Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Annika var 23 år när hon var med om en ridolycka och blev helkroppsförlamad. I sin bok "Ända in i märgen" berättar hon om vägen tillbaka till livet.Annika var 23 år när hon var med om en ridolycka och blev helkroppsförlamad. I sin bok "Ända in i märgen" berättar hon om vägen tillbaka till livet.Annika var 23 år när hon var med om en ridolycka och blev helkroppsförlamad. I sin bok "Ända in i märgen" berättar hon om vägen tillbaka till livet.
Det blev en helt ny vardag för Annika efter olyckan.Det blev en helt ny vardag för Annika efter olyckan.Det blev en helt ny vardag för Annika efter olyckan.
Annika tillsammans med Hälsolivs reporter Marilén Karlsson.Annika tillsammans med Hälsolivs reporter Marilén Karlsson.Annika tillsammans med Hälsolivs reporter Marilén Karlsson.
1 AV 4
Så tog hon sig tillbaka till livet
2 AV 4
Annika var 23 år när hon var med om en ridolycka och blev helkroppsförlamad. I sin bok "Ända in i märgen" berättar hon om vägen tillbaka till livet.
Foto: Marilén Karlsson
3 AV 4
Det blev en helt ny vardag för Annika efter olyckan.
Foto: Privat / PRIVAT
4 AV 4
Annika tillsammans med Hälsolivs reporter Marilén Karlsson.
Foto: Privat

Annika bröt nacken i ridolycka – så tog hon sig tillbaka

Efter en ridolycka blev Annika Taesler svårt förlamad och helt beroende av andra människor.

Men hon förlikade sig med sitt öde och i dag är hon gift, har barn och vågar tro på att hon kan lyckas med det hon vill.

– Min skada definierar inte mitt människovärde, säger den tidigare dressyrryttaren till Hälsoliv.

Annika Taesler var bara 23 när hon föll av sin favorithäst och bröt nacken för 13 år sedan. Ridolyckan gjorde henne helkroppsförlamad och i ständigt behov av andras hjälp. 

Men den tidigare proffsryttaren vägrade ge upp och för Hälsolivs reporter berättar hon om vägen tillbaka: hur hon lyckades återfå tron på sig själv och bygga upp ett vardagsliv igen.

– Det finns en Annika som inte är handikappade Annika, Annika med assistens eller Annika som mamma. Det finns en kärna i mig som bara är jag, säger hon i tv-klippet.

LÄS MER: Cornelia överlevde bilolycka - då upptäcktes cancern

Tackar sjukgymnast och assistent

Till en början var det skrämmande att vara så utlämnad till andra människor och deras omsorg. Annika berättar att hon har stor integritet, hon släpper inte in vem som helst i sin privata sfär.

Men tack vare en sjukgymnast och en personlig assistent som engagerade sig utöver det vanliga blev hon fast besluten att fortsätta kämpa.

– De behandlade mig inte som någon som var mindre värd eller mindre kapabel. De ställde ganska tuffa krav på mig och det var precis vad jag behövde.

LÄS MER: Elin, 27: "Jag vaknade upp och kunde inte prata"