Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

David Batra: ”Att vakna hemma är fantastiskt lyxigt”

Showaktuella komikern David Batra, 46, har raderat alla appar för sociala medier på telefonen. Att läsa och lyssna på böcker är hans bästa avkoppling.

En ledig söndag står han för bacon och frukostpannkakor, medan hustrun Anna bakar brödet.

David Batras bästa…

...söndag:

– Jag är hemma framför allt. Ofta på söndagar vaknar jag på något hotell runtom i Sverige och då är det en ganska tråkig dag om man ska åka till någon flygplats och flyga halva dagen. Bara att vakna hemma är fantastiskt lyxigt. Äta frukost med familjen i lugn och ro. Det kan få ta flera timmar. Normalt sett är jag nattuggla så när jag ska äta frukost brukar jag vara så trött och bara äta något pliktskyldigt. Men när jag är utvilad äter jag gärna något brunchaktigt. Nästan ”english breakfast style” med bacon, baked beans och amerikanska pannkakor. Jag lagar gärna de här grejerna och min fru är förtjust i att baka bröd, så har man tur finns det nybakat bröd hemma.

...utmaning:

– Hela våren, under två månader, när vi filmade mitt program ” Världens sämsta indier” var en stor utmaning. Jag hade tänkt på det här i sex år sedan min pappa utmanade mig och sa ”du skulle inte klara en dag att leva som en riktig indier”. Jag tycker det gick ganska bra.

LÄS OCKSÅ: Renée Nyberg: ”Jag har svårt att känna mig nöjd” 

...rutin:

– Det är nog att jag har tagit bort alla sociala medier från mobilen. Just för att det blir så att man ska kolla dem så fort man har en minut fri. Jag vill undvika att ha det livet. Jag har kvar konton på Twitter och Instagram för att kunna göra reklam för mina program och shower, så det vore dumt att gå ut helt.

David Batra

Ålder: 46.

Gör: Komiker. Bor: Nacka i Stockholm. Familj: Hustrun Anna Kinberg Batra, 48, och dottern Elvira, 12.

Aktuell: På Sverigeturné med showen ”Elefanten i rummet” och jurymedlem i ”Talang” i TV4.

...klädesplagg:

– Just nu är det nog två exakt likadana linneskjortor som jag köpte på den stora kedjan Uniqlo i Tokyo i våras. Jag behövde en ny skjorta att ha på scen, och hittar jag ett plagg som är bra i färg och passform brukar jag ofta köpa två eller ibland tre. Så kan jag snurra runt dem och tvätta när jag är på turné.

...plats:

– Ute i naturen. Sedan om det är i öknen i Indien eller klippor i Bohuslän i Sverige spelar ingen roll. Jag gillar det här lite karga landskapet som är ganska dramatiskt. Det väcker spännande fantasier. Man kan fantisera om hur det har sett ut och om hur människor har överlevt på de här platserna.

LÄS OCKSÅ: Helena Bergström: ”Ödslar inte tid på sådant som ger mig dålig energi” 

...maträtt:

– Jag lagar ganska mycket indisk mat. Det lärde jag mig tidigt av min pappa. Jag gillar klassisk nordindisk standardmat. Linsgryta som på indiska heter dal. Det är enkelt och gör man det bra är det gott och extremt nyttigt.

David Batra tillsammans med hustrun Anna Kinberg Batra. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

...avkoppling:

– Att läsa böcker. Just nu läser jag Nikes grundares självbiografi. Jag började på den i går kväll men den var lite seg så jag är inte hundra på att jag ska fortsätta. Jag gillar självbiografier och läser ganska mycket olika hela tiden. Jag skiftar mellan vanliga böcker och ljudböcker. Ett tips på en bra bok jag läste nyligen är en deckare som heter ”Kåda”, av deckarförfattaren Ane Riel. Väldigt obehaglig.

LÄS OCKSÅ: Anders Bagge om barnlösheten: ”Det är livet för oss två” 

...papparåd:

– Jag har haft tur på det viset att jag kunnat ta med vår dotter på turné sedan hon var tre, fyra år. Hon har fått sitta längst bak med någon tekniker, med någon Ipad och stora lurar medan jag uppträder. Det är väldigt mysigt att resa runt och kunna kombinera jobb och familjeliv. Nu är hon tolv och tycker väl inte att mina skämt är roliga, men hon tycker nog det är lite kul att jag har det här jobbet. Särskilt ”Talang”. Så mitt bästa papparåd är att försöka kombinera jobb och familjeliv om man har möjlighet till det.

...lögn:

– Jag gillar att sova på morgonen och om jag ska göra någon intervju tidigt och det ringer är jag ganska bra på att ljuga på frågan ”väckte jag dig?”. ”Oh nej, jag har varit vaken länge”. Vad dumt att jag sa det för nu kommer det ju komma ut att jag ljuger.

...last:

– Jag är sockertorsk och extremt förtjust i godis. Om det är en bra last vet jag inte, men det är ju bättre än knark. Jag gillar främst lakrits, de senaste dagarna har varit en liten nostalgitripp av det klassiska godiset Lakrisal. Det stod en stor hög i kassan så jag köpte en rulle och blev fast. Jag hade inte ätit det sedan jag var tio år gammal.