"Jag måste jobba på min karaktär och komma i gång med träningen"

Carola Häggkvist om varför hon vägrar sambolivet

När Carola Häggkvist, 52, flyttade till Steninge slottsby norr om Stockholm var det som att hitta hem. Kärleken Jimmy Källqvist, 47, har köpt en tomt intill och samboplanerna ligger på is.

– Vi är på väg mot tvåsamhet men jag måste vara trogen mitt hjärta. Har jag väntat så här länge kan jag lika väl vänta lite till, säger Carola.

Det var i april som flyttlasset gick från villan i Bromma till ett hus i Steninge slottsby utanför Märsta norr om Stockholm. Carola hade länge varit på jakt efter en trälada att hålla konserter i. Av några vänner fick hon reda på att friherren och kungavännen Per Taube hade en stor trälada på sin mark bredvid stenladan Steninge bruk. 

– När jag och Per pratade om att jag kunde hyra ladan för mina konserter sa han att jag gärna fick hyra ett hus i området att bo i också. På den vägen är det, säger Carola. 

Vi träffas i den tjusiga slottsparken som sträcker sig mellan stenladan och det gula slottet. Inte en enda av de få besökare vi möter kan hålla sig från att hälsa, be om en kram eller försiktigt fråga efter en selfie. 

Carola pratar passionerat om sitt nya område och om sin längtan efter att få ta publiken hit. Hon har stora visioner och efter många år på turné i olika konserthus runtom i Sverige känner hon att det är dags att landa på ett ställe. 

– Jag vill kreera, låta grejerna kunna stå kvar. Inte bara något man bygger upp för en stund eller för syns skull. Jag gillar den här miljön och hit vill jag ta min publik. Jag tänker ett helhetskoncept, för hela sinnet. Inte bara det jag gör på scen. När jag har varit på turné har jag i princip lagt ut mattorna själv. Gått och dragit i dem i gångarna. Sett till att marschallerna har varit ute. 

LÄS OCKSÅ: Glenn Hysén om ex-relationen: "Totalt världskrig" 

Tvingas välja bort mycket

Att börja med julen blev naturligt då hon känner att den är återkommande, lever sitt eget liv och har sin egen historia. 

– Jag är på en bra plats och har väl skaffat mig ännu mer muskler på ett sätt. Inte bara frihet utan också satt ner foten och tar vara på det jag vet att jag kan och det som fungerar riktigt bra. Mina julkonserter. Och popen så klart. Jag är ute och turnerar i Norge, Finland och Sverige och publiken växer med mig samtidigt som jag gör ny musik. 

För Carola har det i stor utsträckning handlat om att välja bort saker för att kunna göra det hon vill helhjärtat. 

– Massa olika tv-förfrågningar, programlederi, reality och så vidare. Jag bjuder på mig själv mycket privat men det måste vara med rätt innehåll. Jag vill ta vara på det jag vet att jag har kvar att göra, som är lite olika musikalbum. Just det här att hitta ett ställe dit jag kan bjuda in publiken. Folket vet att här finns Carola. 

Carola Häggkvist med pojkvännen Jimmy Källqvist. Foto: EERO HANNUKAINEN / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ

Dottern Zoe, 9, går kvar i skolan i Bromma, och sonen Amadeus, 20, har ännu inte flyttat hemifrån utan bor varannan vecka hos sina föräldrar. För Carola innebär det en del flängande i bil, något hon tycker går bra. Att hon och kärleken Jimmy jobbar tillsammans innebär ett visst pusslande kvällstid men Carola säger att hon är van vid att lösa logistiska situationer. 

– Efter ganska många år som solomamma till Amadeus. Det blir någon sorts synergi där du bor, kanske med grannar, och vi har jättefina grannar här. Så det brukar lösa sig väldigt bra. 

LÄS OCKSÅ: Charlotte Perrelli, 44: "Psyket kollapsade" 

Lever som särbo med Jimmy Källqvist

Att jobba med Jimmy ser hon annars som något positivt. 

– Det har varit en möjlighet för oss att också ses. När det är lunch har man tagit sig en kram men när det är rep är vi professionella. Då är vi jättefokuserade. 

Paret, som varit tillsammans i fyra år, lever som särbos, och för Carola har valet att inte flytta ihop än flera orsaker. 

– I vårt fall är vi på väg mot tvåsamhet ordentligt. Det är fortfarande bra som det är. När jag blev erbjuden att bo här och det var dags att flytta in så var det inte läge. Vi skulle ha kunnat flytta ihop här och det hade varit jättefantastiskt, men jag måste vara trogen mot mitt hjärta och jag vill se lite mer action och allt det här. Det är inte att han måste fria, jag kan också fria, men vi måste mötas på en del punkter innan. Jag tror det är svårare att önska de förändringarna, de bitarna man vill se, när man väl har flyttat in. Har jag väntat så här länge kan jag lika väl vänta lite till. 

Carola Häggkvist

Ålder: 52. 

Gör: Sångerska.

Bor: Hyr ett hus i Steninge slottsby i Märsta. 

Familj: Pojkvännen Jimmy Källqvist, 47. Sonen Amadeus, 20, och dottern Zoe, 9. 

Aktuell: Med julkonserten "Jul med Carola" som hade premiär 23 november. Sista konserten hålls 1 december. 

Vidare säger Carola att hon inte vill hamna i det hon sett så många av sina kvinnliga vänner och bekanta sitta fast i. 

– Jag vet så många kvinnor som säger samma sak, att de är projektledarna hemma. Att det är de som tar hand om och styr upp hemma. Man vill ju att han ska ta initiativ och hitta på grejer. Vi behöver ju också bli lite uppmuntrade någon gång. Jag känner bara några procent kvinnor som har män som driver på och fixar saker. De är extremt få. Visst, alla är olika. Eller så vet de inte att en relation behöver vara på bådas villkor. En växeldragning och allt det där. 

Har man varit gift en gång och väntat så länge som jag har, då kan jag lika gärna vänta lite till

Carola vet vad hon behöver och vill ha, och hon har ingen lust att kompromissa med sina behov. 

– Jag vet ingen snällare eller mer behaglig man än Jimmy. Han är fantastisk på många sätt. Men har man varit gift en gång och väntat så länge som jag har, då kan jag lika gärna vänta lite till. Det är mer så. Då vill jag se det där och inte gnälla sen. Då vill jag tycka att det är toppen. Tiden rullar på och för oss har det bara varit att vi behöver mer tid. Och blir det inte det då blir det inte. Det är liksom lite av eller på fast väldigt behagligt. Fast det är klart att man nog kan bli bekväm och vi vill ju allihop att vi skulle vara en familj. 

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

På frågan om var hon är i livet vacklar Carola lite. Hon tittar bort mot fjärran och funderar en lång stund. 

– Jag är på väg och jag är på rätt väg. Jag känner mig tacksam över det och jag är trygg och glad. Men någonstans är jag i något slags mellanperiod. Jag kommer att peaka lite längre fram. Jag har inte vant mig vid att jag har kommit över 50-strecket men jag börjar känna det i kroppen. Jag tror att när jag har kommit över den kulmen så kommer jag att plana ut lite. 

LÄS OCKSÅ: Kjell Bergqvist: "På ett sätt är det fortfarande en sorg" 

Vill ta tag i sin hälsa

Efter att ha dragits med en knäskada sedan inspelningarna av "Så mycket bättre" har hon inte kunnat träna som hon vill, och trots god grundfysik känner Carola att hon vill ta tag i sin hälsa. 

– Jag tror att jag kommer både i fysiskt bättre form men också blommar lite mer med åren. Wait and see. Just nu är det lite så där att "vänta jag är inte 37 år längre, vad hände?". 

Carola Häggkvist om…

... JULEN 

"Julen är inte bara maten och så även om det är jättehärligt. Förra året var jag uppe i Robertsfors med Jimmy och när vi hade åkt pulka, ätit så vi storknade, tittat på tv och spelat spel så kände vi 'kan vi göra någonting för någon annan?'. Jimmys pappa spelar dragspel och Jimmy spelar bas. Och Jimmys brors sambo sjunger också. Så vi ringde upp ett ålderdomshem i Robertsfors och sa 'hej, tror ni att det skulle passa om det kommer förbi ett litet glatt spelmansgäng och sjunger?'. De sa inte nej, haha. Så vi kom dit och fick ut alla gamlingar som var ganska pigga." 

...RELATIONER 

"Jag är inte rädd för nya vänner eller nya relationer. Jag är ganska intuitiv och känner av ganska snabbt. Visst har man gjort några blunder i vänskapsrelationer då man bara haft en utsträckt hand och velat hjälpa till. Där det absolut kan ha funnits några rötägg som har ljugit om en dejt med mig och så vidare. Det blir ju bara fånigt och känns trist men jag lägger det åt sidan väldigt snabbt. Sedan umgås jag bara med dem jag tycker om och har kul med. Och det har man mycket med nya människor. Det är trevligt med nya bekantskaper. Jag är inte så cynisk av mig och inte så rädd." 

... GUDSTRON 

"Den är solid, haha. Den är väldigt inkluderande. Man hade väl inte gått igenom så mycket när jag kom till tro när jag var 13 år. Men som barn och tonåring, när man får känna Jesu förlåtelse som jag tror att vi behöver varje dag. Be fader vår om att förlåta andra som vi själva blivit förlåtna. Då dömer man inte. Där nåden flödar som mest är där synden varit som störst. Jag har väl inte varit en storsyndare men ändå mänsklig men mina tillkortakommanden. Men jag kom inte till tro för att jag var i någon kris. Jag kom till tro när jag blev drabbad av Guds kärlek." 

... MEDMÄNSKLIGHET 

"Det har alltid varit viktigt för mig att ge till dem som inte har så mycket. Att man ser sin nästa. Ända sedan jag var liten. I Norsborg hjälpte jag en blind kvinna att hitta hem en gång. Då var jag inte mer än åtta nio år. Min pappa var väldigt socialt engagerad och hade ett stort medlidande. Han kunde åka runt till ålderdomshem i julhelgen och det var ett sken över honom när han kom hem. Jag tror på det privata engagemanget. Kärleken måste få kosta någonting." 

För Carola handlar det mycket om att kunna vara där för sin dotter. 

– Jag märker det på henne ibland när hon ser att jag inte har kunnat gå i trappen efter att jag opererade foten. Hon frågar: "Hur går det med dig mamma?" I'm gonna be around, men jag bara menar att man har olika toppar. Jag är inte i en topp och inte i en überdal. Jag är på väg, och jag skulle dö av tristess om jag inte var verksam. Det finns så mycket att göra, det är bara att ta första steget. Men jag tar inte hand om mig förrän jag känner krämpor. Jag är dålig på regelbundenheten. Man ska inte jämföra sig med andra och jag är en sprinter. Jag springer på snabba bollar. Ta mig bara inte för given, för vem vet hur länge man är med.