Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>MÄNSKLIGT

Publicerad 9 jun 2018 19:00

Anna Brolin, 38, om mammalivet

1/2

Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD / IBL/IBL MEDIABILD / IBL

2/2

Foto: ANNA BROLIN INSTAGRAM

I slutet av förra året blev Anna Brolin, 38, mamma åt sin andra son. Under våren kombinerar hon föräldraledighet med programledarjobb på TV4. Hon och maken Jesper är också noga med att få egen tid tillsammans.

– Det känns väldigt viktigt att vi inte tappar bort varandra, säger hon.

Anna Brolin om…

…Kärlek: "Man kan zooma ut och skratta åt det"

– Jag och min man försöker verkligen att prioritera tid med varandra. Och vi har det förspänt med släkt på nära håll som står i kö för att ta hand om våra barn. Det känns väldigt viktigt att vi inte tappar bort varandra, jag tror det är extremt lätt att bara ha ögonen på barnen och inte på sin egen relation. Det är tufft när man sover lite och irritationen kan vara närvarande. Man måste bortse från det stadiet på något sätt. Förstå att vi beter oss som vi gör för att vi är trötta, det är inte normalstadiet i ens kärleksrelation. Att man kan zooma ut och skratta åt det. Vi har haft en debriefing ganska snabbt när vi har fått barn. Suttit oss ner och pratat om vad det innebär att en ny familjemedlem kommer in.

LÄS OCKSÅ: Tina Nordström: "Mina barn stressar mig mest av alla" 

…Familj & vänner: "Det måste storma lite först"

– Vi känner oss privilegierade över att vi har fått en till frisk bebis. Samtidigt är det rörigt i familjekonstellationen då storebrorsan ska vänja sig vid lillebrorsan. Det är ganska mycket känslomässig berg- och dalbana. Man måste nog jobba lite för att få in de nya rollerna. “Forming, storming, norming, performing” finns det något som heter i företagsvärlden. Det måste storma lite först. Jag hade helt glömt bort hur de första veckorna efter att man fått barn var. Kaosveckorna med lite sömn och alla hormoner. Skillnaden är att jag den här gången nog passar på och myser lite tidigare med den bebisen. Första gången var det mer oro och nu är det mer njutning med bebisgoset. Samtidigt är man ständigt på ett annat sätt. Så fort man lägger ifrån sig en bebis som somnat är det någon annan som behöver ens tid.

…Bostad: "Vi har compact living just nu"

– Vi är i en form av brainstormingperiod när det kommer till boende. Vi har compact living just nu och lägenheten är inte så praktisk för småbarn men vi har försökt att göra den så praktisk det bara går. Det finns ändå lite mer att önska. Vi vet inte riktigt hur vi vill bo. Vill vi bege oss till huslivet? Vill vi bo kvar i innerstan? Vi är väldigt nöjda med läget där vi bor men känner att vi skulle behöva ha det lite mer praktiskt lätt. Det som är bra med att bo i innerstan är att det är lätt att få tag i mat när man bor nära en massa restauranger. Vår lägenhet är väldigt mysig och charmig med utsikt över takåsarna. En perfekt partylya, inte lika perfekt småbarnslya. Vi gillar att bo i city och försöker någonstans mentalt ställa in oss på vad vi måste jämka med.

LÄS OCKSÅ: Tommy Körberg: "Alkoholen förändrade min personlighet" 

…Karriär: "Jag är en nyhets- och sportjunkie av naturen" 

– Jag känner mig fortfarande väldigt privilegierad. Jag har förmånen att ha ett jobb som ständigt utmanar mig. Väldigt varierande och roliga arbetsuppgifter. Från “Biggest Loser” till världsidrott i olika former. Det är en bra blandning överlag. Ibland får jag hoppa in i “Nyhetsmorgon” och tycka till om saker. Mitt jobb tvingar mig att hålla mig väldigt à jour även om jag går in i olika barnbubblor. Jag är en nyhets- och sportjunkie av naturen och det släpper jag inte bara för att jag har massa barn. I sommar jobbar jag med ett VM där Sverige är med och det har jag faktiskt aldrig gjort innan. Jag kommer kombinera föräldraledighet med lite jobb under våren.

…Ekonomi: "Pengar är till för att användas"

– Jag är inte speciellt fixerad vid att ha ett växande bankkonto. Däremot är jag väldigt intresserad av att inte vara begränsad i vår vardag och det vi anser njutning. Gå ut och äta, resa, ge våra barn upplevelser, idrotta. Göra allt det vi drömmer om i vår vardag. Så i den mån är pengar viktigt för det ger möjlighet att göra sådana saker. Vi vill leva här och nu, pengar är till för att användas här och nu. Jag och min man driver varsitt aktiebolag och det innebär att man jobbar lite hela tiden men det funkar väldigt bra under småbarnsåren för man blir flexibel.

"Jag är en nyhets- och sportjunkie av naturen"

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

…Hälsa: "När man inte sover påverkar det allt"

– Jag har försökt att hålla i gång under graviditeten, framför allt för att hålla mig stark. Efter den här graviditeten har det känts lättare att vara okej med att kroppen inte ser ut som den brukar. Det får ta sin tid och det är okej att det syns. En graviditet och förlossning sätter sina spår. Man måste nästan kalla tiden efter för en fjärde trimester. Post partum som man säger, den biten och hur man successivt måste jobba sig tillbaka. Framför allt bålstabiliteten. Det tar ett tag och man kan inte stressa fram någonting. När man inte sover speciellt bra påverkar det allt. Hur du känner dig, ämnesomsättningen. Jag känner att de inre magmusklerna måste stabilisera sig för att man ska kunna göra andra saker sen. Det är svårt när man känner att man vill gasa för fullt. Jag längtar efter att träna riktigt hårt och få blodsmak i munnen.

…Fritid: "Jag tror på de ganska spontana träffarna"

– Vad är fritid? Haha! Fritid hade man när man gick i plugget efter skolan. Fritid för mig är att hänga med barnen. Jag känner gärna att jag vill röra på mig så det blir väl också fritiden nu. Den tiden man tar sig till att träna. Någonstans ska man väl hänga med vänner också men det känns svårt just nu. Jag tror fortfarande på de ganska spontana träffarna. Någon timme hit och dit. En “efter förskolan-dejt” i parken. Man får kombinera på något sätt. Sen jobbar jag med kolleger jag har roligt med så det blir vänskapsrelationer.

…Personlig utveckling: "Prioriteringar i livet har ändrats"

– Att bli mamma har utvecklat mig mycket som person. Känslomässigt, att få känna den kärleken som man känner till sina barn. Det är få saker som slår det. När man får höra saker från sin son som “Jag saknar dig”. Då går man sönder. Jag är väldigt tacksam över att jag får uppleva det. Prioriteringar i livet har ändrats. Ingenting är viktigare än barnens välmående. Mår inte de bra sätter man allt på paus. Det sker på automatik. Sen har varken jag eller min man släppt prioriteringar på andra saker som är roliga i livet. Vi uppskattar allt från resor till utekvällar med varandra.