är eller kommer göra det de är rädda för.

LÄS OCKSÅ: Lider du av tvångssyndrom? Här är 5 vanliga tecken

Ericas tvångstankar har gått ut över hennes relationer

Ericas mamma har varit den som fått hantera de flesta av bekännelserna. Även om hon inte alltid förstått hur diagnosen fungerar har hon varit ett stort stöd.

– Min första stora tvångstanke jag minns var när jag var tolv och mamma precis hade fått sin cancerdiagnos. Jag fick en känsla av att jag ville att hon skulle dö, som jag inte förstod och fick fullständigt panik. Jag minns att jag mejlade Bris och att jag sedan behövde bekänna för mamma vad jag känt. Det är fruktansvärt förnedrande att känna att jag måste berätta alla mina tankar och känslor, och det kan vara svårt för den andra personen att höra alla bekännelser, vilket i sin tur leder till dåligt samvete igen, säger Erica.

Om Erica

Namn: Erica Gilbertson.

Ålder: 29.

Familj: Fästman och två katter.

Bor: Stockholm.

Sysselsättning: Fotograf på deltid.

Drömmer om: Att skriva en bok om Pure O och föreläsa om diagnosen.

Vill du veta med om Erica? Här kan du lyssna på hennes medverkan i Verkligheten i P3.

Foto: Cornelia Thomasson

Erica berättar att hon haft tvångstankar kring allt från att vara rädd att hon är empatilös för att hon inte "kände tillräckligt" när hon såg en dokumentär om terrorbrott, att hon inte älskar sin partner eftersom hon inte kände ett pirr i magen när hon tänkte på honom, att hennes intresse för true crime betyder att hon tänker som en mördare och därför skulle kunna vara en. Hon har också varit rädd att hon önskar att hennes närstående ska dö, eftersom hon inte lyckats framkalla tillräckligt med sorg när hon föreställt sig scenariot. 

Vanliga symtom på Pure O

Det om utmärker Pure O, eller Purely obsessional OCD, från annan OCD är att tvångshandlingarna är dolda från omgivningen och att tvångstankarna ofta kretsar runt sexualitet, ansvar, våld, tro, hälsa och kärlek.

Vanliga tvångstankar 

Att skada dig själv eller andra.

Att du inte älskar din partner/ditt barn/din familj.

Att det ska visa sig att du är en hemsk eller omoralisk person.

Att sexuellt skada eller utnyttja andra, exempelvis vara pedofil.

Vanliga tvångshandlingar

Analysera: Du vrider och vänder på olika förklaringar till varför du känt eller tänkt som du gjort.

Undvika: Du undviker situationer, platser, människor och saker som du förknippar med dina tvångstankar.

Checka av: I stället för att undvika det som du förknippar med dina tvångstankar utsätter du dig för dessa saker för att bevisa att dina tvångstankar inte är legitima.

Efterforska: Du söker efter svar på dina frågor och tvångstankar, exempelvis på nätet.

Bikta: Du bekänner för anhöriga eller andra personer för att bli försäkrad om att du inte är det du är rädd för att vara. 

Källa: Intrusivethoughts.org, 1177 Vårdguiden, Svenska OCD-förbundet

Hur skönt det än var att bekänna i stunden, så dröjde det aldrig länge innan nästa tanke smög sig på. Om hon biktade sig för en för någon, byttes lättnaden snabbt ut mot en oro för att hon inte lyckats berätta tillräckligt bra, att hon råkat utelämna någon detalj.

– Man letar efter svar hela tiden, bevis på att man inte är det man är rädd för. Man smular sönder varenda tanke eller känsla som man har, man analyserar sönder och till slut finns det inget kvar. 

– Det är en konstant pingismatch i skallen som ifrågasätter vem man är, vilka värderingar en har, vad det säger om en som person, vad allt innebär och betyder. Till slut ifrågasätter man hela sin identitet och allt är bara ett stort kaos, säger Erica.

LÄS MER: Erica, 29: ”Låt oss tjocka vara tjocka”

Så lärde hon sig att hantera sin OCD

Erica har som sagt alltid haft vad hon kallar för "samvete", men strax efter studenten eskalerade problemen lavinartat. Hon tog kontakt med en ungdomsmottagning pch blev senare sjukskriven för utbrändhet och skickad till psykiatrin. Hon förstod inte vad som hände, men hon kände skam, skuld, ångest och förvirring. 

Man är den vidrigaste människan i hela världen.

– De sa rätt tidigt till mig att det var tvång, men jag hade samma fördom som alla andra har: OCD är att tvätta händerna och släcka lampan flera gånger. Jag fick övningar att göra, och jag gjorde dem men gick sedan hem och fortsatte analysera mina tankar, på högvarv hela tiden.

Hon kände inte att läkarna förstod vad hon menade, och vågade heller inte berätta allt hon tänkte av rädslan att bli dömd. Hon berättar att hon kunde ha 30 olika tvång om dagen. Om hon lyckades lösa ett tvång avlöstes lättnaden snabbt av nästa tvångstanke.

– Nu när jag mår bättre så kan jag se mig själv då, utifrån. Det är jobbigt att se hur förvirrad, ledsen och rädd jag var då. Jag vill bara krama mig själv och säga att det inte var mitt fel.

Vad hon haft för typ av tvångstankar hon har haft har varierat, men de har alla bottnat i samma föreställning: Att hon är en ond person som inte förtjänar bra saker.

- Känslan är alltid att man förtjänar att dö. Man är inte värd någonting. Man är den vidrigaste människan i hela världen. Dessa känslor leder till att man straffar sig själv och isolerar sig, säger Erica. 

Men en dag såg hon en video på Youtube som förändrade allt. Hon spelar upp videon, som nu har ungefär tio år på nacken. En amerikansk tjej, Jessica, sitter framför en kamera och går lugnt och sansat igenom varenda, tabubelagd tanke hon haft. Det är allt från pedofili och mord till självskada. Jessica har nämligen lidit av Pure O.

– Det hjälpte mig att förstå att jag inte är världens hemskaste person utan det här är en grej som fler lider av. I dag är vi faktiskt vänner, jag och Jessica. Hon har hjälpt mig mycket, berättar Erica.

Det tog ytterligare ett par år, men 2013 kontaktade hon vården igen och sa att hon var redo att ta tag i sina tvång på nytt. Hon fick träffa en psykolog som hjälpte henne att förstå att hon följer ett tvångsmönster.

– Hon dömde inte mig, vilket gjorde att jag kunde öppna mig mer och mer. Jag är verkligen henne evigt tacksam, säger Erica och menar att det räddade hennes liv.

Terapin hjälpte Erica att förstå att hon inte är en hemsk människa för att ofrivilliga tankar poppar upp i hennes huvud, utan att problemet snarare ligger i skuld- och skamkänslorna som uppstår.

 LÄS OCKSÅ: 6 personer berättar: Så är det att ha OCD - på riktigt

Erica vill hjälpa andra

I dag mår Erica oftast bra. Hon är fortfarande sjukskriven på deltid, delvis på grund av tvångstankarna. Men medicin och terapi har hjälpt henne mycket, särskilt med ångest, som har varit en trigger för tvången. 

– Jag har vaknat med ångest varje dag i elva år, vilket gör att man genast börjar leta efter orsaker. Men nu gör jag inte det längre. Jag upplever fortfarande ångest och återkommande depressioner, men jag fastnar inte i tvångstankarna lika ofta och länge nu.

Hon känner igen tankarna när de kommer och kan ofta sätta stopp för dem i stället för att börja söka efter svar. Hon har också lärt sig att det blir värre om hon sover dåligt, är stressad eller har mens.

– Känslan av att ha gjort fel och inte förtjäna något finns i bakhuvudet, men det är oftast hanterbart då jag inte låter den styra hela mitt liv, säger hon.

Jag har vaknat med ångest varje dag i elva år.

Sedan två år tillbaka lever hon också i en trygg relation med en kille som aldrig dömt henne för hennes tvång, och Erica i sin tur bestämde sig för att inte dölja sina tabubelagda tvångstankar,

– Med Filip sa jag allt innan vi blev tillsammans. Det som är så bra med honom är att han från början bestämde att han inte tänkte googla och bilda en uppfattning av mig baserat på min sjukdom, utan ville se vem jag var. När jag fastnar i något märker han det oftast snabbare än vad jag själv gör.

– Om min partner skulle komma till mig och säga "Jag kände att jag inte var kär i dig i dag" så skulle jag bli jätteledsen. Men han är 100 procent påläst, så det rör inte honom i ryggen om jag får för mig det. Dagen efter är ju allt normalt igen, vilket han alltid vet och jag ser först efteråt.

Nu vill hon hjälpa andra med Pure O. För ett år sedan startade hon en facebookgrupp för personer med samma åkomma, och i dag är hon något av en profil, bland annat ligger hon bakom Instagramkontot @EnAnnanTypAvTvang som handlar om Pure O. Hon drömmer om att kunna börja jobba heltid igen, då vill hon skriva en bok om och föreläsa om diagnosen.

Foto: Privat

 – Jag vill sprida fakta om detta för jag vet hur förvirrad jag var, ingen ska behöva lida så. Dessutom vet jag att det behövs med utbildning kring diagnosen i vården. Ofta är det svårt för någon med Pure O att prata öppet om sina tankar, vilket gör det svårt för läkare och psykologer att förstå vad de lider av, och det är det som gör det värt att berätta om.

Hon vill också sprida kunskap till andra, eftersom hon är trött på de vanliga fördomarna om tvång.

– Tvång är inte samma sak som att vara rädd för att gå på K-brunnar och gilla att ha böcker i färgordning. Att använda sig av "I'm so OCD" är att håna oss rakt upp i ansiktet. OCD är inte gulligt, det är ett helvete.