Babben Larsson om att fylla 60: "Det är inte så dumt att sätta sig ner och fundera ibland – annars rullar livet bara på. Det kan till och med rulla ifrån dig…"
I dag bor Babben Larsson själv: "Det är inte så att jag känner att jag inte vill vara tillsammans med någon – men jag jobbar lite för mycket, har lite för lite möjlighet att umgås – jobbet har gått först i många år, och det har så klart gjort att mina relationer tagit stryk".
Som nyårslöfte satte Babben att jobba på bättre kondition: "Jag har opererat mig lite de senaste åren, bytt en knäled och spikat ihop en fot, så jag tycker jag behöver få tillbaka klippet i benen".
1 AV 5
Babben berättar om framtidsdrömmarna och delar med sig av sitt bästa livsråd.
2 AV 5
Babben Larsson om att fylla 60: "Det är inte så dumt att sätta sig ner och fundera ibland – annars rullar livet bara på. Det kan till och med rulla ifrån dig…"
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
3 AV 5
I dag bor Babben Larsson själv: "Det är inte så att jag känner att jag inte vill vara tillsammans med någon – men jag jobbar lite för mycket, har lite för lite möjlighet att umgås – jobbet har gått först i många år, och det har så klart gjort att mina relationer tagit stryk".
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
4 AV 5
Som nyårslöfte satte Babben att jobba på bättre kondition: "Jag har opererat mig lite de senaste åren, bytt en knäled och spikat ihop en fot, så jag tycker jag behöver få tillbaka klippet i benen".
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
5 AV 5
Foto: Cornelia Nordström

Babben Larsson: Mina relationer har tagit stryk

Sverigeturné, fadderbarn, ny tv-show och däremellan föreläsningar. Babben Larsson, 60, är en glad, men oförbätterlig arbetsnarkoman. 

– Jag är allt eller inget – och när det är allt då går det undan! Vare sig det är jobb eller något annat…

Christer Olsson

Passande nog träffar vi Babben Larsson på före detta Lorry i Sundbyberg, det gamla nöjespalatset som gett namn åt svensk humors kanske roligaste tv-serie. Babben själv bor numera i Solna (”kommungränsen går tvärs igenom lägenheten”), men återvänder gärna till de gamla jaktmarkerna. 

Det är slut med hennes hovtandläkare Anders Ericson och både dottern Sofia och labradoren Tårtan har flyttat hemifrån.

– Det blev väldigt tomt (skratt). Men Tårtan var mycket mer Sofias hund än min, så jag kunde inte neka henne att ta tiken med sig, säger Babben.

Och helt ensam i lägenheten är hon inte. Hennes fadderbarn från SOS Barnbyar Jiabu är inneboende.

– Han är från Nepal, och efter jordbävningen i Katmandu satt han i en otroligt taskig sits, säger Babben på sin oefterhärmliga, mjuka gotländska. Han hade ingen bostad utan bodde på gatan. De får fortfarande bara vatten två dagar i veckan och el max ett par timmar om dagen. Det slog mig att uthyrningsdelen i min lägenhet stod tom och jag kände att har jag möjligheten att sträcka ut en hand - varför ska jag inte göra det? Så jag ansökte om uppehållstillstånd och arbetstillstånd för honom…

LÄS OCKSÅ: Babben Larsson: Jag är sockerberoende

Hon tror att Jiabu kommer att stanna i Sverige.

– Jag ska inte prata så mycket om hur han tänker, men jag tror han ser detta som en bra chans att starta på nytt. Jag tror han kommer att etablera sig i Sverige, ta hit sin tjej och slå sig ner här så småningom. Jag kan inte hjälpa alla, men jag kan i alla fall göra något för någon…

Babben Larsson: "Jag behöver få tillbaka klippet i benen"

I höstas regisserade hon den nyskrivna pjäsen ”Jag vet vem jag är” på Länsteatern i Visby och när vi ses har Babben precis börjat jobba efter en månads lång ledighet över jul och nyår.

– Jag har verkligen kopplat av. Umgåtts med familjen, varit utomlands och fått lite sol, tränat. Över nyår var jag ute i mitt fritidshus utanför Enköping, och var ankvakt åt grannarna, hade Tårtan med mig och gick långa sköna promenader.

Ett nyårslöfte blev det också, som alltid.

– Bättre kondition! Jag ska kunna ro 30 minuter i en bestämd hastighet på roddmaskinen, och bli starkare i benen. Jag har opererat mig lite de senaste åren, bytt en knäled och spikat ihop en fot, så jag tycker jag behöver få tillbaka klippet i benen.

Förutom sina föreläsningar om kost, hälsa, friskvård och stresshantering kör hon i gång med ”Expedition Babben” – ett hjärteprojekt där målet är att besöka mindre ställen i Sveriges samtliga landskap.

– I år hinner jag med nio fram till maj och förra året hann jag med sex, så det är tio kvar.

Hemma har hon en Sverigekarta översållad med knappnålshuvuden som visar var hon farit fram. Varje fredagskväll under mars kommer hon dessutom att leda ”Bäst i test” i SVT, där en fast ensemble, med en ny gäst varje vecka, ska lösa diverse kluriga problem.

– Det jag gillar med programmet är att vi får se hur olika hjärnor fungerar under stress. Vissa blir totalblockerade, andra blir oerhört lösningsorienterade och några tänker inte alls. Det är väldigt underhållande…

Nyligen passerade Babben Larsson 60

Sedan vi sågs sist har Babben hunnit fylla 60. Till skillnad från när hon fyllde 50 nöjde hon sig med en stilla middag tillsammans med familjen.

– De där åren när man fyller jämt är lite speciella, tycker jag. De blir som milstolpar, med en stor nolla i slutet – man börjar tänka efter lite… hur ska jag lägga upp det här? Vad är det jag vill göra när jag passerar 60? Hur länge ska jag jobba? Vad brinner jag för? Är det något jag missat? Vad har jag för resmål kvar? Det är inte så dumt att sätta sig ner och fundera ibland – annars rullar livet bara på. Det kan till och med rulla ifrån dig… jag känner igen känslan från när jag fyllde 40 och 50. Det blir som ett tomrum där allt är möjligt – det är ganska häftigt. Förr var man ju tanter och farbröder när man var 60 – det började redan vid 50 när man fick käpp! Idag får man barn i stället, som Lennie Norman så riktigt påpekat (skratt)…

Vad är det som driver dig?

– Det är en härlig kombination av bekräftelsebehov och nyfikenhet (skratt)! Om jag tittar i backspegeln så har jag gjort ganska mycket pionjärarbete – jag var en av de första som började med stå upp, jag var först med att turnera och jobba i England, jag var först med uppsökande turnéer, som ”Expeditionen”, jag var en av första som gjorde en egen helaftonsshow. Jag är inte rädd för att utveckla nya idéer…

Hon tystnar.

– Nätverk är också något jag brinner för – jag tillbringar många timmar framför datorn. Jag tycker på något sätt att jag är inne i ”betala tillbaka”-åren. Jag har fått så mycket och hunnit med så mycket i min karriär att det nästan är min skyldighet att hjälpa till när andra vill fram.

LÄS OCKSÅ: Babben om sin utbrändhet: "Tack vare Adde och Lennie kom jag tillbaka"

Hon har ett stort behov av ensamhet och reser gärna själv – förra året tågluffade hon på egen hand genom Östeuropa och Balkan. Men första gången var det inte lika lätt.

– Då åkte jag med fyra killkompisar, men de bara söp och försvann och jag kände att jag har ingen lust att vara ordningsman på den här resan. Efter fyra dagar lämnade jag dem och sade, vi ses i Andorra! Men det var ganska tufft att tågluffa själv när du är 18 och tjej – och då hade jag inte så mycket skinn på näsan! Men sen gjorde jag det en gång till och en gång till… och sedan drog jag i väg till Australien och Nya Zealand på tre månader och jag har varit i Afrika själv i månader. Fast där har du ju oftast guide med dig… 

"Det har så klart gjort att mina relationer tagit stryk"

Hon gillar att sitta i ett hörn och tjuvlyssna på andras samtal.

– Jag tycker om att smyga omkring och lyssna och iaktta, och när jag reser har jag större chans att göra det – här är jag så iakttagen själv.

Något behov av att dela sina upplevelser har hon inte. I så fall finns Facebook och Instagram – eller dagboken.

– Jag skriver alltid dagbok när jag gör långresor och dem har jag kvar. Där funderar jag över vad jag sett och sparar adresser till folk – det är mitt hemliga reseliv…

Men bara för att hon inte har några problem med att leva själv betyder det inte att hon alltid vill vara det.

– Det är inte så att jag känner att jag inte vill vara tillsammans med någon – men jag jobbar lite för mycket, har lite för lite möjlighet att umgås – jobbet har gått först i många år, och det har så klart gjort att mina relationer tagit stryk – men nädå, det finns lite plats kvar (skratt)! Visst är det trevligt att ha någon att kolla läget med, fråga vad de varit med om under dagen, vad de tycker om olika saker – men det är inte säkert att man har det så, ens om man är gift (skratt)! 

Är du fortfarande arbetsnarkoman?

– Ja (lång paus). Jag tror inte det går över. Finns det något som har med jobbet att göra så går det före det mesta i mitt liv. Nu har jag blivit lite bättre på att stoppa in mat och träning och kanske en timmes avkoppling sist på dagen – även om jag stryker samtidigt… jag vet att jag har en beroende-gen, eftersom jag har mitt sockerberoende som jag håller i schack hela tiden. Det är samma sak med arbetet – jag skulle kunna arbeta hur länge som helst, men jag vet ju hur det går! Jag är allt eller inget – och när det är allt då går det undan (skratt)! Vare sig det är jobb eller något annat…

Periodvis har Babben gått i terapi. Men nu är det slut, säger hon.

– Det är som att dejta mig själv – i vanliga fall rusar jag mest runt och jobbar, vardagen tickar på och jag hinner inte alltid känna efter hur jag själv mår. För mig har det varit ett sätt att få en stund med mig själv, prata med mig själv och verkligen stilla mig lite och känna efter – hur är det egentligen? Jag har blivit bättre på det nu – även om jag inte går i terapi längre.

FAKTA/Babben Larsson

Namn: Barbro Karin Viola Westerlund Larsson

Yrke: Komiker, regissör, artist

Familj: Dottern Sofia, 25

Bor: I lägenhet i Råsunda i Stockholm

Aktuell: Med humorturnén ”Expedition Babben” och SVT:s ”Bäst i test” som drar i gång i början av mars.

Babben om:

...lycka: Lycka är inget tillstånd – det är något som uppstår i korta stunder. Som att kliva ut på trappen till fritidshuset en fin vårmorgon, ta en kopp kaffe och titta ut över alla vårlökar på väg upp… läsa de sista sidorna i en riktigt bra bok, och få sitta och smälta den en stund. Lycka är ingenting att jaga efter – den uppstår när du släpper in den.

...vad hon ångrar: Ja, jag ångrar saker. Men eftersom de inte går att göra ogjorda är det att kasta bort väldigt mycket energi att sitta och tänka på dem nu.

...vad hon tittar på: Jag gillar tv-program som ”Förrådsfyndarna” och ”Pawn Stars” (Stampen i Las Vegas), som handlar om pantbanker. Jag har inte tid att sitta och titta på serier på Netflix. Jag började titta på ”Skam”, men insåg att jag bara skulle må dåligt av att se ett gäng tonåringar göra en massa misstag – det är inte min grej.

...vad hon läser: Jag har just läst Jonathan Franzéns tegelsten ”Frihet” – den är jäkligt bra. Handlar om en medelklassfamilj i USA, hur de snärjer in sig i sin egen dröm och driver i väg från det de egentligen står för. Nu har jag laddat upp med afrikanska författare till turnén. En bok i veckan ska jag i alla fall hinna med…