Denise Rudberg: "Fysiskt bryr jag mig inte om åldrandet, det gör mig inte något med en rynka här och där eller att tuttarna blir hängiga och sladdriga".
1 av 2: Denise Rudberg: "Fysiskt bryr jag mig inte om åldrandet, det gör mig inte något med en rynka här och där eller att tuttarna blir hängiga och sladdriga". Foto: Cornelia Nordström
Denise står i foajén till Nobis hotel.
2 av 2: Denise står i foajén till Nobis hotel. Foto: Cornelia Nordström

Denise Rudberg, 45: "Jag älskar att åldras"

Författaren Denise Rudberg, 45, är aktuell med sin sjätte deckare i serien om åklagarsekreteraren Marianne Jidhoff. Hjältinnan är en hyllning till medelåldern och själv har Denise inget emot att bli äldre.

Hon kallar genren elegant crime, deckare i överklassmiljö och första boken kom 2010. Nu kommer Denise Rudberg med sjätte delen i serien om åklagar­sekreteraren Marianne Jidhoff.

– Den handlar om ett medialt konstnärspar som försvinner och det som måste undersökas om det ligger ett brott bakom. Samtidigt blir mamman till en känd och aktad journalist mördad på sitt äldreboende. Det som de har gemensamt är att de har engagerat sig mot högerextremism, berättar Denise.

Hjältinnan i Denise deckarserie, åklagarsekreteraren Marianne Jidhoff, är i 55-årsåldern, har tre stora barn och är nybliven änka. Efter att ha satt sitt liv på paus för familjens skull börjar hon leva upp på nytt.

– Hon levde med en otrogen man och valde att ta ett kliv tillbaka i karriären för hans skull. Hon ställde sig själv i skymundan, det är tufft att lära sig leva med de valen. Men nu börjar hon allt mer inse att livet inte är över för henne, hon får tillbaka livslusten och genomgår en transformering. Det är lite av en hyllning till den åldern.

Denise Rudberg: "Jag var dålig på att vara 20 år"

Att själv bli äldre har Denise inget emot, hon tycker att livet både är mer harmoniskt och stabilare nu.

– Jag är en person som älskar att åldras. Jag var dålig på att vara 20 år och hade svårt att hantera småbarnsåren och sömnbristen. Fysiskt bryr jag mig inte om åldrandet, det gör mig inte något med en rynka här och där eller att tuttarna blir hängiga och sladdriga. Det låter kanske förmätet och som något fint som man ska säga, men så är det verkligen för mig.

Däremot gillar Denise att motionera, både för att ha en stark och funktionell kropp och för att ladda om och rensa huvudet. Löpning är det hon främst ägnar sig åt.

– Jag sprang mitt första maraton i somras. Fast jag fick bältros på kuppen så jag vet inte om det var en så bra idé, haha! Nu har jag inte fått springa på två månader, men jag har tagit promenader och det har funkat lika bra.

LÄS MER: Denise Rudberg: "Jag vill inte längre dölja sanningen" 

I våras berättade hon i Expressen Söndag om sin tuffa barndom, med en man i hennes närhet som var sjukligt kontrollerande och utsatte Denise för en systematisk mental misshandel. Det gjorde att hon i tonåren helt bröt med sin mamma och gick inte på hennes begravning härom året. I stället växte Denise upp hos sin pappa, med mor- och farföräldrar som extra trygghet.

– Jag kan prata om något personligt, men inte när det är i ett färskt skeende. Nu visste jag hur jag skulle göra för att inte känna mig hudlös. Men jag tyckte det var jobbigt att prata om det och jag måste också vara beredd på att förhålla mig till det och klara av att konfrontera det framöver.

Denise Rudberg: "Jag skriver disciplinerat"

De senaste åren har Denise gett ut minst en bok om året. Förutom deckarserien har hon skrivit relationsromaner med Hugo Rehnberg och tidigare i år kom "Disa", första delen i serien Sthlm queens ut. Det är en serie som handlar om tre vänner i 20-årsåldern.

– 20-årsåldern är mycket intressantare än 30-40-årsåldern. Det är så klart en generalisering men då händer det inte så mycket utan det handlar mest om vem som ska vabba. I 20-årsåldern är det mer stora, radikala beslut om vem man är och vad man ska göra med sitt liv. För mig var den åldern rätt stökig, jag hade svårt att få till struktur och rutiner.

Numera har hon dock fått till de rutiner som behövs för att skriva.

– Jag tror inte på att sitta och värka fram en bok, jag skriver disciplinerat. Nu har jag inte haft ett kontor på tre år utan i stället suttit hemma, men med fyra tonåringar hemma varannan vecka lutar det åt att jag skaffar kontor igen.

Tonåringarna är dels Denise två barn som hon har med ex-maken Johan Strömberg, dels de två bonusbarnen till sambon Henrik Blomquist.

Denise Rudberg bor med sin sambo Henrik Blomquist och fyra tonårsbarn

Från början var Denise nöjd med att ha en särborelation, men nu uppskattar hon den utökade familjen och en stor del av fritiden läggs på att umgås.

– Min kära sambo... jag hatar förresten det ordet, sambo. Kunde det inte finnas något bättre ord? Ja, i alla fall, han och jag har valt att lägga mycket tid på var­andra. Och varannan vecka har vi fyra barn hemma och då är det fokus på dem som gäller. Det kanske ändras sen, men nu handlar det mycket om vardagslivet. Jag behöver inte heller söka efter kickar, vi gillar att bara vara hemma och se en bra serie. Men när vi inte har barnen går vi gärna ut och äter.

Att de båda har lika mycket fokus på sina karriärer tror hon är bra för relationen. Henrik har också blivit ett bollplank.

– Han vågar ställa de svåra frågorna, han är så krass och tycker inget är bra så om jag lyckas övertyga honom så vet jag att det håller.

LÄS MER: Helena af Sandeberg: "Jag är sjukt tacksam för att jag är frisk" 

Denise Rudberg

Ålder: 45.

Gör: Författare, programledare.

Bor: Östermalm i Stockholm, fritids­hus på Värmdö.

Familj: Sambon Henrik Blomquist, 45, barnen Calle, 14, och Loppsan, 12. Bonusbarnen Hubert, 13, och Adrian, 10.

Aktuell: Med sjätte delen i deckar- serien om åklagarsekreteraren Marianne Jidhoff, "På sex meters djup" (Forum).

Denise Rudberg om ...

... deckarserien

"Det var nio delar planerat från början, men nu lutar det åt att det blir tolv. Jag skriver alltid saker som går att dela med tre, som nio böcker. Men tolv går ju också att dela med tre. Alla delar som jag har skrivit har en siffra i titeln, den motsvarar vilken del i serien boken är. Det älskar bibliotekarierna, de behöver aldrig slå upp vilken del en viss bok är."

... Hur privat­livet påverkar skrivandet

"Till viss del kan det privata påverka mitt skrivande, men inte så mycket egentligen. När jag skilde mig trodde nog många att jag skulle skriva värsta skilsmässo­romanen, men det gjorde jag inte. Jag har ju aldrig skrivit särskilt självbiografiskt men jag väver så klart in egna upplevelser i mina böcker."

... "chick lit"

"Könsbestämd litteratur känns så otroligt förlegat. Det är alltid något negativt med epitetet 'tjej', som tjejkast, det har aldrig varit något positivt. Tidigare har man sagt pigromaner och tantsnusk. Bara ordet tant används ju ofta negativt och sen snusk på det, som om kvinnlig sexualitet är något snuskigt. Det är så mycket dåligt och tråkigt med dessa benämningar."

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!