Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Hur mycket du än älskar ditt husdjur så kommer det alltid finnas en barriär: Språket.Hur mycket du än älskar ditt husdjur så kommer det alltid finnas en barriär: Språket.Hur mycket du än älskar ditt husdjur så kommer det alltid finnas en barriär: Språket.
Men de kan fortfarande ha mycket att säga.Men de kan fortfarande ha mycket att säga.Men de kan fortfarande ha mycket att säga.
1 AV 2
Hur mycket du än älskar ditt husdjur så kommer det alltid finnas en barriär: Språket.
Foto: Getty Images
2 AV 2
Men de kan fortfarande ha mycket att säga.
Foto: Getty Images

5 saker din hund kan försöka säga till dig

Hur mycket du än älskar ditt husdjur så kommer det alltid finnas en barriär - språket.

Eftersom hundar (än så länge) inte kan snacka uppstår det ibland förvirring kring varför de beter sig på ett visst sätt.

Lyckligtvis finns det alternativa sätt att förstå. För News.com avslöjar veterinären Julie Ashton några knep för att tyda din älskling.

1. Om du belönar mig så kommer jag fortsätta

Det är inte bara människor som älskar att bli sedda och uppskattade. Belöning är en grundregel inom hundträning, vilket även kan leda till oönskat uppträdande. Om din hund fortsätter med något som du inte uppskattar måste du hitta källan till varför.

Exempelvis: Din hundvalp fortsätter hoppa upp mot dig trots att du trycker undan och säger "NEJ!". Detta kan i själva verket uppmuntra uppförandet eftersom nästan all uppmärksamhet är bra uppmärksamhet för en valp.

En belöning behöver alltså inte vara mat, det kan handla om både lek, uppmärksamhet (i form av ögonkontakt) och gos.

LÄS OCKSÅ: Därför ska du ha en hund – här är 6 hälsoskäl 

2. Om jag förstör saker är det inte för att hämnas

Är halva huset uppochnedvänt när du kommer hem från jobbet? Då är det inte en hämndaktion från din hund för att du lämnade hen. Däremot är separationsångest en vanlig ångestrelaterad åkomma bland hundar. Tecken på detta kan vara allt från vokalisering i form av gny, skall och ylande till flyktförsök, förstörelse och minskad matlust.

3. Bara för att jag är hund betyder det inte att jag älskar hundparken

Vissa hundar älskar att socialisera med andra hundar. Men precis som människor är våra husdjur individer. För vissa kan exempelvis en hundpark vara väldigt uppjagande. I bästa fall försöker de aktivt undvika kontakt med andra hundar, i värsta fall kan det leda till aggression.

LÄS OCKSÅ: Forskaren: Din hund hatar när du kramar den 

4. Snälla, straffa mig inte

Förr om åren var det vanligare med dominansbaserad träning för hundar. Vi trodde helt enkelt att det krävdes en stark ledare som satte hundar på plats för att de skulle lyssna.

I dag visar forskning något annat. Enligt Julie Ashton vet vi exempelvis att vargar lever i sociala grupper där de arbetar tillsammans snarare än att dominera varandra med aggression. Bestraffning kan leda till ökad aggression, ångest och förlorad tillit.

5. Vi hundar kan också drabbas av demens

När hundar blir äldre genomlider deras hjärna samma process som vår. Detta betyder att de kan drabbas av demens. Tecken på detta är bland annat förändrade sömnmönster, tillbakadragenhet eller klängighet, ökad oro och förvirring. Då bör du uppsöka en veterinär eftersom andra åkommor kan leda till liknande symtom.

Och du! Du har väl koll på vad din hund drömmer om? Dig så klart!