Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Berättar om de märkliga ideal som tynger ner en hel generation

Camilla Läckberg: ”Jag har blivit feminist på äldre dar”

Deckardrottningen Camilla Läckberg, 44, som nyligen syntes i "Stjärnorna på slottet", ger sig in i en ny genre och skriver om svek, upprättelse och systerskap. "Hämndlitteratur", kallar hon det själv. I " En bur av guld" gör hon upp med hemmafruidealet.

– Jag har väldigt svårt att förstå att man väljer att lämna ifrån sig makten på det sättet.

När Camilla Läckberg fick frågan om att delta i SVT:s "Stjärnorna på slottet" tackade hon ja på studs. 

– Jag tvekade faktiskt inte en sekund. "Stjärnorna på slottet" är ett av de mest fantastiska programmen som görs i Sverige. Man får prata till punkt och lägger fokus på människor som har och har haft intressanta karriärer och intressanta liv. Det var också en chans för mig att träffa människor som jag beundrar väldigt mycket. 

Redan tidigt under uppväxten i Fjällbacka hittade Camilla hem i böckernas värld. 

– Jag köpte tidningen i stället för godis för veckopengen. 

I programmet berättade Camilla om sin pappa, som var en stor förebild. 

– Det blir alltid väldigt känslosamt när jag pratar om min pappa. Men jag tycker också att det är väldigt fint att få prata om honom. Det är inget som känns jobbigt, även om jag alltid blir tårögd. Jag vet också att "Stjärnorna på slottet" är ett program som pappa skulle ha tyckt väldigt mycket om, ifall det hade gått medan han levt. Han var ett stort fan av Sven Melander och hade tyckt att det var fantastiskt roligt att se mig sitta där med honom. 

Vad var det bästa med din pappa? 

– Det allra bästa med min pappa var hans enorma livsglädje. Han var en livsnjutare av rang, och hans bullriga skratt hörde man alltid eka mellan väggarna hemma. 

LÄS OCKSÅ: Anders Bagge om barnlösheten: "Det är livet för oss två" 

Camilla Läckberg har sålt över 22 miljoner böcker

Sedan debuten med "Isprinsessan" 2003 har Camilla Läckbergs böcker sålt i över 22 miljoner exemplar i över 60 länder. Pengarna som kommit med succéerna är inte oviktiga, konstaterar hon. 

– Det är ett privilegium att jag har fått skapa mitt eget jobb och att det går bra. Men min drivkraft är inte och har aldrig varit pengar. Jag älskar att skriva och skapa. Men pengar i sig är ingen drivkraft för mig. Det är heller inget mål, mer ett kvitto på att jag har gjort någonting bra som ger mig möjligheten att fortsätta med det jag älskar mest.

"Jag har gått och blivit feminist på äldre dar, vilket till stor del har att göra med att min äldsta dotter börjar bli stor" Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

 I april släpps nya romanen " En bur av guld", som handlar om Faye - en kvinna som gett upp sina egna ambitioner för makens skull. På ytan ser allt bra ut, men en dag raseras allt. 

– Det går åt helvete. Men Faye är inte ett helgon, och jag är inte intresserad av att dela in kvinnor i goda och onda, acceptabla och oacceptabla. Jag är intresserad av att utforska vad som händer när kvinnor får nog. Det är hämndlitteratur, som handlar om svek, upprättelse och systerskap. 

Jag har gått och blivit feminist på äldre dar

Med boken vill Camilla Läckberg belysa hemmafruidealet från ett feministiskt perspektiv. 

– Jag har gått och blivit feminist på äldre dar, vilket till stor del har att göra med att min äldsta dotter börjar bli stor. Hon är 14 år och jag börjar se med hennes ögon vilken värld det är hon ska ut i. Jag känner en viss frustration över det håll vi är på väg mot. Feminism har litegrann blivit något som man avfärdar som något som är "kvinnor mot män" på ett väldigt olyckligt sätt. 

Camilla Läckberg

Ålder: 44. 

Gör: Författare.

Bor: I en 237 kvadratmeter stor etagevåning på Södermalm i Stockholm. 

Familj: Maken Simon Sköld. Gemensamma dottern Polly. Barnen Charlie, Meja och Wille från tidigare relationer. 

Aktuell: Syntes nyligen i "Stjärnorna på slottet", SVT. 

Debatten borde i stället fokusera på maktfrågan, menar Läckberg. 

– Jag älskar män, jag har varit gift med flera av dem. Det här handlar inte om kvinnor mot män, eller män mot kvinnor. Det handlar om makt, och att lämna ifrån sig makt. Nu har det också kommit någon konstig backlash, med kvinnor som strider för sin rätt att få bli hemmafruar. Det är ett fantastiskt jobb att få vara hemmafru, absolut, jag tittar inte nedvärderande på någon som vill välja det jobbet, det är verkligen en jäkla massa jobb. Men man lämnar ifrån sig makten, och det är det som gör mig så frustrerad, att man inte ser det! 

LÄS OCKSÅ: Helena af Sandeberg: "Jag väntar fortfarande på den rätte" 

Kämpar med sin självbild

Maktperspektivet är också något som hon är noga med att förmedla till sina barn. 

– Mitt viktigaste budskap till båda mina döttrar är friheten att välja, och att ta ansvar för sin trygghet. Vill man vara hemmafru, absolut, men man måste samtidigt ta ansvar för sin egen trygghet. Utöver det - gör vad fasiken ni vill. 

Camilla Läckbergs Instagram har 226 000 följare - och det är ett forum där författaren inte tvekar att sticka ut och säga sin åsikt och ge svar på tal, oavsett om det gäller Svenska Akademien eller näthat. I ett inlägg i januari visar hon upp skärmbilder från en skvallertråd på nätforumet Flashback, där det spekuleras i både viktuppgång på 30 kilo och att maken Simon skulle vara en lycksökare. " Vilka är människorna som går in där o mest bara skriver otrevligheter?" undrar Läckberg i inlägget, som fått runt 6 000 gilla markeringar och över 1 700 kommentarer. 

Camilla tillsammans med maken Simon Sköld. Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ

Som en offentlig person och förebild för många har man ett ansvar, menar Camilla, som på Instagram även har delat med sig av sina egna funderingar kring kroppshets: 

"Mitt största hinder i livet är min självbild. Som jag fortfarande inte klarar av att koppla bort från min vikt. Jag ser det som mitt största misslyckande att jag inte, trots många försök, kan tycka om mig själv oavsett. Men mitt ideal för kvinnokroppen präglades under en tonårstid där "heroinchic var på modet. Lång och mager var det som ansågs vackert." 

– Jag tror att det är viktigt att vi pratar om alla de här sakerna som vi egentligen inte pratar om. Kroppsosäkerhet, som flera pratar om i dag, och ångest - nu lider inte jag just av det - men alla de här sakerna som vi sopar under mattan tror jag att det är viktigt att offentliga personer vågar prata om. Där har man absolut ett ansvar tycker jag. 

LÄS OCKSÅ: Fredrik Hallgren, 45, om kärlekskrisen med hustrun 

Tränar och äter bättre

Hur gör du för att bli mer vän med din kropp? 

– För mig handlar det väldigt mycket om kosten och att börja bli medveten och kunnig. Jag läser på rätt mycket. Med stigande ålder börjar man ju mer och mer vilja äta för att hålla sig frisk framför allt. Det är väl någonting som kommer med en viss mognad. Där känner jag faktiskt att jag börjar landa mer och mer - att äta bra för hälsans skull. 

Vilka är dina bästa pepptips till andra kvinnor? 

– Jag skulle säga att det är en pågående process. Det sitter så djupt rotat. Jag tycker att det handlar mycket om att ifrågasätta varför man tänker på ett visst sätt, att man måste vara en viss storlek. Men det är svårt. Jag har svårt att ge råd faktiskt, för jag tycker själv att det är en tung mantel att försöka skaka av sig. Vi har burit den i många år och blivit pepprade med många märkliga ideal. 

CAMILLA LÄCKBERG OM ...

... LÄGENHETEN PÅ SÖDER I STOCKHOLM 

"Vi stortrivs verkligen. Familjelivet är härligt, det rullar på bra och vi har en bra balans i tillvaron." 

... DRÖMMAR 

"USA är nog min största dröm. Det går bra i USA, men jag skulle vilja få till den här riktigt stora bestsellerhiten i USA. Jag avgav ju ett löfte till en amerikansk journalist under min USA-turné för ett par år sen, i ett svagt ögonblick, att om jag någon gång skulle hamna som etta på New York Times bestseller list kommer jag att tatuera in den dagens lista någonstans på kroppen." 

... VIKTIGASTE SAMHÄLLSFRÅGAN JUST NU 

"Jag är kluven mellan klimatet och metoo. Jag har litegrann skjutit ifrån mig klimatfrågan faktiskt, men jag får väldigt mycket ångest när jag börjar titta på statistiken och vetenskapsrapporterna. Huvudet i sanden-metoden kommer vi inte att kunna köra så länge till." 

... SIN MÅLMEDVETENHET 

"Jag tycker om att åstadkomma saker. Då jag aldrig blev någon idrottare är det i skrivandet jag får utlopp för min tävlingsinstinkt. Jag har ju lyckats göra min hobby till mitt jobb, och det är få förunnat. Det är väldigt lustfyllt för mig." 

... MAKEN SIMONS MMA-VINST I SUPERIOR CHALLENGE I DECEMBER 

"Det var ett lyckosamt ögonblick i familjen. Vi skulle åka i väg på en veckas semester dagen efter, och det är en väldig skillnad på att åka med vinnande man och en man som ska bearbeta en förlust. Det är två helt olika personer att åka på semester med."

Sedan årsskiftet tränar Camilla Läckberg intensivt, flera gånger i veckan, för att bli piggare och starkare. Just nu ser hon mest fram emot lanseringen av " En bur av guld". 

– Jag ska ut på en världsturné, det ska bli sjukt roligt att se hur nya boken tas emot, säger hon.