Artisten om vad som är viktigast i en kärleksrelation

Benjamin Ingrosso: "Jag ville bara glömma bort henne"

Benjamin Ingrossos låt "Dance You Off" i Melodifestvalen handlar om separationen från flickvännen Linnéa. I dag har paret hittat tillbaka till varandra.

– Jag ville bara glömma bort henne och gå vidare men det är svårt om man varit tillsammans länge, säger han.

Benjamin Ingrosso har hunnit fylla 20 år och i år tävlar han för andra gången i Melodifestivalen. Förra året gick Benjamin raka vägen till final där han sedan slutade på en femte plats med sitt souliga bidrag ”Good lovin”. 

– Låten är en av mina bästa hittills skulle jag vilja påstå. Den som känns mest lyxig av de jag släppt hittills. Texten är väldigt sorglig fast på ett icke-deppigt sätt. Den handlar om att komma över en person för att den är dålig för dig, säger han.

Låten handlar om Benjamins flickvän Linnéa. Paret, som gjorde slut förra våren efter fyra år tillsammans, har i dag hittat tillbaka till varandra och sin starka kärlek. Men när Benjamin skrev bidraget var relationen upp och ner.

– Vi höll på fram och tillbaka men det blev dåligt. Jag ville bara glömma bort henne och gå vidare i livet. Att framföra den här låten är som att läsa mig som en öppen dagbok.

LÄS OCKSÅ: Jessica Andersson: Fanns en rädsla att bli sårad 

Benjamin Ingrosso om återföreningen med flickvännen

Det var i slutet av sommaren som Benjamin och Linnéa landade i att de trots allt ville vara med varandra. 

– Det är svårt om man har varit tillsammans så länge att helt plötsligt inte umgås längre. Vårt sätt att komma tillbaka var att vi hade mognat och fått tid för oss själva. Nu har vi kunnat hitta tillbaka och göra det ännu bättre. Och så var vi ju så kära.

Benjamin tillsammans med flickvännen Linnea. Foto: SVEN LINDWALL

Och det är inte bara kärlekslivet som blomstrar för Benjamin, som haft ett synnerligen spännande år. Medan storasyster Bianca har flugit ur boet och skaffat egen lägenhet säger Benjamin att han blir kvar ett tag till hemma hos mamma Pernilla i kedjehuset på Lidingö. Till stor del beror det på att han det senaste året har pendlat till Los Angeles, där skivbolaget TEN Music Group har stora planer för honom.

– Att pendla funkar bra. Jag är oftast där i mellan sex och sju veckor åt gången så det är ändå mycket på ett år. I år har jag varit där tre gånger. Man träffar nya kolleger och vänner där, och någonstans i en framtid kommer jag att vilja ha mitt jobb där. Mitt skivbolag har egen studio och kontor där, men de flesta jag jobbar med är amerikaner eller från Australien. Det som är så häftigt är att man jobbar med folk som skrivit åt världsartister. Man hamnar i en högre nivå av proffsiga människor vilket gör att man själv vill bli bättre och bevisa att man är lika bra. Man får kämpa lite mer.

LÄS OCKSÅ: Kikki Danielsson ”Jag fattade aldrig varför de hatade mig”  

Stort stöd från pappa Emilio

Benjamin gillar också att få arbeta med människor som inte har en aning om vem han eller hans familj är. Som inte vet var han kommer från eller har gjort tidigare.

– Det är skönt att kunna gå in i en studio och visa sina bästa egenskaper och att det är det de ser. De ser bara Benjamin som sitter vid pianot och skriver musik.

Benjamin Ingrosso

.Ålder: 20 år.

Familj: Flickvännen Linnéa Widmark, 20, mamma Pernilla, 50, pappa Emilio, 52, syskonen Oliver, 27, Bianca, 22 och Theo, 10.

Bor: I kedjehus på Lidingö.

Gör: Artist och låtskrivare.

Aktuell: Gick direkt till final i Melodifestivalen med låten "Dance You Off".

Samtidigt är det familjen som alltid varit det största stödet, och det är till pappa Emilio på Mallorca som Benjamin skickar sina demos för att få ett utlåtande.

– Vi delar musikintresset väldigt mycket faktiskt. Vi brukar sitta och skriva ihop, och det är en asball hobby att ha med sin pappa. Jag inspireras väldigt mycket av honom. Det är honom jag ser upp till. Just att det finns så mycket av pappa i mig musikmässigt. Vi båda är självlärda artister. Det ligger i generna. Det är coolt att se.

LÄS OCKSÅ: Marie Serneholt: "Jag känner mig vuxen på ett annat sätt"  

"Jag vill göra saker som är hållbara över tid"

Den italienska ådran finns starkt i Benjamin också när det gäller att våga tro på sig själv. 

– Min familj har uppfostrat mig med att om jag vill bli någonting så ska jag tro på det. Det är väl det som kan bli en krock. Känner man att man har det stödet bakom sig och så finns det en publik som inte håller med. Men det är bara att köra på sin grej. Sen har jag ett skivbolag som backar mig och har exakt samma vision som jag. 

Benjamin tillsammans med pappa Emilio Ingrosso och systern Bianca. Foto: OLLE SPORRONG

Under åren på scenen har han stött på den svenska jantelagen. Något som Benjamin ser som ett problem.

– Jag tror på att bara vara sig själv och göra saker som känns genuina. En sak jag ofta tänker på är att kunna titta tillbaka på det jag gjort om fem år och kunna stå för det. Det är lätt att hamna i att det är coolt nu, men jag vill göra saker som är hållbara över tid.

Inspirationen hämtar han i musik som spelats i hemmet under uppväxten. 

– Det lutar alltid åt 70- och 80-talet. Julio Iglesias, David Foster, Janet och Michael Jackson. Det är skön grej att man produktionsmässigt kan ta in fräscha nytänkande idéer men att melodierna får vara tidlösa. Jag har fått mycket av både mamma och pappa. De spelade den typen av musik hemma. När jag tittar på film är det oftast från den tiden och jag älskar det modet.

Benjamin om realityserien "Wahlgrens värld"

Medan Benjamin har varit på sommarturné med 26 spelningar, sålt guld med singeln ”Do you think about me”, platina med ”Good lovin” och flugit fram och tillbaka till Los Angeles under året har mamma Pernilla och storasyster Bianca gjort succé med säsong två av realityshowen ”Wahlgrens värld”. Att Benjamin inte har synts så mycket i rutan har sin naturliga förklaring.

– Jag har inte haft tid. Det är mer deras grej. De är så bra i kameran och deras jargong är så bra. Jag känner inte att jag mår bättre av att ha en realitykamera i ansiktet varje dag. Jag sitter hellre i studion och jobbar. I nästa säsong kommer man ändå att få se mer av mig just för att jag har varit hemma. Under hela tiden de filmade säsong två var jag i Los Angeles. Men när jag är hemma kan jag inte göra så mycket åt det när inspelningen pågår. Eftersom mamma gör det här och det är hennes hus så bestämmer hon.

Benjamin om...

...årets låt ”Dance You Off”

Produktionen är sjukt snygg. Lite Janet Jackson-inspirerad. Gammal Julio Iglesias möter Daft Punk. Jag älskar sådan musik och det är lyxigt att få göra sådan musik i Mello. Det var lite det jag ville förra året men den låten var en ren och skär soullåt. Man kommer känna igen mitt sound. Mitt sätt att skriva melodier och övergångar till refränger. Det roliga är att den är version 2.0 av förra årets låt ”Good lovin”.

...tävlingsnerverna

Det är så klart att man vill komma till final och ha en bra placering men man vet aldrig hur det går. Jag kan bara göra mitt bästa så att jag bli så nöjd som möjligt. Jag ser jättemycket fram emot Mello. Nästan mer än förra året. Förra året ville jag visa mig själv som låtskrivare. I år vill jag att folk ska se mig själv som artist. Mer avslappnad, inte lika nervös.

...framtidsdrömmar

Målet är att få göra musik i USA. Marknaden är så sjukt stor. Jag har ett bra skivbolag bakom mig och de vet vad de gör. Jag tror att det finns en chans att jag kommer vilja flytta till Los Angeles. Det är det här jag brinner för. Jag vill skriva låtar men jag vill stå på scen också. Man har fått ett självförtroende och jag ser en utveckling som artist. Nu när jag har fått spela mycket märker jag att jag utvecklas och det vill jag fortsätta med. Då blir det roligare.

…"Wahlgren's värld"

Jag tycker att mamma och Bianca gör det jättebra. Och med tanke på att det har blivit en så stor succé är jag väl inte ensam om att tycka det haha. Der är så bra framför kameran. Så länge jag bor hemma kommer man att få se mig lite i programmet och jag bor nog kvar ett tag till. Jag tror nog att mamma tycker det är rätt skönt att jag är hemma.

På förra årets deltävling i Melodifestivalen ville Benjamin inte ha familjen på plats i arenan. När han sedan gick vidare till final flög även pappa Emilio hem från Mallorca för att stötta sin son. Och tankarna har gått likadant även i år.

– De får gärna komma till finalen om jag tar mig dit. Men jag tänker att det inte är lika mycket press att ha dem på plats. Jag tror jag blir väldigt nervös när jag står där, om man kommer vidare eller inte. Då är det skönt att ha dem hemma i huset i stället.

"Jag mår bra i dag"

Största utmaningen nu ser Benjamin i att våga lita på sig själv.

– Jag är väldigt hård mot mig själv och väldigt kräsen. Jag måste kunna tro på mig själv. Det är lätt att man får väldigt mycket negativa tankar. Jag måste tänka på att bara kunna slappna av. Att köra mitt race.

Benjamin gick direkt till final i Melodifestivalens första deltävling i Karlstad. Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

När han tänker på året som gått och förväntningarna på kommande år tycker Benjamin att livet känns väldigt bra just nu.

– Jag mår bra i dag. Jag jobbar med det jag älskar och har en fin familj och en flickvän. Jag har fina vänner. Jag har precis blivit 20 år. Jag gick förbi Systembolaget och skulle köpa en flaska vin till en kompis häromdagen men tänkte att ”nä här får jag ju inte handla”. Så jag gick förbi och kom sedan på att ”men det får jag ju”.