Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>MÄNSKLIGT

Publicerad 13 jan 2018 10:00

Anders Adali: "Jag missade halva barnens liv"

Anders Adalis dubbelliv kostade honom fyra år med barnen.

Han drev Stockholms största lekland och blev populär bland de andra föräldrarna när han bjöd in hela dagisgruppen.

Ingen anade att Anders Adali, 39, hade ett parallellt liv i skuggan av samhället. Han smugglade vapen, sålde droger, rånade banker och värdetransporter. 

– Jag gjorde det för att jag var bra på det, säger han.

Den 5 november 2007. Anders Adali tycker att han är på toppen av världen. På tio år har han tillsammans med sina kumpaner rånat till sig runt 80 miljoner kronor – på bankrån, värdetransportrån, indrivning, bankomatsprängningar, vapenhandel och droger. Han kör en Mercedes S-500 med 20-tumsfälgar, på armen har han en Rolexklocka med pärlemortavla, vitt guld och diamanter.

"Arbetstiderna" är fria, så det är oftast han som sköter barnlogistiken.

Nu ska Neo, då 2 år, och Sanna, 5, hämtas på dagis. Anders Adali är precis på väg när han kastar en blick genom fönstret och upptäcker en civilpolis som spanar mot lägenheten. 

En nästan tio år lång "karriär" är över. Brottet han åkte fast för var ett rån i Finland, ett rån som i likhet med alla de andra var minutiöst förberett.

Anders hade åkt på en spaningsresa, packat en skåpbil med kartbok och mat och tagit med sig bekant som pratade finska. Han körde sig norrut via Haparanda, kollade in varenda fartkamera och bensinstation, för att se var de skulle kunna röra sig och inte. 

– Ska man tanka gör man det inte på en mack med övervakningskameror, förklarar han.

Efter en lång resa var det dags att köra förbi värdedepån.

– Det tog fem sekunder, sen sa jag till de andra att det är lugnt, vi kan göra det här. Jag såg att jag kunde ta mig in från alla möjliga håll.  

Anders Adali, 39, drev Stockholms största lekland. Samtidigt levde han ett parallellt liv i skuggan av samhället: "Kriminalitet är skit, det finns ingen happy ending. Men för att klara sig ur det behöver man kärlek och stöd från nära och kära", säger han i dag.

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

 

Anders Adali: "Att vara på topp för mig nu är att älska livet"

Han beskriver hur han och kumpanerna efter själva rånet kom till lägenheten de riggat som ombytesplats.

– Vi hällde ut pengarna på sängen. Det var runt en och en halv miljon euro. Vi var så besvikna, stod bara och skakade på huvudet, tyckte att det var lite pengar.

Anders Adali var van vid att röra sig med stora summar. 

– Jag brände minst tio miljoner av rånarpengarna. Jag var konstant ute på den tiden och köpte mycket klockor. Rolex, Omega, Breitling – alla de klassiska hade jag. Till barnens mamma köpte jag en Zenith med rubiner, krokodilarmband och diamanter.

Vad gav det dig för kick?

– Det var alltid skönt att gå in i en butik och dra fram 100 000 i cash och peka på vad du vill ha. Man känner sig mäktig, du känner att du är på topp. Nu förstår jag ju att jag inte var det – att vara på topp för mig nu är att älska livet. 

Rånet i Finland – det enda som Anders Adali har åkt fast för – kostade honom fyra år av frihet.

Parallella familjelivet. På bilden i mitten ska sonen snart fylla två år, dottern är fem. Några månader senare grips Anders Adali för ett rån i Finland. Det blir slutet på hans kriminella bana.

Foto: Privat

Efter gripandet skulle det dröja 14 månader innan han fick träffa sina barn, några timmar i ett familjerum på en anstalt i Finland.

– Jag kände knappt igen min egen son, han fick en putt i ryggen för att komma fram och ge mig en kram. Han hade slutat med blöja och hade ny frisyr. Och min dotter hade lugg, hon såg ut som en docka.

Anders blev apatisk. Satt på en stol och tittade medan barnen lekte. 

Senare gick det bättre. Sonen Neo, i dag 12, berättar:

– Jag kommer ihåg när vi hälsade på pappa i fängelset och vi gjorde en tårta för att pappa hade missat våra födelsedagar. Då gjorde vi en egen tårta och fick äta med händerna.

– Det gjorde vi varje år, det var en liten rutin, minns Anders.

"Pengars värde har jag fortfarande svårt att förstå"

Neo och hans syster Sanna, 15, bor i dag varannan vecka hos sina föräldrar. Anders Adali har precis fått en hyreslägenhet, en fyra i Vällingby i västra Stockholm. Precis intill ligger en fotbollsplan dit han och Neo brukar gå och spela. 

Vägen hit har varit lång. Efter muck 2011 bodde Anders i två år hemma hos sin mamma. Eftersom han hade saknat fast inkomst fick han ingen egen lägenhet. När han skulle följa med dottern som började i fjärde klass till skolan insåg han: Alla visste.

– Jag hade inte ens sett deras skola, och min dotter var jättestolt. Det var någon som sa, "ska inte din pappa sitta i fängelse?". Då först kopplade jag vad de har fått utstå.

Det blev en hård landning i verkligheten efter tiden som kriminell. 

– Fortfarande i dag jobbar jag med att känna och ha konsekvenstänkande. Jag har svårt att koppla om någon är ledsen, då stänger jag av. De gjorde en utredning i fängelset som visade att hag har en släng av adhd, narcissism, empatistörning och psykopatiskt beteende. Pengars värde har jag fortfarande svårt att förstå.

Bara en gång tänkte Anders att han skulle lägga av.

Foto: Cornelia Nordström

Anders Adali växte upp i ett villaområde i Viksjö i Järfälla utanför Stockholm. Mamma var sjuksköterska, pappa drev eget företag med elverktyg.

– Där lärde jag mig allt om hur verktyg fungerar, och förstod hur jag kunde ta mig genom väggar, tak och golv med borrmaskiner, sticksågar och tigersågar, berättar han.

När föräldrarna skilde sig då Anders var 16 hände något. Medan Anders tvillingyster gjorde karriär som modell och senare blev framgångsrik affärskvinna – började han att begå brott. 

– Jag testade att dricka, och blev stökig när faderfiguren försvann. Jag hade ingen kontakt med honom på ett tag. 

LÄS OCKSÅ: Arlandrånaren Leo Carmona drömmer om att se sonen växa upp 

"Jag hade leklandet som en cover, jag hade möten där med kriminella"

Vad Anders än gjorde drev han en parallell kriminell verksamhet. Ett jobb på en bensinmack kombinerades med skimning och att sälja droger över disk. Han jobbade som vårdbiträde samtidigt som han var mångmiljonär genom brottslighet, läste upp betygen och kom in på en sjuksköterskeutbildning, men den var inte i Stockholm.

– Då öppnade jag leklandet i stället. Jag ville ha en fast inkomst på papper. Är jag inne i systemet är det ingen som tittar på mig. Jag hade varit på ett lekland och tänkte att det där kunde jag göra bättre. Inom en vecka hade jag kontaktat en markägare. Sen designade jag hela leklandet från grunden, det tog ett år. Jag bjöd dit hela dagiset, alla barn och föräldrar, gratis en gång i månaden. Jag blev jättepopulär. 

Min förklaring för mig själv var att jag behövde pengar

Anders startade också ett byggföretag, som inom ett år hade blivit Skandinaviens största för lekland. Leklandet i Stockholm hade samtidigt vuxit till länets största.

– Jag tjänade stora summor pengar.

Du var en framgångsrik entreprenör och tjänade bra på det. Varför räckte inte det?

– Det kanske låter förmer, men jag var duktig på det jag gjorde. Då blir det lätt att fortsätta. Det jag gick i gång på mest var problemlösningen, det var den grejen jag älskade. Brottet i sig tar bara några minuter, planeringen kan ta månader eller till och med år.

– Min förklaring för mig själv var att jag behövde pengar. Det är dyrt att vara kriminell och ha fem, tio telefoner som du betyder varannan vecka.

Dessutom fyllde leklandet en annan funktion.

– Jag hade leklandet som en cover, jag hade möten där med kriminella. Vi hade möten vid fläktarna vid hoppborgarna – perfekt, för där gick det inte att avlyssna.

Bara en gång tänkte han att han skulle lägga av. Det var när dåvarande flickvännen var gravid med första barnet. Men lusten att begå brott var för stor.

– Jag ljög om allting, dygnet runt, för alla. Jag sa till min tjej att vi skulle åka till Helsingborg för att koppla av en helg när hon var höggravid. Men egentligen handlade det om ett värdetransportrån som jag hade planerat där. Jag sa bara att jag ska ut och fixa en grej.

"Skulle jag älta det jag gjort skulle jag inte klara av att göra det jag gör i dag"

Anders Adali tyckte då att han var på toppen av världen. Han blev stolt när "han" hade en löpsedel på någon av kvällstidningarna. I skogen vid Görvälns slott i Järfälla förvarade han sprängmedel – ett "skogskonto" som han kallar det. Intill hade han sin samling med tidningsklipp. 

– Jag hade noggrant satt på mig handskar och plastat in . Så när jag gick dit för att hämta sprängmedel brukade jag ta upp klippen och titta på dem. Sen tänkte jag att det var dumt att spara.

– Så jag brände allt, det blev en liten låga på det. 

Pengarna, dem gömde han i bankfack, hos släktingar och vänner, och utomlands.

– I skokartonger hos folk jag litade på. 

Kriminalitet är skit, det finns ingen happy ending

I dag är Rolexklockan utbytt mot en Casio. Han har gått ner 30 kilo, har blivit vegan och har inte längre problem med högt blodtryck. Genom sin brottliga bana har han byggt en ny karriär: som författare, föreläsare och säljchef.

– Jag älskar livet, och att vara med barnen. Och mamma är stolt. När min senaste bok kom sa morsan sa att hon skulle köpa den, men jag sa "du ska så klart få en", Men hon sa "nej, jag vill köpa den". 

– Det ger mig energi att göra barnen stolta. Jag missade halva deras liv på grund av min dumhet och egoism. Kriminalitet är skit, det finns ingen happy ending. Men för att klara sig ur det behöver man kärlek och stöd från nära och kära.

Hur bearbetar du det du har gjort?

– Det gör jag inte, jag tränger bort det. Skulle jag älta det jag gjort skulle jag inte klara av att göra det jag gör i dag. Jag stänger av det livet och de tankarna.

De positiva tankarna lyfter honom, förklarar han.

– Måndagar för mig är den bästa dagen: En ny vecka att göra det man verkligen vill. Jag avslutar alltid mina mejl med "må bäst – va bäst!".