När Caroline drabbas av PMS och samtidigt måste prestera, har hon olika knep att ta till. Ett sådant är en ”osynlig bok” hon bär med sig mentalt. I den står allt hon är tacksam för i livet. "Man kan också sjunga en sång eller två, det blir man gladare av", säger hon.
1 av 3: När Caroline drabbas av PMS och samtidigt måste prestera, har hon olika knep att ta till. Ett sådant är en ”osynlig bok” hon bär med sig mentalt. I den står allt hon är tacksam för i livet. "Man kan också sjunga en sång eller två, det blir man gladare av", säger hon. Foto: Cornelia Nordström
Caroline har haft Chess, ett 20-årigt svenskt halvblod, i sju år. "Hästar är känsliga och känner direkt om man är stressad, så man är tvungen att gå ner i varv", säger hon.
2 av 3: Caroline har haft Chess, ett 20-årigt svenskt halvblod, i sju år. "Hästar är känsliga och känner direkt om man är stressad, så man är tvungen att gå ner i varv", säger hon. Foto: Cornelia Nordström
Caroline har sin häst i ett stall bara några hundra meter från sitt hem. "Det är en fantastisk, och lite vild, känsla att vara ute och galoppera", säger hon.
3 av 3: Caroline har sin häst i ett stall bara några hundra meter från sitt hem. "Det är en fantastisk, och lite vild, känsla att vara ute och galoppera", säger hon. Foto: Cornelia Nordström

Caroline af Ugglas har hittat balans i livet

Hon är aktuell med sitt åttonde album ”Nåväl” och inne i en hektisk arbetsperiod. Men vis av erfarenhet vet Caroline af Ugglas, 44, hur viktig återhämtningen är för henne. I dag har hon hittat receptet för ett välmående sinne. Med god sömn, bra mat, motion och måttligt med alkohol hittar hon sin balans.

Sist vi träffades var det några veckor kvar till släppet av nya skivan ”Nåväl” och Caroline af Ugglas visste då att hon hade en period av en hel del arbete framför sig. Det är den perioden hon är inne i nu. Hon gör mediala framträdanden för att promota plattan, har flera spelningar inbokade under våren, leder ”Kör för alla” i Stockholm och Uppsala två gånger i veckan och försöker samtidigt att hitta tid för att måla färdigt tavlorna till höstens utställning på Galleri Couleur i Stockholm.

För att inte hamna i samma situation som hon befann sig i 2014, då hon efter en period av för högt arbetstempo drabbades av panikångest och tvingades ställa in ”Kör för alla”-turnén i samarbete med Riksteatern, är hon väl medveten om vikten av återhämtning.

– Jag har det väldigt roligt just nu, men samtidigt vet jag att jag inte kan ha roligt jämt för då kommer bakslaget sen. Egentligen passar det min personlighetstyp bättre att jobba fyra dagar och slicka såren tre. Det betyder inte att jag ligger i sängen de lugnare dagarna, utan då målar jag. Men det är balsamerande för själen att få sitta med penseln i handen, lyssna på ljudböcker och inte få så mycket stressintryck, säger Caroline af Ugglas.

LÄS MER: Caroline af Ugglas: "Jag har blivit ifrågasatt i hela mitt liv"

Caroline af Ugglas: "Jag måste bo på landet"

Trots att det för tillfället blir aningen mycket av det goda har Caroline kul och njuter av all positiv respons hon har fått efter skivsläppet. Hon vet att återhämtningsperioden kommer sen.

– Någonstans är man ju inte bättre än sin senaste prestation så jag är väldigt glad över hur plattan har tagits emot. Musiker som brukar vara svårflörtade har varit positiva. Vi gjorde den här plattan för vår egen skull, inte för att vara kommersiella. Då känns det kul att folk man ser upp till tycker att den är bra.

I sitt hem på en gård utanför Kungsängen, en halvtimme från Stockholms innerstad, kan Caroline landa. Här har hon sin ateljé där hon målar tavlor och ute på tomten finns en studio i ett litet rött hus med vita knutar.

– Jag måste bo på landet, men vill samtidigt ha närheten till stan. Jag gillar verkligen det där med att vara ensam, men att kunna titta bort över sjön och där finns stadslivet.

Några hundra meter från huset finns stallet där Caroline har sin häst Chess, ett 20-årigt svenskt halvblod som hon har haft i sju år.

– Det är en fantastisk, och lite vild, känsla att vara ute och galoppera. Hästar är lugna och snälla djur, vilket gör att man själv också blir det. De är känsliga och känner direkt om man är stressad, så man är tvungen att gå ner i varv.

"Hästar är lugna och snälla djur, vilket gör att man själv också blir det", berättar Caroline, här med sin häst Chess. Foto: Cornelia Nordström

Så tränar Caroline af Ugglas

En del av Carolines ”må bra”-recept är motionen, men hon är inte mycket för att jogga eller tillbringa tid på gymmet. Däremot får hon, vid sidan av att vara ute och rida med Chess, röra på sig mycket i jobbet.

– Jag hoppar omkring på scenen när jag leder mina körer, och när jag är ute och spelar min egen musik. Sen är jag alltid på gång i allmänhet och tar gärna trappan i stället för hissen. Om jag inte rör på mig ganska mycket varje dag kryper det i kroppen.

Vid sidan av återhämtning och motion finns det annat som Caroline är noga med för att må bra. Som att sova ordentligt, dricka måttligt med alkohol och äta bra mat.

– När jag var ung åt jag väldigt mycket mer kolhydrater. Jag drack mycket läsk och åt baguetter, nudlar, pizza och annan snabbmat. I dag äter jag inte så mycket kolhydrater och inte rött kött heller, både av miljöskäl och för att det inte är så nyttigt för kroppen. Då tycker jag att fisk känns bättre.

På den tiden då Caroline inte brydde sig lika mycket om vad hon stoppade i sig gick det ofta ut över humöret. Det blev en hel del toppar och dalar när blodsockret åkte upp och ner. Nu har hon sedan länge bytt ut godiset mot mörk choklad och nötter.

– Jag gillar fortfarande söta saker, men försöker välja fruktsocker. Jag äter säkert fem-sex frukter om dagen och tänker fortsätta med det. Däremot tror jag att det kan vara dumt och ta bort alla fibrer och göra juice av det, eftersom man då bara dricker upp sockret.

Caroline af Ugglas om sin PMS

Hur starkt hälsan hänger ihop med ett välmående psyke har inte alltid varit självklart. Som ung mådde Caroline dåligt och åt antidepressiv medicin. Men i samband med att hon fick barn för femton år sedan blev hon mer medveten om hur det hon stoppade i sig påverkade kroppen. Sedan dess har hon lyckats balansera upp sitt psykiska välmående med hjälp av en sund livsstil.

– Jag är inte det minsta emot medicinering om man behöver det. Däremot tycker jag att man ska börja med att sova ordentligt, äta rätt och motionera. Sköter man inte sig själv är det inte säkert att medicinerna fungerar som de ska heller. Men jag tror absolut att folk som har svårare problematik än vad jag har kan behöva det. Det är alla människors rätt att må bra den största delen av tiden.

I dag är det framför allt några dagar mellan ägglossning och mens som kan vara jobbiga, tiden då PMS, premenstruellt syndrom, infaller. För Carolines del började problemen dyka upp för två år sedan och eftersom hon tidigare i livet varit förskonad förstod hon till en början inte vad det var som gjorde att hon mådde så dåligt.

– Jag blev förvirrad, svag och darrig i kroppen, ville gråta hela tiden... Någon typ av panikångest. Jag gick till doktorn flera gånger och trodde att jag hade drabbats av olika åkommor, tills jag förstod att det inträffade vid samma tid varje månad. När jag insåg vad det var blev ångesten mindre och när det händer i dag vet jag att allt blir bra om några dagar.

När de där dagarna inträffar vid fel tidpunkt, då hon samtidigt måste prestera, har hon olika knep att ta till. Ett sådant är en ”osynlig bok” hon bär med sig mentalt. I den står allt hon är tacksam för i livet, som att hon har en underbar familj, vänner, att hon bor i ett tryggt och tolerant land, att hon får jobba med det hon älskar och bor nära naturen.

– Har man sin fallskärm redo tar man fallet som en stuntman. Jag uppfostrar mig till att skärpa mig lite. Man kan också sjunga en sång eller två, det blir man gladare av.

LÄS MER: Caroline af Ugglas: "I dag har jag inget behov av en diagnos"

"Jag är en känslig person som känner allting väldigt starkt"

En annan hjälp Caroline har nära till hands är den tatuerade clownnäsan på vänster underarm. En symbol för att det ibland bara är att bita ihop och agera som man förväntas göra en stund, trots att det enda man har lust med just då är att vara i fred.

Caroline har alltid varit öppen med att prata om psykisk ohälsa och tycker att det är viktigt med mänskliga förebilder som inte målar upp en illusion om att allt är toppen jämt. Det var en anledning till att hon skrev boken ”Hjälp vem är jag? Anteckningar från en terapi” i samarbete med psykologen Ulf Karl Olov Nilsson för sex år sedan. Där delar hon frikostigt med sig av sina psykoterapisessioner.

– Jag är en känslig person som känner allting väldigt starkt. Men det är viktigt att komma ihåg att det inte bara gäller negativa känslor som ångest, utan mycket positiva saker som ger glädje också. Som smaker, dofter, vackra saker. Jag är aldrig likgiltig utan har känslor kring allt. Så det är både asjobbigt och skitkul.

Du har sagt att du kan känna igen dig i typiska drag för adhd, men aldrig själv varit intresserad av en diagnos?

– Jag tycker att det är bra om kända personer vill gå ut och berätta om sin diagnos. Det är underbart när de mänskliga dragen får komma fram. Men jag känner inte att jag har behov av en diagnos i dag. Jag var riktigt jobbig när jag var ung, det var en hel del bråk och bus. Men nu har jag lärt mig att kanalisera den där energin till kreativitet i stället.

"På min tid blev man kallad busunge"

Även om hon själv inte är intresserad av en diagnos kan Caroline se stora fördelar med det. För en tid sedan fick hennes 15-åriga dotter diagnosen adhd, vilket bland annat har fört med sig att hon får en större förståelse från skolan.

– Man har möjlighet att få extra resurser som gör det enklare att klara skolan på ett bra sätt. På min tid blev man kallad busunge och fick sitta längst fram, vilket inte alls passar den som har adhd. Hade de i stället satt mig längst bak med en snäll extralärare som hjälpt mig få hem läxorna hade jag förmodligen gått igenom skolan med bättre resultat, säger Caroline.

"Jag är aldrig likgiltig utan har känslor kring allt. Så det är både asjobbigt och skitkul", säger Caroline af Ugglas. Foto: Cornelia Nordström

Caroline af Ugglas

Ålder: 44 år

Bor: Hus utanför Kungsängen, nordväst om Stockholm.

Gör: Sångerska, konstnär och körledare.

Familj: Maken Heinz Liljedahl, 50, bonusdottern Oliva, 20, dottern Eddie-Lee, 15, och sonen Otis, 8. Hästen Chess, svenskt halvblod, och hunden Niva, "Kaninen", bostonterrier.

Aktuell: Med albumet "Nåväl" och en utställning på Galleri Couleur i Stockholm till hösten.

Carolines må bra-tips:

1. Sömn

Jag behöver sova nio-tio timmar för att vara helt i balans. Det står som nummer ett på min ”att göra”-lista för att må bra. Sömnen är min enda hundraprocentiga källa till återhämtning och tyvärr kan den här tiden jag befinner mig i just nu nagga lite på den. Då kan jag bli lite skör, men jag försöker få till en tupplur om jag vet att jag har sovit för lite.

2. Mat

När jag var yngre tänkte jag inte på vad jag åt och då var också humöret mycket ostabilare. Blodsockret åkte upp och ner. I dag försöker jag byta ut det vita sockret mot mörk choklad, nötter och frukt. Jag äter långsamma kolhydrater, bra fetter och väldigt sällan rött kött.

3. Motion

Om jag har suttit still och målat för mycket känner jag hur det kryper i hela kroppen. Då behöver jag gå en snabb promenad eller springa några varv runt huset för att må bra igen. Jag är inte så mycket för att jogga eller gå till gymmet, men rör mig mycket i jobbet och när jag rider.

4. Måttligt med alkohol

Jag dricker ett och ett halvt glas rödvin om dagen, för att jag tycker om smaken. Men jag har inte velat bli full sen jag var 25 år och blev det sista gången. Jag kommer ihåg ångesten dagen efter och vill inte ha den igen. Jag vill ha mitt rödvin, min mörka choklad och min parmesanost - men jag tänker inte skada mig själv på kuppen.

5. Relationer och kultur

Att vårda sina relationer med vänner och familj är enormt viktigt för att må bra. Att omge sig med de man älskar och som får en att må bra. Kulturen är också viktig. När vi sjunger frisätts en rad glädjeämnen, som endorfiner, adrenalin och dopamin. Det är ren friskvård. Detsamma händer i kroppen när vi dansar eller tar del av andra kulturella upplevelser.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av ToppHälsa + handkräm för 199 kr. Läs mer!