Efter TV3-programmet "Kniven mot strupen" började Alexander Nilsons drickande eskalera.
1 av 2: Efter TV3-programmet "Kniven mot strupen" började Alexander Nilsons drickande eskalera. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
När det var som värst drack han två liter jägermeister om dagen.
2 av 2: När det var som värst drack han två liter jägermeister om dagen. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Alexander Nilson, 47: "Jag drack två liter Jägermeister om dagen"

Efter många års alkoholmissbruk hamnade tv-kocken Alexander Nilson, 47, på sjukhus. Levern hade slutat att fungera, och läkarna upptäckte också att han hade hepatit C. För att överleva behövde han en ny lever.

– Jag var som ett skenande tåg som gick käpprätt åt helvete, säger han.

Vi träffas på Pilgrimshotellet i Gäddede i Jämtland, bara några kilometer från norska gränsen. Här har Alexander Nilson, känd som kocken i "Kniven mot strupen" i TV3, jobbat som kock och inspiratör det senaste året. 

– Här uppe känner jag den frihet jag inte har känt på länge i Stockholm. Jag får utlopp för min kreativa sida som jag saknat länge, säger han. 

Alexander hade under många år druckit för mycket alkohol och kroppen började säga ifrån. 

– I många, många år byggde jag upp en alkoholtolerans och jag kunde dricka kopiösa mängder. Jag drack alltid mest på alla fester, men var ändå den som stod upp och hjälpte andra berusade hem. Jag tålde mycket, men det gjorde inte längre min lever, berättar han.

Tar du en drink till så dör du

Efter en intensiv period 2014 med mycket jobb och många fester kände sig Alexander mer trött och hängig än vanligt. Han hoppades att en solsemester till Kanarieöarna skulle pigga upp, men blev sängliggande hela veckan. 

– Jag trodde att jag var överarbetad eller hade influensan, men innerst inne visste jag ju att det var mitt drickande som var orsaken. 

Han förstod att han måste gå till läkaren.

– Min mage och mina ben blev enormt uppsvullna och jag fick svårt att gå. Efter en del blodprover la min läkare fram ett taxikort och sa att jag skulle komma att behöva det ett tag. Då förstod jag att det var allvar. 

Alexander Nilson

Ålder: 47. 

Gör: Kock. Känd som programledare i "Kniven mot strupen" som gick i TV3 i sex säsonger. 

Bor: Gäddede i Jämtland samt i Stockholm. 

Familj: Sonen Victor, 20 år. 

Alexanders blodplättar var på en rekordlåg nivå och levervärdena usla. Några veckor senare lades han in på St Görans sjukhus i Stockholm. 

– Det här var avdelningen för gamla människor och fyllon som har fel på sina organ. Jag kördes i rullstol och jag såg för jävlig ut, jag hade inte klippt eller färgat håret på evigheter och vägde en bra bit över 100 kilo. Jag kände knappt igen mig själv. De sa att jag var det värsta de sett på avdelningen på flera år, berättar han. 

Han säger att han aldrig kommer att glömma läkarens ord: 

– Tar du en drink till så dör du. 

LÄS OCKSÅ: Tommy Körberg: "Alkoholen förändrade min personlighet" 

Alexander Nilson tappade hår på hela kroppen

I restaurangbranschen, där Alexander jobbat sedan 18-årsåldern, var "städölen" dagens höjdpunkt, när man varvade ner och snart skulle få gå hem. 

– Jag har ju förstått att det från första början handlade om belöning. Hade jag gjort ett bra jobb var jag värd en öl. Att dricka ett sexpack på kvällen blev en del i vardagen. Jag har aldrig varit den som dricker när jag är ledsen, tvärtom har drickandet kopplats till positiva känslor. 

På sjukhuset, uppkopplad med slangar, genomgick Alexander en naturlig avgiftning. Kroppen hade samlat så mycket vätska att man regelbundet behövde tömma den. 

– Jag fick en slang i magen och de tappade ut ascitesvätska som de heter när levern svettas, enkelt förklarat. Som mest fick de ut 14 liter. 

Alexander tvingades transplantera sin lever efter många år av hårt leverne. I dag är han nykter och mår bra. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Han berättar om hur hans kropp försämrades hela tiden. 

– Jag tappade hår på hela kroppen, min pungsäck försvann, jag hade ingen sexlust, kände ingen lukt. Alla funktioner i kroppen bara försvann en efter en. 

Efter fler provtagningar visade det sig att Alexander hade hepatit C, något han knappt visste vad det var. 

– Vanligaste är ju att man får det via sprutor om man är sprutnarkoman eller via sex, vilket är ganska ovanligt. Förmodligen har jag fått smittan när jag som sjuåring vaccinerades i USA. Läkarna sa att jag haft hepatit latent i minst tjugo år, berättar han. 

LÄS OCKSÅ: Patrik Sjöberg: "Att bråka med alla blev mitt försvar" 

Drickandet eskalerade efter "Kniven mot strupen"

Han säger att han alltid varit en romantiker, fascinerats av rock'n'rolllivet. 

– Hela den livsstilen kändes så rätt för mig. Jag har aldrig varit någon typisk svenne som drömmer om villa, vovve och Volvo, skulle aldrig kunna leva det livet. Jag är en fri själ, får jag inte vara fri så drar jag, berättar han. 

Alexander är en positiv och glad person, även om han i perioder känt av ett utanförskap. 

– Jag är en tänkare och har alltid ägnat mig åt existentiella frågor. Men ofta har jag känt mig annorlunda. Det var en stor kulturchock att komma tillbaka till Sverige. Jag kände mig ofta instängd och det kan ha varit en orsak till att jag tyckte om att dricka. För att få slappna av och släppa fram mitt riktiga jag. 

En del av levern räcker

I Sverige görs 150 levertransplantationer om året för att bota leversjukdomar av olika slag. Även levande personer kan donera, eftersom man kan klara sig med bara en del av sin lever. Den som donerar sin lever måste vara mellan 18-60 år. Det är olagligt att få något i utbyte, för att det inte ska bildas organmarknader där människor kan skadas. 

Källa: Skrumplever.se

När Alexander fick sonen Viktor 1998 tog han ett dagtidsjobb och var en familjepappa som skötte sin son kärleksfullt. Ett år senare separerade han från Viktors mamma, ett beslut som de tog gemensamt. 

– Vi utvecklades åt olika håll, men i dag är vi goda vänner, berättar han. 

Det var när han började göra tv som drickandet eskalerade. 

– Jag levde som en stjärna. Efter tre månaders jobb med "Kniven mot strupen" hade jag plötsligt två årslöner på kontot. Sedan följde en lång ledighet knappt utan rutiner. Jag levde ett liv som passade perfekt för att vara en alkoholist, säger han. Vid det här laget hade Alexanders kropp blivit beroende av alkoholen, det var inte längre han själv som styrde drickandet. 

I slutet drack jag två liter Jägermeister om dagen

– I slutet drack jag två liter Jägermeister om dagen. Jag behövde minst två drinkar på morgonen för att bli av med de kraftiga skakningarna. Och efter några öl på kunde jag tänka klart och genomleva dagen. 

Han provade att gå på AA-möten, men kunde inte identifiera sig med miljön och de andra deltagarna. 

– Alla mådde så himla dåligt. Jag tyckte det var jobbigt med allt det tragiska. 

Innan Alexander blev sjuk hade han tänkt öppna restaurang på Mallorca. Väskorna var packade och han väntade bara på en flygbiljett - som aldrig kom. 

– Killen jag skulle driva restaurangen med hade supit upp alla våra pengar. Jag grät i veckor. Allt var borta; mina pengar och min dröm. 

Alexander Nilson i "Kniven mot strupen" Foto: TV3 / FOTO: TV3.

Alexander tappade fotfästet helt och under hösten 2015 drack han alla vakna timmar på dygnet. 

– Jag skrek av ångest när jag vaknade på morgnarna. Det kändes som jag hade en mask, eller om det var min själ, som jag behövde dra ut ur munnen. Det var fruktansvärt. Och det enda som botade var att ta några drinkar. Jag sket i allt, jag söp upp alla mina pengar. Jag var som ett skenande tåg på väg käpprätt åt helvete. 

LÄS OCKSÅ: Stefan Malmström lämnade allt för scientologerna 

Tvingades skaffa en ny lever

När Alexander väl tog hjälp återhämtade sig inte levern trots intensiva behandlingar. Då bestämde man att han skulle få en ny lever. 

– Jag hade inte druckit på nästan ett år och var väldigt fokuserad och klar i huvudet. Jag tänkte att läkarna fixar det här. Jag kände mig positiv och visste att jag var i goda händer. Dessutom vet jag att jag har en skyddsängel, min fina mormor, som vakar över mig. 

En donator kan rädda många

En donator kan rädda livet på upp till åtta personer och det finns i princip ingen åldersgräns för organdonation. Du själv bestämmer om du vill donera eller inte, men du kan inte bestämma vem organen och vävnaderna ska doneras till. Det beslutas av läkare. Du kan inte i förväg veta om du kan bli donator av ett organ, men du kan meddela din inställning. Om omgivningen inte vet din inställning förutsätts det att du velat donera och om dina närstående inte motsätter sig det kan du bli aktuell som donator. I januari 2017 stod 829 personer i kö för att få nya organ. 

Källor: 1177 Vårdguiden, Blidonator.se

Den 4 januari 2016 fick Alexander sin nya lever. Operationen tog tio timmar. 

– Jag blev bättre nästan på en gång. Han är övertygad om att det är optimismen som har gjort att han har repat sig så bra. 

– Om man genomgår jobbiga saker i livet är det mycket större chans att lyckas om man är positiv, menar han. 

LÄS OCKSÅ: Sanna Nielsen om mejlen: "I början blev jag väldigt ledsen" 

Har inte druckit en droppe på tre år

I juni förra året flyttade han upp till Gäddede. Energin är tillbaka. 

– Här låter folk mig vara, de uppskattar mig och jag känner ingen press att vara den "arga kocken" från förr. Här får jag vara den konstnär som jag är. Jag har börjat spela gitarr och skriver låtar. Jag har till och med ringt festivalen Storsjöyran och sagt att jag vill uppträda där. 

För Alexander är det viktigt att få tacka den svenska sjukvården. 

– Jag är i dag en glad skattebetalare. Det jag har gått igenom har säkert kostat flera miljoner. I USA hade jag varit död. Jag är så tacksam för personalen på Huddinge sjukhus som gav mig en ny lever och S:t Görans sjukhus som trodde på mig och höll mig vid liv. 

Han har inte druckit en droppe alkohol på tre år och är inte sugen alls. 

– Jag har insett att jag inte ens tycker att alkohol är gott. Jag drack ju bara för att bli påverkad. Ett tag hade jag en liten festlåda med mig med ballonger, tutor och raketer, för att visa att jag kan ha jättekul på en fest, fast jag inte dricker. Jag tänker inte ens på alkohol, livet är kul ändå, säger han.

Aktuellt just nu