Visste du att det är normalt att spädbarn tappar hår?
1 av 2: Visste du att det är normalt att spädbarn tappar hår? Foto: Fotolia
Pigga ögon som utforskar världen
2 av 2: Pigga ögon som utforskar världen Foto: Fotolia

Därför föds vissa bebisar med mycket hår - och andra inte

Föddes ditt barn med tjocka lockar eller helt utan hår? Oroa dig inte.

Hur mycket hår din nyfödda hade på huvudet vid födseln behöver inte betyda särskilt mycket för framtiden.

Dagen då ditt barn föds är en dag du aldrig glömmer. Plötsligt ligger din nyfödda på ditt bröst och lyckan är total. Många tankar svävar runt i huvudet och en sak en del funderar över är hur det kommer sig att vissa föds med tjockt hår och andra helt skalliga? Och vad säger det egentligen om hur barnets hår kommer att se ut i framtiden?

Föddes du med tjocka lockar eller var du kal på huvudet? Foto: Fotolia

Faktum är att oavsett hur barnets hår ser ut vid födseln säger det ofta väldigt lite om vilken typ av hår din nyfödda kommer att ha senare i livet. Enligt en artikel som publicerats på sidan curejoy.com finns det flera olika faktorer som spelar in i vilken typ av hår ditt lilla underverk kommer att ha i framtiden.
Vilken färg och hårtyp ditt barn får bestäms av vilka gener du har i familjen. Vems "hårgener" som sedan överförs till ditt barn bestäms helt enkelt av genlotteriet.
LÄS MER: 11 regler du bör följa när du besöker en nybliven förälder  

Barn kan tappa håret

Exakt varför vissa möter världen med en massiv hårman medan andra ser ut som flintskalliga farbröder är inte helt klarlagt, sannolikt har det med gener och kromosomer att göra. Men det behöver inte betyda särskilt mycket. 

Är du blond och ditt nyfödda barn svarthårigt? Det kanske verkar konstigt men oavsett vilken färg eller typ av hår ditt barn föds med så kommer det sannolikt att ändras. Faktum är att de flesta barn tappar hår successivt under det första året.

Enligt läkaren Andrew Raffles, vid Portland Hospital, beror detta på att hormonerna som håller din bebis frisk under graviditeten minskar efter födslen - vilket stagnerar hårväxten.
LÄS MER: 6 saker som händer när du får syskonbarn 

Tips från 1177 Vårtguiden!

Ditt nyföddas hår blir inte fett. Du behöver alltså inte tvätta ditt spädbarns hår som du gör med äldre barns hår. Ta i stället en tvättlapp med ljummet vatten och badda håret med en gång i veckan. 

Detta är helt normalt och efter nio till tolv månader kommer håret att växa ut, och vet du, det kommer antagligen att vara annorlunda än det hår din nyfödda hade vid födseln! 

– Exakt när barnets framtida hårtyp dyker upp varierar. Det kan dröja allt från sex månader till tre år och ibland senare, säger Raffles på Portland Hospitals hemsida.

De flesta barn tappar hår under de första sex månaderna efter födseln. Foto: Fotolia

Så till alla föräldrar där ute, ni behöver inte oroa er för att ert barn ska bli tunnhårigt bara för att ditt barn föddes utan hår.

Föddes ditt barn luddigt?

En del barn föds även med luddigt hår över hela kroppen. Det här håret kallas lanugohår och är helt enkelt det hår som täcker ditt barns kropp inne i livmodern. Lanugohåret brukar falla av några dagar efter födseln, skriver 1177 Vårdguiden.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!