Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>MÄNSKLIGT

Publicerad 29 sep 2017 10:35

Anna Book: "Jag har insett att jag använt dåliga ursäkter"

"Det är extremt viktigt att vara ärlig mot sig själv om man ska förändra och förbättra sitt liv", säger Anna Book som just nu är aktuell i "Biggest loser VIP".

"Det är extremt viktigt att vara ärlig mot sig själv om man ska förändra och förbättra sitt liv", säger Anna Book som just nu är aktuell i "Biggest loser VIP".

1/2

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

"Jag är en tävlingsmänniska av rang".

"Jag är en tävlingsmänniska av rang".

2/2

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

I tv-programmet "Biggest loser VIP" får Anna Book hjälp att hitta formen, både fysiskt och psykiskt.

Efter många års kamp har hon äntligen hittat sig själv och vågar vara ärlig.

– Jag är världens rikaste människa, och jag har kraft och energi att jobba hårt i många år till.

Anna Books bästa...

...söndag

– För mig börjar den med att jag åker och rider på morgonen. När jag kommer hem duschar jag och gör en härlig frukost och äter tillsammans med familjen. Sedan gör vi något hela familjen, eller bara Roberto och jag; bio, bowling eller strosar på stan. Sen åker vi hem och lagar mat och barnen är med och kanske deras kompisar eller respektive. Det är liv i luckan hemma hos oss – jag njuter som mest när huset är fullt med härliga människor. 

...lärdom från "Biggest loser VIP"

– Den största lärdomen är att jag inte alls har varit den ärliga person jag hävdat genom åren, framför allt vad det gäller att vara ärlig mot mig själv. Jag har insett att jag använt dåliga ursäkter och för att undvika jobbiga situationer och inte alltid sett min egen roll i olika sammanhang. Det är extremt viktigt att vara ärlig mot sig själv om man ska förändra och förbättra sitt liv. I dag vågar jag vara ärlig och se min del i sammanhang och förstå orsak och verkan, varför saker blir som de blir ibland. Men självklart har det varit tufft också att förstå när man inte gjort de bästa valen eller inte har varit så stark som man trodde. I "Biggest loser" lärde jag mig att fokusera på att jobba med mitt inre, och inte ha "jag ska bli smal"-tänket. Jag har jobbat på min självbild och kommit långt, vilket jag är väldigt stolt över. En annan lärdom är att man inte ska jämföra sig med andra utan tävla och utmana sig själv. 

Jag har även lärt mig att säga nej. Jag tackar nej till jobb som inte känns bra även om det ibland är tunnare i plånboken. Men jag är i stället lugnare i sinnet och hjärtat får slå med jämnare slag.

LÄS OCKSÅ: Anna Book:"Jag har lidit av en enorm bukfetma"

...egentid

– När jag får åka i väg till stallet och rida. När jag var yngre red jag ponnys, nu rider jag ett fullblod på 650 kilo, utan att vara rädd. All min rädsla har försvunnit, men har förstås förnuftet och respekten kvar. Jag har inte ridit en stor häst på 25 år. Nu rider jag fyra dagar i veckan, både inomhus och utomhus. När jag rider kopplar av fullständigt och laddar med positiv energi. Jag mår jättebra när jag rider och tillbringar mycket tid även i stallet, säkert tre, fyra timmar per gång.

...självinsikt

– Att jag måste älska och respektera mig själv om jag ska utvecklas. En annan insikt är att min kropp verkligen är mitt tempel och att jag vill tacka den på ett finare sätt än jag har gjort. Alla människor borde göra det! Jag har omvärderat min inställning, tankesätt och attityd. Min nya attityd är att man kan göra det mesta, bara viljan och pannbenet finns. Och jag har både och! Jag har även fått tillbaka lusten att leva för min egen skull och inte bara för mina barns och min mans skull. Sen måste jag erkänna att jag är en tävlingsmänniska av rang, mer än jag någonsin har vågat erkänna.

...familjestöd

– När jag fick blodförgiftning efter ett bukväggsbråk låg jag på intensiven i tre veckor. Läkarna trodde inte jag skulle överleva. Då skötte de äldre barnen småsyskonen; lämnade och hämtade på dagis, de lämnade frukt och tidningar hos mig, trots att jag inte var medveten. Roberto tog en kopia av min EKG-bild och gick till en tatuerare och tatuerade mina hjärtslag på sin överarm. Han hade sagt att om jag går bort så ville han alltid ha mitt hjärta med sig. Jag blir rörd varenda gång jag tänker på det.

LÄS OCKSÅ: Sanna Nielsen: "För varje dag blir jag mer och mer vän med min kropp"  

...karriärminne

– Utan tvekan ”Let´s dance” och ”Körslaget”. Två riktig fina perioder i mitt liv som jag inte skulle vilja vara utan. Det var både produktivt och konstruktivt att jobba tillsammans med alla de där härliga människorna, möta nya människor och uppleva det lilla samhället. Det var en sådan glädje att få både sjunga och dansa och underhålla många människor. Och självklart måste jag även lägga till ”Solstollarna”, som jag slog igenom med som 14-åring. Programmet hade otroligt stor genomslagskraft och har så klart betytt väldigt mycket för min karriär. 

Hör Anna berätta om din dramatiska förändring här:

...hälsotips

– För ett hållbart resultat tror jag att man måste gå den långa och hårda vägen. Det finns inga genvägar för att gå ner i vikt, försöker du ta en genväg kommer du att gå vilse. Det är viktigt att hitta en träningsform som är lustfylld. När det är fysiskt utmanande och tufft men även mentalt givande har man de bästa förutsättningarna att bränna fett, bugga muskler och få ny energi och kraft. Men det är ändå kosten som är viktigast. Jag har lyssnat på experterna i "Biggest loser" och blivit duktig på att välja bra råvaror när jag ska laga mat. Det finns extremt många fällor på vägen, sötsug och hjärnspöken, och det har varit en kamp ska erkänna. Men får man in sina nya vanor och sitt nya tänk kan man göra underverk med sin hälsa. 

...framtidsplan

– Jag vill bli lite mer businesswoman och stärka upp mitt varumärke. Jag vill göra kokböcker och har många bra idéer och recept, jag är även sugen på att utvecklas mer inom skådespeleri och göra ny musik. Jag stänger inga dörrar till något. Jag är full av drömmar och förhoppningar om framtiden och viljan att jobba hårt i många år till. 

Relaterat