Betinas man Andy kom aldrig hem från julfesten. "Vi letade och letade. Efter ett dygn ringde jag hem till våra familjer och berättade vad som hänt. Jag tittade inte mig själv i spegeln för då skulle jag förstå att det var allvar", berättar Betina.
1 av 3: Betinas man Andy kom aldrig hem från julfesten. "Vi letade och letade. Efter ett dygn ringde jag hem till våra familjer och berättade vad som hänt. Jag tittade inte mig själv i spegeln för då skulle jag förstå att det var allvar", berättar Betina. Foto: Henrik Jansson
Andy, lilla Lucas och Betina under en middag i Pavilion, ett stort shoppingcenter i Kuala Lumpur 2008.
2 av 3: Andy, lilla Lucas och Betina under en middag i Pavilion, ett stort shoppingcenter i Kuala Lumpur 2008. Foto: Privat
Lucas, Andy och Betina på Perhentian Islands i Malaysia under tiden familjen bodde i Kuala Lumpur. "Avsked har blivit svårt för Lucas efter att hans pappa gick bort. I början hade han oerhört svårt om jag var borta. Han gillar inte att säga hejdå och om någon hälsar på vill han helst inte att de ska åka igen", berättar Betina.
3 av 3: Lucas, Andy och Betina på Perhentian Islands i Malaysia under tiden familjen bodde i Kuala Lumpur. "Avsked har blivit svårt för Lucas efter att hans pappa gick bort. I början hade han oerhört svårt om jag var borta. Han gillar inte att säga hejdå och om någon hälsar på vill han helst inte att de ska åka igen", berättar Betina. Foto: Privat

Betinas man Andy kom aldrig hem efter festen

Den lilla familjen hade startat ett nytt liv i Malaysia och njöt till fullo av sin nya drömtillvaro. Men över en natt förändrades allt. Betinas man omkom oväntat i en tragisk olycka och plötsligt var hon ensam kvar med deras tvåårige son Lucas.

En vakt som för några minuter lämnat sin plats vid entrén till festen. En sväng till höger i stället för vänster som slutade i ett fall på över 20 meter. En landning på ett hustak utan några brutna ben i kroppen som mot alla odds resulterade i att dödsorsaken blev drunkning. Tillfälligheterna i den här historien är många och tillsammans ledde de fram till att Betinas dåvarande man Andy Goddard hastigt omkom efter en julfest i Malaysia 2008.

När vi pratas vid har Betina Goddard-Kortelainen nyligen kommit hem efter en semester i Sydostasien. Det blev inte vilken resa som helst. Hon passade nämligen på att gifta sig med sin Jarkko Kortelainen - för andra gången. Den romantiska ceremonin hölls intill strandkanten på den thailändska ön Koh Lipe tillsammans med vänner och familj, till ljudet av havets kluckande vågor. Första gången de gifte sig, 2012, var det en borgerlig vigsel och vad Betina kallar ett ”treminutersbröllop”. Den gången mest av praktiska skäl.

– Vi gifte oss för att Jarkko skulle kunna adoptera Lucas. Det var mycket som blev onödigt jobbigt på grund av att Andy inte var försäkrad, därför var jag noga med att allt skulle bli rätt den här gången. Adoptionen var en del av det.

"Jag tänkte att han säkert hade stannat kvar över natten"

I dag lever Betina i Göteborg med sin make Jarkko, sonen Lucas, 10, och dottern Beja, 2,5 år. Hon har omskolat sig till sina drömjobb som personlig tränare och livscoach. Men resan till den harmoniska plats hon nu befinner sig på har inte varit lätt.

För tio år sedan flyttade Betina från Göteborg till Kuala Lumpur i Malaysia med sin dåvarande make Andy och parets ettårige son Lucas. Andy hade fått ett erbjudande om ett toppjobb som dataprogrammerare och Betina hade inget emot att ta en paus från sitt arbete som kvalitetsingenjör.

LÄS MER: Så här påverkas din kropp när du har sorg

Julen 2008 var paret Goddard bjudna på fest hemma hos Andys blivande chef. Huset var beläget högt upp i bergen en bit utanför stan och gästerna tog sig dit med bil längs snirkliga vägar. Det var en stor tillställning med liveband och serveringspersonal som såg till att gästernas glas aldrig var tomma. Stämningen var på topp. Men vid midnatt kom ett samtal från barnvakten. Lucas hade fått hög feber och Betina bestämde sig för att ta en taxi hem. Andy stannade på festen.

– När jag vaknade morgonen därpå upptäckte jag att Andy inte hade kommit hem. Men jag tänkte att han säkert hade stannat kvar över natten.

Först när festvärden, Grant, ringde för att kolla att Andy hade kommit hem ordentligt förstod hon att det var något som inte stämde. Tillsammans med Grants fru åkte Betina till polisstationen för att göra en anmälan, men polisen påbörjade inga sökningar. Senare samma kväll engagerade sig Betinas grannar. Mannen i familjen var en högt uppsatt politiker och tack vare honom började det hända saker. Plötsligt var polis, hundar och brandmän på plats för att leta efter Andy.

"Jag tänkte att någon kanske hade kidnappat honom"

Vid grindarna till värdparets hus fanns en övervakningskamera, och på filmen kunde de se att Andy hade lämnat festen till fots. Tanken var att en vakt skulle se till att ingen av gästerna gick från festen utan att ha en taxi som väntade. Det var becksvart och farligt att tag sig ner för berget till fots. Men just när Andy gick därifrån hade vakten försvunnit från sin plats några minuter.

- Jag blev lite av en robot och tänkte inte efter. Vi letade och letade. Efter ett dygn ringde jag hem till våra familjer och berättade vad som hänt. Jag tittade inte mig själv i spegeln för då skulle jag förstå att det var allvar. Det gällde att fortsätta hålla fokus. Jag tänkte att någon kanske hade kidnappat honom och snart skulle höra av sig om en lösensumma.

När mörkret hade lagt sig över området avbröts sökningarna, för att återupptas tidigt morgonen därpå. På kvällen fick Betina ett samtal från en man i sökgruppen. Andys kropp hade hittats och hon fick adressen.

LÄS MER: Motion skyddar dig mot sorg

Andy hade hittats på ett hustak 300 meter från festen. I mörkret hade han svängt av till höger där han skulle ha tagit vänster för att komma till den stora bilvägen med taxibilar. Han gick rakt utför ett stup och föll 20-30 meter. Obduktionsrapporten visade att han hade blivit medvetslös efter fallet och sedan drunknat, då han landat med ansiktet i en vattenfylld grop i taket. Han hade inte ett enda brutet ben i kroppen.

– När jag väl förstod att han var död blev jag förstås förkrossad. Men det var fortfarande saker att ta tag i, som att identifiera honom på bårhuset, få av honom vigselring och halsband, fylla i rapporter hos läkare och polis, ta hand om Lucas och ta emot våra familjer som var på väg.

"Vi sa att pappa hade ramlat och gått sönder"

Betina gick in i robottillståndet igen och kunde tillåta sig att bryta ihop ordentligt först när hennes föräldrar var på plats. Då var det också dags att berätta för Lucas, 2,5 år, att hans pappa inte fanns längre.

– Vi sa att pappa hade ramlat och gått sönder så mycket att doktorn inte kunde laga honom igen. Och att han hade flyttat upp till stjärnorna. Lucas pratar fortfarande om sin pappa uppe bland stjärnorna.

I februari 2009 flyttade Betina och Lucas hem igen och bosatte sig i föräldrarnas bostadsort Lundsbrunn utanför Skara.

– Jag hade inte riktigt tid att sörja då, eftersom det var så mycket praktiskt att ta tag i. Men ungefär ett halvår efter att Andy hade dött åkte jag och Lucas till vänner Thailand. Där fick jag tid att känna efter, gråta och fundera över vad jag ville.

Tillbaka i Sverige blev det en tuff start på hösten, men Betina samlade ihop sina sista krafter och bestämde sig för att börja träna.

– Jag var tvungen att göra något och alla vet att man mår bra av att träna. På kvällarna funderade jag på vad jag skulle jobba med. Jag ville inte tillbaka till ingenjörsbranschen utan jobba med människor på något sätt. När jag surfade runt på nätet kom jag in på coachutbildningar och anmälde mig till en grundutbildning.

"Vi hade en minnesceremoni strax innan jul 2008, bara ett par dagar efter vi hittat Andy död. Vi skickade upp ballonger till himlen där alla fick skriva en hälsning till Andy. En av tankarna med det var att det skulle bli enkelt för barnen och framför allt Lucas att vara delaktig och starta sin egen sorgeprocess", berättar Betina. Foto: PRIVAT

"När man pratar med närstående säger man inte alltid allt"

Betina har alltid varit öppen kring vad som har hänt och pratat mycket om det. Både med vänner, familj och nya bekanta. Det blev ett naturligt sätt att hantera sorgen. Sorgbearbetning ingick i utbildningen, vilket blev enormt värdefullt för henne.

– Jag fick prata med folk som inte hade någon relation till mig. När man pratar med närstående säger man inte alltid allt, eftersom man vill skona dem från det värsta. Men på utbildningen var det lite som det förmodligen hade varit om jag hade gått till en psykolog. Det finns inget som hämmar och man kan prata helt fritt.

LÄS MER: Kitts man dog – elva dagar efter bröllopet

När Betina hade avslutat utbildningen kände hon att hon ville jobba med utsidan också, och bestämde sig för att även bli personlig tränare. Den utbildningen höll hennes nuvarande man Jarkko i.

– Jag tyckte att det var jättejobbigt att få känslor för honom. Jag var så inställd på att det var jag och Lucas då. Jag ville inte komplicera något och tyckte att vi klarade oss bättre själva. Så jag kämpade emot känslorna ett tag. Det var nästan som att jag kände att det var fel av mig att känna så för en annan man.

I dag lever Betina i Göteborg sonen Lucas, 10, dottern Beja, 2,5 år maken Jarkko. Hon har omskolat sig till sina drömjobb som personlig tränare och livscoach.
1 av 3: I dag lever Betina i Göteborg sonen Lucas, 10, dottern Beja, 2,5 år maken Jarkko. Hon har omskolat sig till sina drömjobb som personlig tränare och livscoach. Foto: Henrik Jansson / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN
När Betina utbildade sig till personlig tränare fick hon känslor för Jarkko som höll i utbildningen. "Jag tyckte att det var jättejobbigt att få känslor för honom. Det var nästan som att jag kände att det var fel av mig att känna så för en annan man", berättar Betina. Men deras känslor för varandra var för starka för att stå emot.
2 av 3: När Betina utbildade sig till personlig tränare fick hon känslor för Jarkko som höll i utbildningen. "Jag tyckte att det var jättejobbigt att få känslor för honom. Det var nästan som att jag kände att det var fel av mig att känna så för en annan man", berättar Betina. Men deras känslor för varandra var för starka för att stå emot. Foto: Henrik Jansson / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN
Betina har blivit väldigt noga med att tala om för de människor som betyder mycket för henne att de gör just det. "Är det något stort man har tagit med sig från den här resan är det att ta vara på det som finns här just nu och inte tänka framåt hela tiden", berättar Betina.
3 av 3: Betina har blivit väldigt noga med att tala om för de människor som betyder mycket för henne att de gör just det. "Är det något stort man har tagit med sig från den här resan är det att ta vara på det som finns här just nu och inte tänka framåt hela tiden", berättar Betina. Foto: Henrik Jansson / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN

"Vissa saker kan man inte styra, det måste man acceptera"

Men trots hennes försök gick det inte att stå emot känslorna. När det blev allvar med relationen flyttade Betina och Lucas så småningom till Göteborg där Jarkko driver sitt företag.

Betina har inte drabbats av separationsångest som sonen Lucas har, men hon är däremot väldigt noga med att tala om för de som betyder mycket för henne att de gör just det.

– Och jag gör det ofta. Så att man känner att man har sagt det man vill säga. Är det något stort man har tagit med sig från den här resan är det att ta vara på det som finns här just nu och inte tänka framåt hela tiden.

Hon tycker också att hon har blivit lugnare och mer eftertänksam. Förståelsen för andra människors olika livssituationer har ökat och hon är inte lika snabb med att döma. Men det finns också saker Betina har behövt jobba en hel del med. Som att inte vara överbeskyddande mot dem hon älskar.

– Jag ville skydda Lucas från allt i början. Där fick jag jobba med att släppa på kontrollen. Det gäller även Jarkko och Beja som finns i mitt liv nu. Vissa saker kan man inte styra, det måste man acceptera, säger Betina.

Betina Goddard-Kortelainen

Ålder: 36 år (37 år 30 juli).

Bor: Göteborg.

Gör: Personlig tränare och utbildare på träningscentret Fustra samt livscoach och instruktör i mental träning på egna företaget Belifestyle.

Familj: Maken Jarkko Kortelainen, 37, sonen Lucas, 10, och dottern Beja, 2,5 år.

Betinas råd till dig som drabbas av sorg:

 Prata om det som har hänt med familj och vänner om det känns bra. Men ta även professionell hjälp. En stödgrupp kan vara skönt eftersom du får träffa andra i liknande situationer. Du kan få information om vad som erbjuds där du bor via vårdcentralen.

 Det finns ingen handbok i hur sorg ser ut. Den som är i sorg måste få utrymme att hantera den på sitt sätt. Även om det betyder att man ligger kvar i sängen hela dagen, är otrevlig, shoppar eller festar mycket. Det är inte hälsosamt att stanna kvar i det tillståndet, men man måste få vara där en period.

Gör något fysiskt, efter dina egna förutsättningar. För mig har det varit bra att träna, man får i gång kroppen och känner att man gör något bra för sig själv. Det kan också vara ett sätt att tänka på något annat en stund.

 Tvinga dig själv att känna efter. De första gångerna mina föräldrar tog hand om Lucas för att jag skulle få tid för mig själv gjorde det nästan fysiskt ont. Men lika viktigt som att träna, prata och träffa vänner är det att våga känna.

Betinas råd till dig som vill hjälpa någon i sorg:

Undvik inte att prata med den som är i sorg om det som har hänt. Försök inte heller att trösta genom att säga saker som ”det kunde ha varit värre” eller ”du har fortfarande många som tycker om dig”. När folk sa ”men du har ju Lucas” kände jag bara att det var ännu mer ansvar och ifrågasatte om jag skulle klara av att vara mamma.

 Döm inte den som är i sorg. Om personen beter sig underligt, är otrevlig eller inte lever särskilt sunt - låt då personen göra det som kan dämpa den värsta smärtan just då. Så länge det inte skadar någon tycker jag att det är bra att låta honom eller henne vara som den är ett tag.

 Erbjud praktisk hjälp som den som är i sorg inte orkar med, som att städa, tvätta, handla och laga mat. Vänta inte på att personen ska be om hjälp, ibland kan även det vara för jobbigt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av ToppHälsa + handkräm för 199 kr. Läs mer!