Pernilla Månsson Colt: "Min plan just nu är att hitta tid för återhämtning. Det finns så många roliga jobb man kan göra men när saker bara går i ett så sliter det mer än vad man tror".
1 av 3: Pernilla Månsson Colt: "Min plan just nu är att hitta tid för återhämtning. Det finns så många roliga jobb man kan göra men när saker bara går i ett så sliter det mer än vad man tror". Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Bra chef. "Min chef är som en blodigel och ifrågasätter om jag hinner och orkar. Hon har varit bra på att sätta gränsen när jag själv inte riktigt klarat det."
2 av 3: Bra chef. "Min chef är som en blodigel och ifrågasätter om jag hinner och orkar. Hon har varit bra på att sätta gränsen när jag själv inte riktigt klarat det." Foto: Christian Örnberg
"Det var tufft att fylla 30. Och det var tufft att fylla 40. Men det här med att fylla 50 har jag våndats för i fem år".
3 av 3: "Det var tufft att fylla 30. Och det var tufft att fylla 40. Men det här med att fylla 50 har jag våndats för i fem år". Foto: TOMAS LEPRINCE

"Det här med att fylla 50 har jag våndats för"

Efter en tuff jobbhöst har Pernilla Månsson Colt, 50, bestämt sig för att hitta tid för återhämtning. Hon har insett att hon inte alls är bra på att bemästra stress.

– Är det något jag blivit mer försiktig med att säga nu så är det "jag har balans i livet".

Så här får Pernilla ihop livets alla delar.

Kärlek: "Man ska inte ta något gör givet"

Man ska nog inte ta något för givet utan anstränga sig lite och lägga två strån i kors. Jag jobbar mycket och min man jobbar ännu mer. Det är ett mirakel att vi får tid till varandra. I år har vi planerat lite småresor, en helg här och där. Vi ska åka till London, Berlin och Barcelona. Bokar man redan nu så är det inte riktigt förhandlingsbart att boka av. Jag tror det är jätteviktigt att planera in tid för varandra. Annars blir familjen lätt bara logistik.

Familj & vänner: "Min son var redo att flytta..."

Det skiljer tio år på mina barn och det finns en fantastisk fördel i det. Vi har varit tre stora personer som tagit hand om lillebror hela tiden. Jag är så oändligt tacksam över att jag har en 19-åring som älskar sin lillebror så mycket som han gör. Han har fått ställa upp ganska mycket för familjen. Så i somras flyttade storebror hemifrån och vilken skillnad. Det var en otrolig omställning. Hemskt! Den separationsångesten var inte att leka med. Han var så redo att flytta och jag var så icke redo. Som om någon hade rivit halva hjärtat ur kroppen på mig. Så kändes det för mig, min man var betydligt mycket coolare i detta. I ett förhållande blir det nog så att den ena är hönsigare än den andra och i vårt fall är det jag som är den oroliga.

LÄS MER: Anna Book: ”Jag tvingade mig att vara stark för familjen"  

Hälsa: "Sova ordentligt, det var länge sen"

Min plan just nu är att hitta tid för återhämtning. Det finns så många roliga jobb man kan göra men när saker bara går i ett så sliter det mer än vad man tror. Jag måste hitta ett sätt att inte slita så hårt på mig själv. Jag har inte prioriterat min återhämtning och jag måste bli duktigare på att säga nej. Min arbetsgivare är väldigt bra för vi pratar om sådana här saker. Min chef är som en blodigel och ifrågasätter om jag hinner och orkar. Hon har varit bra på att sätta gränsen när jag själv inte riktigt klarat det. Jag är henne jättetacksam för hon avstyrde något som kunde ha blivit ganska jobbigt. Hösten och vintern har varit tuff. Du måste till exempel sova ordentligt och det har jag inte gjort på länge. Jag har verkligen trott att jag har kunnat bemästra stress men är det något jag blivit mer för- siktig med att säga nu så är det "jag har balans i livet".

Arbete: "Svårt att tänka mig att göra något annat"

Jag har jobbat i 25 år på SVT och innan dess var jag på Sveriges Radio så man kan i stort sett säga att jag har jobbat för samma arbetsgivare sedan 1987. När man tänker på det så svindlar det och jag blir nästan åksjuk. Jag har världens roligaste jobb. Till och med när jag jobbar för mycket och inte mår bra av det, så har jag svårt att tänka mig att göra någonting annat. Det är så kul och jag gör så många roliga jobb. Trädgård, relationer och jag får vara producent för "Antikrundan". Jag tycker om att ha bredden. Det passar mig och speglar lite hur jag är som människa. Bred och intresserad av många olika saker.

Personlig utveckling: "Åldersnojan har varit förskräcklig"

Det var tufft att fylla 30. Och det var tufft att fylla 40. Men det här med att fylla 50 har jag våndats för i fem år. Det har tagit jättemycket energi att bli så där mormorsgammal. Jag känner mig fortfarande lika barnslig som när jag var 28. Jag ställde till med en fest som skulle bota min åldersnoja och det tog nästan två veckor att repa sig efter den, haha. Nu är det skönt att det är över. Jag tänker inte ha så stor fest när jag fyller 60 och jag tänker inte ha samma åldersnoja för den har varit förskräcklig. Jag hoppas att jag har blivit lite klokare. Jag kanske måste börja omprioritera vissa saker.

LÄS MER: Anne Lundberg fruktar ensamheten: ”Jag gillar tvåsamhet” 

Bostad: "Jag har blivit latare"

Jag bor i ett hus i Klagshamn som ligger cirka en och en halv mil från Malmö. Det är Malmös sista utpost innan det blir Vellinge kommun. Vi har alltid små och stora projekt hemma. I trädgården har jag också små och stora projekt. Men jag har blivit lite latare. Förr var jag så ambitiös men nu skiter jag i att måla om eller gräva om i trädgården. Även med tvätt och städ har jag blivit allt latare. Jag har världens bästa man som älskar att laga mat. Jag lagar mat så sällan att jag nästan får prestationsångest när jag väl ska göra det. Jag tvättar gärna för då vet jag att saker och ting kommer ut i rätt storlek och rätt färg, haha.

Ekonomi: "Är tyvärr en slösa"

Pengar är ett nödvändigt ont men jag skulle gärna tjäna mer pengar. Men jag är absolut inte beredd att jobba mer än vad jag gör i dag. Jag är ganska ointresserad av pengar vilket retar mig lite nu för jag tänker att om jag hade varit mer intresserad hade jag kanske kunnat gjort mer av de pengarna jag har. Jag är tyvärr en slösa men önskar jag hade blivit lite mer spara. Mina pengar går till kläder, nöjen, mat, resor, inredning. Allt jag tycker ger livskvalitet. Pengar betyder lite för mycket eftersom jag skulle vilja ha mer.

Fritid: "Att se saker växa är skönt"

Att jobba utomhus är väldigt skönt och en återhämtning i sig. Att jobba med händerna och se saker växa är väldigt skönt. Många får det som behandling när de går in i väggen. Det är en bra behandling att pyssla med fröer. Det har alltid fungerat som någon energikick för mig och vi har förfärligt roligt när vi spelar in "Trädgårdstider".

LÄS MER: Så fick Camilla Läckberg sin nya superkropp

Pernilla Månsson Colt

Ålder: 50 år.

Gör: Programledare och producent.

Bor: I hus i Klagshamn.

Familj: Maken Stellan och barnen Gabriel och Noel samt bonusbarnen Leopold och Linnea.

Aktuell: Med “Husdrömmar" som har premiär 30 januari och “Trädgårdstider" som har premiär 2 maj i SVT.

LIVSHJULET

Lyssna på podcasten Livshjulet med Anna Hegestrand - där berättar kända personer om hur de får ihop sitt liv. Du hittar den HÄR.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!