Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>MÄNSKLIGT

Publicerad 17 nov 2018 19:00

Anne Lundberg: "Jag är lite the girl next door"

Egentligen är jag inte riktigt bra på någonting

Egentligen är jag inte riktigt bra på någonting

1/2

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

2/2

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Anne Lundberg älskar huset i Skåne, som hon fyndade för 20 år sedan.

Nu drömmer den folkkära programledaren om att hitta en billig strandtomt vid havet. Helst med några små getter i trädgården.

1. Vad har du för husdrömmar? 

– Jag är passionerat husintresserad och skulle kunna ha hur många och hur stora hus som helst. Själv bor jag i ett jättefint stort hus med själ. Det är en gammal skola som jag och min dåvarande man köpte tillsammans för 250 000 kronor för 20 år sedan. Eftersom jag bor på landet nära stranden kan jag inte ha ett sommarhus. Jag tycker om renoveringsobjekt. Att återställa ett hus som kanske varit med om lite oförsiktiga renoveringar. Drömmen är att rädda ett kloster i Italien eller en missionskyrka på Manhattan. Att leda "Husdrömmar" passar mig som handen i handsken. 

LÄS OCKSÅ: Charlotte Perrelli, 44: "Psyket kollapsade" 

2. Var skulle du bo, om du fick drömma fritt? 

– Jag surfar mycket på Hemnet. Jag söker i området där jag bor, i Skåne och längs sydkusten vid havet. I dag bor jag två kilometer från en jättefin strand, men skulle gärna köpa hus med strandtomt. Det kommer jag ju inte ha råd att göra, om jag inte har en väldig tur. Då måste man hela tiden ligga ute och bevaka om det finns en gammal sommarstuga man kan köpa billigt. Den kan man antingen riva och bygga ett annat hus eller göra om så den funkar att bo i. 

– Jag skulle absolut kunna tänka mig att flytta om det dyker upp något bättre, men jag har verkligen inga planer på det. Jag älskar mitt hus. Men skulle det inte vara härligt att se havet inifrån huset? 

3. Hur stort är ditt matsvinn? 

– Jag bor på landet och är ganska duktig på att inte slänga mat. Jag får ägg av min granne, köper lamm av bonden i byn och odlar själv morötter, sallad och potatis. Jag har också mycket äpplen, som jag gör must på. Jag är lite sylt- och saftare och tar hand om det som finns i min trädgård. Plockar jag två liter röda vinbär från mina buskar slänger jag inte ett enda. Jag är avundsjuk på min kollega Paul Svensson i "Maträddarna", som har bisamhällen. Jag skulle också vilja ha höns och kanske några små getter, men just nu reser jag för mycket. 

– Lagar jag två middagar med ny mat blir den tredje restmiddag. 

LÄS OCKSÅ: Anna Brolin, 38, om stressen: "Kroppen sa ifrån" 

4. Vad är du mest nöjd med hos dig själv? 

– Jag är nog mest nöjd med att jag är frisk. Att jag kan springa, röra mig, inte har ont någonstans och inte har några fysiska handikapp. Att jag kan klättra i berg eller springa ett lopp. Jag vet så många som har artros överallt och inte kan göra det. 

– Att jag är nyfiken på det okända. Det gör livet lite roligare att leva. Nyfikenheten är helt medfödd och skälet till att jag har det jobb jag har. Jag får ju betalt för att ställa vilka frågor som helst och höra människor berätta sitt livs historia. Ofta blir jag bjuden på kaffe samtidigt. 

5. Finns det några missuppfattningar om dig? 

– En missuppfattning är att jag alltid är glad. Det är jag ju inte. Ibland kan jag vara sur och vresig. Fråga mina barn. "Måste du alltid vara så sur?" säger de, när jag snällt och vänligt ber dem tömma diskmaskinen eller plocka undan det de slängt fram. 

– Jag är också ganska driven, delaktig i programprocesser och programidéer. Jag är otroligt mån om public services värden. Ingen annan skulle ha gjort en serie om klimakteriet. Jag blir så glad och stolt. 

6. Hur mycket är du dig själv i tv-rutan? 

– Egentligen är jag inte riktigt bra på någonting. Men jag har begåvats med en enda talang och det är att vara mig själv framför kameran. Jag har bara en personlighet och det är den. 

– En nyckel till att jag funkar i rutan är igenkänning. Jag är lite the girl next door. Jag hade rätt mycket finnar som ung, är lite tjock och ganska vanlig. Det är lättare att identifiera sig med någon som ser ut ungefär som en själv, än någon som är otroligt vacker, tjusig och sval. 

LÄS OCKSÅ: Renée Nyberg: "Jag saknar honom varje dag" 

7. Vad är privat för dig?

– Jag är väldigt ointresserad av att prata om mina barn och mina eventuella kärleksrelationer. Helt ointresserad. 

8. När skrattade du senast? 

– För två minuter sedan, när jag tittade på "Maträddarna". Jag och Paul Svensson skrattar jättemycket. Vi är lite råa men hjärtliga. 

– Jag skrattade också åt en trailer för SVT-serien "Andra åket". William Spetz är ett skådespelarfynd. 

– Och i SVT:s klimakterieserie säger Amelia Adamo att hon ville slå sina barn, hahaha! 

9. När är du riktigt pinsam? 

– I mina två söners ögon är jag den mest pinsamma mamma som finns. Så fort jag fotar får jag höra att vuxna alltid ska fota. Vi tar morgon- och kvällsdopp och då vill jag ju lägga mig lite på rygg och sticka upp fötterna. Det är så tantigt, tycker sönerna som är 21 och 20. 

10. Vad längtar du efter just nu? 

– Jag önskar att ingen ska slänga mat. Den mat vi producerar räcker faktiskt till att försörja hela världen. I dag skulle ingen behöva lida av undernäring eller dö av svält. Men där maten finns, finns inte alltid de som svälter.