Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>MÄNSKLIGT

Publicerad 10 mar 2018 06:00

"De som aldrig misslyckats har inte försökt på riktigt"

"Att jobba med något man tycker om framkallar inte negativ stress. Det är när man inte har kontroll som stressen kan bli farlig", säger Paolo Roberto, nu aktuell i "Farmen".

"Att jobba med något man tycker om framkallar inte negativ stress. Det är när man inte har kontroll som stressen kan bli farlig", säger Paolo Roberto, nu aktuell i "Farmen".

Foto: DANIEL OHLSSON/TV4

I hela sitt vuxna liv har Paolo Roberto jobbat med sin egen självbild. Han slutade för länge sedan att skylla på andra och tar nu fullt ansvar för sitt eget liv. 

– Sluta gnäll, gör bra val och jobba hårt, är ledorden i mitt liv, säger han.

Paolo Roberto fortsätter att leda "Farmen" även i vår och han säger att den här säsongen är den bästa och mest underhållande hittills. 

– Jag trodde alla originella människor var slut men det kommer nya varenda gång. Det här programmet har allt, naturen och riktiga människor med starka känslor. 

Han är själv en passionerad känslomänniska, med disciplin. Att jobba hårt är hans måtto vilket han ofta skriver om på sitt Instagramkonto, varvas med träningsbilder, bilder på mat och livsfunderingar. 

– Den hårda arbetslusten kommer hemifrån och mina föräldrars arbetskraftsinvandring. Man ska jobba och göra rätt för sig. Mina föräldrar har gått från löpande bandet till att bli chefer. Det är ett tydligt betyg på att hårt arbete lönar sig, säger han. 

Paolo Roberto: "Jag planerar in tid för att göra inget"

Allt Paolo gör, det gör han med passion - oavsett om det handlar om träna, älska, laga mat eller att föreläsa. 

– Jag blir orolig över den svenska mentaliteten, där det farligaste i livet verkar vara att arbeta hårt. Att jobba med något man tycker om framkallar inte negativ stress eller utbrändhet. Det är när man inte har kontroll över sin situation som stressen kan bli farlig. Då är det ännu viktigare att göra det man älskar fokuserat och passionerat, menar han. 

Men även det italienska ordspråket "dolce far niente", det ljuvliga i att göra ingenting, har stor betydelse i Paolos liv. 

– Jag planerar in tid för att göra inget. Har jag ett möte någonstans kan jag gå 30 minuter extra, strosa i affärer, kolla på naturen, ta en kaffe. Sedan kör jag ett suveränt möte med nya krafter, säger han. 

LÄS OCKSÅ: Lars Lerin: "Min bästa tid är nu" 

"Jag är 49 år och behöver min sömn"

Intensiva arbetsdagar kräver sin återhämtning. För Paolo innebär det lugn träning och sociala relationer. Och att lägga sig i tid. 

– Jag är 49 år och behöver min sömn. Lägger man sig före midnatt får man den bästa sömnen. Sedan kan jag gå upp tidigt och ta en löprunda vid femtiden, för att rensa tankarna och planera dagen, berättar han. 

Du säger ofta att man ska jobba mot ett mål, eller en dröm. Vilka är dina drömmar och mål? 

– Jag har inget konkret mål eller en dröm. Däremot är jag nog bra på att ställa om riktningen och fokusera på det som är roligt och givande. Därmed inte sagt att allt hela tiden måste vara lustfyllt, det funkar inte så i livet. 

– Men en sak som jag lever efter är att man ska vara fokuserad på att den kortsiktiga tillfredsställelsen inte får sabba ditt långsiktiga mål. Och att det inte går att klättra till toppen med händerna i fickorna. Så, återigen; hårt jobb lönar sig. 

LÄS OCKSÅ: Jessica Almenäs: Jag siktar på att gifta mig innan 50 

Paolo Robertos bästa 10 råd

1. Gnäll aldrig 

"Att gnälla är som att sitta i en gungstol, du har något att göra men du kommer ingen vart. Alltså är det en meningslös handling. Kan du förändra gör det, kan du inte så acceptera det. Mycket i livet är orättvist, men vi har alla 24 timmar på ett dygn, gör det bästa av dem." 

"Många klagar på att de är stela och har ont i ryggen, och sedan skyller de på sin ålder. Jag brukar säga att du har blivit stel av din livsstil".

Foto: Linus Hallsenius/TV4

2. Gör de små valen för bästa resultat 

"När du tar ett beslut - oavsett om det handlar om jobb eller träning eller något annat - så har du givit dig själv ett löfte. Den viktigaste personen att vara ärlig mot är sig själv. Sviker du dig själv, sviker du allt. När man har bestämt sig för att förändra måste man börja med sitt liv och göra de små valen. Det kan vara att du ska börja dricka vatten till alla måltider eller lägga dig en timme tidigare. Folk tror att vanor är huggna i sten, men allt går att ändra. Hela du går att ändra. På sju år byts varenda cell ut i en kropp, du är en helt ny människa. Ett bra perspektiv." 

3. Prioritera din tid 

"Man föds liten och svag och man dör liten och svag. Det som händer däremellan är upp till själv, för det är faktiskt så enkelt att du blir vad du gör. För att man inte ska få sitt liv stulet måste man varje dag anstränga sig för att lägga tiden där man vill lägga den. Jag har inte tid att träna är vuxenvarianten av att hunden har ätit upp hemläxan." 

LÄS OCKSÅ: Rolf Lassgård: "Allting jag tyckt var konstigt föll på plats" 

4. Visualisera 

"Visualisera hur din dag ska bli. Sätt upp fysiska och mentala mål. Sätt en bild på kylskåpet som påminner dig om din riktning i livet. Visualiseringen gör det enklare att fatta rätt beslut." 

5. Rör på dig för att du älskar din kropp 

"Vi ägnar alldeles för mycket tid åt hur vi ser ut på ytan. Filar du för mycket på ytan blir det tomt i bröstet. Det är ingen slump att så många människor mår psykiskt dåligt, för att vi är så dåliga på att ta hand om insidan. Träna för att du älskar din kropp, inte för att du hatar den. Att röra på sig är ingen bestraffning för att du har ätit något ohälsosamt, träning är en fest." 

6. Tio minuter om dagen 

"Många klagar på att de är stela och har ont i ryggen, och sedan skyller de på sin ålder. Jag brukar säga att du har blivit stel av din livsstil. Lägg tio minuter om dagen på att träna upp din rörlighet. Tio minuter kan förändra ditt liv totalt." 

7. Bit ihop

"Det är inte alltid roligt att springa när det är 15 grader kallt ute, eller att jobba en fredagskväll när man hellre skulle vilja vara med sin familj. Då gäller det att bita ihop. Det är när man biter ihop som man lär sig att kämpa. Förluster och motgångar är inte att misslyckas, utan det är en del i processen. De som aldrig har misslyckats har inte försökt på riktigt." 

Häng på träningsexperten! Allt med Hälsolivs Erika Kits Gölevik 

8. Älska dig själv 

"Om du inte älskar och respekterar dig själv, vem gör det då? Tänk varje morgon att du är bra och stark. Den mentala inställningen och respekten till dig själv är starten till allt. 

Allt börjar med en tanke som blir till ord och sedan handlingar. Och sluta snacka skit om dig själv. Du blir vad du säger, så var försiktig." 

9. Stäng av skärmarna 

"Jag jobbar mycket med sociala medier, men är jättenoga med att stänga av datorn och mobilen. Ha inte mobilen på matbordet när ni äter middag. Telefonen signalerar att du är någon annanstans. Klockan åtta varje kväll stänger jag av mobilen och gör mig otillgänglig. Vissa svar finns inte på Google, utan i tystnaden." 

10. Utvecklas av det som gör ont 

"Förändring är smärtsamt och utmanande, men också nödvändigt. De mest smärtsamma sakerna i mitt liv, som min skilsmässa till exempel, har också varit de som bidragit till störst utveckling och förändring. Om du är samma person som för tio år sedan har du kastat bort tio år av ditt liv. En bra sak att fråga sig själv är: Är jag lycklig, eller är det bara bekvämt?" 

11. Var tillsammans 

"Människan är ett flockdjur och utan flocken blir man olycklig. Ett ensamt djur på savannen får faktiskt panik och det säger rätt mycket. Ring till farmor, det kommer att göra både dig och henne lycklig. Människan är programmerad att bli lycklig av att vara en god medmänniska. I dagens samhälle har man ersatt så mycket med det materiella, och sedan sitter vi där i våra svindyra lägenheter och är ensamma. Jag och min exfru har en fin relation för att det är viktigt för barnen. Vi gör alla saker tillsammans som stärker våra band. Förut fanns en struktur för hur man levde som familj. I dag finns inte samma struktur kvar och det kan göra det svårt för människor att orientera sig. Och så sitter vi bakom skärmarna och jagar likes, i brist på socialt umgänge."