Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>MÄNSKLIGT

Publicerad 18 sep 2018 12:09

Dotterns stora ögon visade sig vara ovanlig sjukdom

Mehlanis stora ögon beror på att hon lider av en ovanlig ögonsjukdom som kan göra henne blind.

Mehlanis stora ögon beror på att hon lider av en ovanlig ögonsjukdom som kan göra henne blind.

Foto: Karina Martinez

Mehlani får ofta komplimanger för sina stora rådjursögon.

Men få vet att de är symtom på en allvarlig ögonsjukdom.

Tvååringen lider av det ovanliga syndromet Axenfeld-Riegers.

När tvååriga Mehlani från Minnesota är ute med sin mamma Karina Martinez händer det att främlingar hajar till eller till och med stannar upp för att kommentera vilka vackra, stora ögon hon har. 

Vad de inte har en aning om är att Mehlanis stora ögon beror på att hon lider av en ovanlig ögonsjukdom - Axenfeld-Riegers syndrom.

– Jag hade aldrig hört talas om det förrän det drabbade oss, säger Karina Martinez till BuzzFeed News.

Påverkar ögonens utveckling

Axenfeld-Riegers syndrom påverkar utvecklingen av både hornhinna och iris och gör att ögonen får ett annorlunda utseende. Det kan se ut som att personen har flera pupiller, eller en pupill som inte är centrerad i iris. Trycket som bildas kan också få ögonen att se större ut.

Men det är inte bara utseendet som påverkas. Hälften av de med Axenfeld-Riegers syndrom lider också av glaukom, eller grön starr, som gradvis skadar synnerven och på sikt kan leda till blindhet. Sjukdomen kan också göra en ljuskänslig.

LÄS OCKSÅ: Dolda sjukdomen kan göra dig blind

Måste ha solglasögon

Mehlani fick sin diagnos när hon bara var några dagar gammal, och än så länge har hon inget synbortfall. Det största bekymret är kommentarerna. I en serie tweets som blivit virala skriver hon: 

”Varje gång vi är ute och en främling ger en komplimang för hennes stora och vackra ögon, har jag en inre debatt om huruvida jag borde nämna hennes defekt. Jag bestämmer mig för nej, ler och säger tack. Jag lämnas alltid med en märklig känsla. Jag kan bara be för att hon alltid kommer veta hur vacker hon är.”

https://twitter.com/karinaa_ortega/status/1040305112135159809?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwgr%5E383231323b636f6e74726f6c&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.buzzfeednews.com%2Farticle%2Flaurenstrapagiel%2Fgirl-axenfeld-rieger-syndrome-big-eyes

Än så länge är det ingen fara på den fronten, men Karina oroar sig för hur det blir när hennes dotter börjar skolan.

– Just nu tror jag att hon är för liten för att förstå, så hon vet inte att hon är annorlunda. Hon vet inte att det är något fel med hennes ögon, säger Karina Martinez.