Elin, 43, tvingades bryta med sin syster.
1 av 2: Elin, 43, tvingades bryta med sin syster. Foto: Shutterstock
Hon vägrade respektera gränser och dumpade konstant sina barn på Elin.
2 av 2: Hon vägrade respektera gränser och dumpade konstant sina barn på Elin. Foto: Shutterstock

Elin bröt med sin syster: "Inte hörts sedan dess"

I ”Läsarna berättar: Ur verkliga livet” berättar Elin, 43, om systern som tycktes göra allt för att sabba hennes liv.

Redan i vintras ringde jag mamma för att boka en semestervecka på lantstället i skärgården. Efter att ha trängt ihop oss på det gamla släktstället under några år var vi färdiga med det. Min lillasyster har tre yngre barn och en egoistisk man. Min storasyster och hennes man är barnlösa. Själv lever jag ensam med en tonårsdotter. De gånger vi bott ihop allesammans har det inte blivit särskilt trevligt.  

Det fungerade ganska bra mellan oss på släktmiddagar hos mamma. Då träffades vi en liten stund och pratade om vad som hänt i livet. Efteråt hjälptes jag och min storasyster åt att duka av, medan min lillasyster klagade över hur jobbigt det var att ha barn. 

LÄS OCKSÅ: "När min son föddes blev det knäpptyst i salen" 

Tvingades rycka in - när maken morgonjoggade

Att bo en hel vecka tillsammans var outhärdligt. Efter förra sommaren hade jag och mamma bestämt att det var sista gången. I fortsättningen skulle vi dela upp oss.

Sommaren 2017 hade jag och min dotter åkt ut tillsammans. Jag var helt slutkörd och såg fram emot att äta långa frukostar på terrassen, läsa tidningen länge och sedan ligga på bryggan med en bok. Vi skulle promenera, gå på loppisar, fika i bersån, bada och ha mysig tid tillsammans. 

Läsarna berättar

Varje människa bär på en historia. 

Vi vill höra din historia. Du kan berätta om vad som helst, om ett förhållande som inte riktigt blivit som du hoppats, om hur sjukdomen förändrat livet, om dina möten med det övernaturliga, om dagen du hade änglavakt, om kärlek och otrohet, kanske om den bästa dagen i ditt liv när det där speciella hände.

Och det behöver heller inte vara så där väldigt speciellt, kanske bara en liten solskenshistoria om hur ni möttes en gång eller om den där härliga semestern, eller mötet ni aldrig glömmer.

Du får naturligtvis vara helt anonym. Men vi behöver ändå ditt namn och ett telefonnummer för att kunna nå dig. Det kommer dock aldrig att visas för någon annan.

Skriv till oss på adressen:

Läsarberättelser

Söndag, Expressen

105 16 STOCKHOLM

Vill du skicka ett mejl så går det också bra. 

Du kan skriva till: lasarberattelser @expressen.se

Första frukosten började bra. Jag satt på terrassen med mitt kaffe och bläddrade i tidningen, medan jag njöt av stillheten. Då kom min syster ångande. Hon var märkbart irriterad. Hennes man var ute och morgonjoggade och nu behövde hon hjälp med barnen. Hon behövde gå på dass. Plötsligt satt jag med en tvååring i knäet, samtidigt som jag skulle underhålla en trotsig treåring. Intill satt sjuåringen och spelade spel på en mobil. Jag kände irritationen komma krypande. Jag ville faktiskt inte passa barn. Syrrans toalettbesök kunde väl inte vara beroende av mig? 

Jag ville inte passa hennes barn. Jag ville bara vara i fred och läsa den där deckaren

Efter en halvtimme kom hon tillbaka. Jag gissar att hon hunnit plöja både en och två gamla Året runt, medan hon satt där.

Hela veckan fortsatte i samma stil. Vad jag än gjorde, så kom syrran dragande med sina ungar. Det var som att det var synd om henne för att hon var mamma. Medan hennes man var tvungen att jobba, ringa ett samtal, sova middag, jogga och hålla sig undan i största allmänhet, ville hon ha hjälp. Det var något med hennes ton. Som att hon anklagade mig för att hon hade det jobbigt. Trots att jag visste att det inte var mitt "fel" att hon fött tre barn till världen, så kände jag en diffus skuld. Inombords rasade jag. Jag ville inte passa hennes barn. Jag ville bara vara i fred och läsa den där deckaren. 

Vid varje måltid ville hennes barn hellre ha maten som jag lagat till mig och min dotter, än sin egen. När jag försökte äta på andra tider, kom de springande och skulle smaka och avbröt samtalen jag hade med min dotter. Lite lamt försökte jag säga till och då surade de. 

LÄS OCKSÅ: Mari Öhrn: "Mitt hjärta stannade i 14 minuter" 

Gjorde allt för att slippa umgås

Efter semesterveckan förra sommaren var både jag och min dotter besvikna. Hon hade inte fått mysa med mig och mormor, som hon hade velat. I stället hade hon tvingats leka med småkusinerna. 

På mitt initiativ bestämde vi oss för att dela upp sommaren 2018. I juli tog jag och dottern bilen ut. När vi svängde in på parkeringen bakom ladan, såg jag att syrrans SUV redan stod där. Vad i helvete! Jag hade ju bokat veckan redan i december. När jag såg hur besviken min dotter blev, blev jag ännu mer förbannad. Jag gick in det gamla huset, där de tre kusinerna kom rusande. Efter dem kom syrran.

”Kommer ni?” frågade hon.

”Ja, vi bokade den här veckan innan jul.” 

”Gjorde ni? Ja, men jag har ju tagit ut föräldradagar hela juli. Det är så skönt att låta ungarna rasa av sig här ute.”

Hennes man, ja han hade åkt på en golfresa.

Till slut fick Elin nog

Jag försökte att inte visa hur förbannad jag var. Jag bar in väskorna och alla matkassarna. När jag skulle ställa in kylvarorna var hela kylskåpet fullt. Syrran hade brett ut sig och ställt in sin mat huller om buller. Hon var 41 år och kunde inte stapla! Det var bara att ta ut alla hennes matvaror och börja om. Min egen mat fick inte plats och jag fick frysa in den vakuumförpackade fisken. Grönsakerna fick ligga på bänkskivan.

Jag suckade och gick in för att packa upp kläderna. Syrran hade tagit det stora sovrummet med dubbelsängen och garderoberna. 

”Du kan väl ta gästrummet? Våningssängen måste ju funka för er? Vi är fler och barnen vill sova i samma säng som jag.”

Då brast det för mig. 

”Nej, jag tänker inte ta det lilla kyffet. Jag har bokat den här veckan. Du har bokat huset i början av augusti.”

Hon surnade till, men jag var färdig med att anpassa mig efter min syster. Jag och dottern tog med oss var sin bok och satte oss i var sin solstol på bryggan. Efter ett par timmar hörde jag en bilmotor starta. Skönt! Syrran hade dragit. Sedan dess har vi inte hörts. Om vi ses till jul ska jag säga till henne att sluta härska med sin självömkan och sitt skuldbeläggande. 

Berättat av Elin, 43.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av ToppHälsa + trådlösa hörlurar från adidas. Köp nu!