Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>MÄNSKLIGT

Publicerad 8 jan 2018 06:00

Anne Lundberg om sina bästa stressknep

1/2

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

2/2

Foto: FRITZ SCHIBLI / KVP

Programledaren Anne Lundberg är tillbaka med en ny säsong av "Antikrundan".

Hennes eget bästa loppisfynd är ett avskavt bord för 800 kronor.

– Jag är väldigt kär i det bordet. Det syns inte att man spiller.

Anne Lundbergs bästa…

…söndag:

– Förhoppningsvis sover man lite längre. Jag brukar ofta vakna tidigt, så att sova till 8, halv 9, är jätteskönt. Sen sticker jag ut och springer. Jag springer gärna i skogen eller längs havet och får lite natur och frisk luft. På sommaren tar jag ett dopp i havet, vi bor nära stranden. Väl hemma käkar jag frukost – mycket frukost. Det har jag gjort mig förtjänt av. Det blir kaffe och kvarg med en massa bär och nötter och frön. Det är mysigt att äta frukost länge med familjen, kanske läsa någon tidning.  Jag reser ju rätt mycket, så jag gillar att vara hemma och fixa. Du vet, måla om någon dörr eller fixa lite i trädgården. 

– Annars åker jag i väg på någon loppis eller utflykt. Kan jag få med barnen är det varit kul, men de är ju stora nu och tycker inte att det är jättekul att hänga med, men ibland hänger de med på loppis. Därefter planerar vi vad vi ska äta till middag. Vi handlar och lagar söndagsmiddagen ihop och lyssnar på bra musik i stereon. Maten får gärna ta lite tid att laga. Det är mysigt. Vi lyssnar på allt, typ ”De 50 mest spelade låtarna”, eller discolåtar från 70-talet. Jag gillar Håkan Hellström och har varit på hans konsert varje sommar. Så om jag lagar mat med mina pojkar lyssnar vi på Håkan. Honom gillar vi alla. Sen käkar vi och kanske ser en film tillsammans innan det är dags att lägga sig.

LÄS OCKSÅ: Dolph Lundgren: "Jag har gått i psykoterapi i fem år" 

…skånska smultronställen:

– Jag bor utanför Ystad och staden är väldigt fin. Man måste åka in till torget och handla grönsaker och se de gamla fina korsvirkeshusen och kullerstensgränderna. Man ska inte missa teatern eller Mariakyrkan. Det är roligt att åka till Kåseberga och gå ut på Ale stenar, Sveriges svar på Stonehenge, och blicka ut över havet. Sedan går man en liten promenad över Hammars backar och tillbaka till Kåseberga och äter en sillburgare. Det är pricken över i:et. Stekt sill i ett vanligt hamburgerbröd med rå lök och hovmästarsås. En oslagbar kombo!

… utlandsresa:

– Jag är väldigt privilegierad att resa mycket i jobbet. Inte minst när jag spelar in ”Landgång”. Jag har varit i sex olika länder de senaste sex månaderna, så jag reser inte supermycket privat. Det är några länder jag alltid återvänder till. Ett är Grekland. Vi är ett gäng från journalisthögskolan i Göteborg som alltid brukar dra till samma lilla grekiska ö och bo på samma lilla grekiska pensionat vid samma lilla grekiska strand, det är jättetrevligt. Barnen har vuxit upp där och vi brukar fylla pensionatet under tio dagar. Det är väldigt socialt och väldigt trevligt. Jag har rest mycket till Australien. Det är ett fantastiskt land. Jag har en kompis i på Manly utanför Sydney, så vi firar jul och nyår där vart tredje eller fjärde år, när vi har sparat ihop pengar till resan. Det är perfekt att fira jul och nyår i Australien för där är högsommar och jag gillar ju sommar och värme. 

LÄS OCKSÅ: Ola Rapace: "Tråkigt att vara ensam i längden" 

…loppis:

– Idrottsföreningarnas loppisar är bäst. Det är världens bästa hållbara miljöåtervinning när man tröttnat på något hemma. I stället för att åka till tippen ringer man till sin fotbollsförening, så hämtar de allt som man inte vill ha. De samlar in under hela året, sen har de en jättestor loppis där de säljer allt. Tänk då att man behöver en ny skottkärra eller kaffekokare, ja då åker man dit och köper det för en spottstyver. Det är en win-win-win-situation. Man slipper bygga på sopberget i ena ändan och tära på regnskogen i andra. Samtidigt får jag köpa något som är fint och kan bidra till miljön. Pengarna går till välgörande ändamål. Det kan inte bli bättre. Vi har Svarte i juni, där jag bor. Sen har Janstorp i slutet på juli och Rydsgård i slutet på augusti. Det är mina tre favoriter.

Anne Lundberg i "Antikrundan"

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

…loppisfynd:

– Inget som är värt så mycket pengar, men jag har hittat ett köksbord. Det är ett ekbord som är målat i engelskt rött, så där lite lagom Tricia Guild-avskavt. Till det har jag vita Myranstolar av Arne Jacobsen. Jag är väldigt kär i det bordet, det är väldigt fint. Det syns inte att man spiller, för det är så mycket avskavd färg. Det har jag köpt på loppis för 800 kronor.

LÄS OCKSÅ: Alexandra Rapaport: "Skitdagar är en del av livet" 

…maratonlopp:

– Det är New York maraton som jag sprang tillsammans med en god vän som heter Ann. Innan har jag sprungit Berlin maraton två gånger. Berlin är också en trevlig mara, men New York slog allt. Det är en sådan fantastisk publik. Hela New York går man ur huse och står och hejar. Vi hade fått tipset att vi skulle ha Sverigeflaggor och skriva våra namn, Anne och Ann. Då stod de där och skrek ”Go Anne, you look fabulous! You’re gonna make it!” Man bars fram av publikens hejarop. Det var sambaorkestrar i hörnen och restaurangägarna kom ut med äppel- och apelsinklyftor och vatten. Väldigt varmt, folkligt och härligt. Och alla hejar på alla. 

…antistresstips:

– Man kan bara göra en sak i taget. Vi hade en gång besök av en översjuksköterska på akuten i Malmö, som kom och berättade om stresshantering för oss på SVT. Hon berättade om morgnar hon kom till jobbet när väntrummet var fyllda av patienter som alla skrek och ville ha hjälp samtidigt. Då ska man tänka att det blir en kväll i kväll också, hur illa det än ser ut. Sen gjorde hon så här: Först ska man värdera, sedan prioritera och därefter agera. Först värderar man situationen, den här patienten är sjukare än den här, och så vidare. Sedan prioriterar man ordningen, vem ska ha hjälp först. Därefter agerar man och börjar beta av kön. Sedan blir det kväll och man kan aldrig göra mer än det man kan göra. Det är ingenting som blir bättre av att man stressar upp sig. Så värdera, prioritera och agera. I den ordningen. Har du värderat och prioriterat, gör då den viktigaste saken först. 

…skönhetstips:

– Var glad! Må bra! Ät bra, träna, var glad. Gör roliga saker.

…fuskstädning:

– Jag är rätt dålig på att städa, men sjukt bra på att plocka undan. Ha alltid undanplockat!

…lärdom

– Ett Oscar Wilde-citat som är väldigt bra: ”Det är lika bra att vara sig själv, för alla andra är redan upptagna.” Eller på engelska: ”Be yourself; everyone else is already taken.”