Studien visar att en ursäkt kan få personen att känna sig pressad att förlåta, även om hen inte är mentalt redo för det.
Studien visar att en ursäkt kan få personen att känna sig pressad att förlåta, även om hen inte är mentalt redo för det. Foto: Shutterstock

3 anledningar att sluta säga förlåt i onödan

Redan som små lär vi oss vikten av att be om förlåtelse när vi gjort något dumt.

Men ibland kan det vara bäst att hålla ursäkten för sig själv.

Forskare har nämligen kommit fram till att ett "förlåt" i onödan kan göra mer skada än nytta. 

Är du en person som har lätt att haspla ut dig ett förlåt av bara för att vara på den säkra sidan? Då är det dags att stanna upp och tänka över om situationen verkligen kräver en ursäkt.

I en studie som nyligen publicerades i tidskriften Frontiers in Psychology har forskare kommit fram till att det inte är bra att strössla ursäkter omkring sig för att man är rädd att ha sårat någon. Tvärtom kan det göra allt värre för mottagaren.

Forskare vid Dartmouth College och University of Texas lät över 1 000 frivilliga försökspersoner delta i flertalet sociala experiment, för att se hur de reagerade på ursäkter.

Forskarna kom fram till tre anledningar att inte be om ursäkt i onödan.

1. De som fick en ursäkt kände sig mer sårade

Först fick deltagarna skriva ner vad de tyckte var ett bra sätt att avböja ett påhittat förslag, exempelvis hur de skulle säga nej till en dejt eller till att bo ihop med en vän. Nära 40 procent inkluderade ett "förlåt" i sina svar. 

I nästa del av experimentet undersöktes hur deltagarna kände sig efter att själva ha fått ett sådant meddelande. De som hade ett "förlåt" i sitt meddelande upplevde sig mer sårade än de som fick avslag utan ursäkter.

LÄS OCKSÅ: Ber du om ursäkt i onödan? 

2. Ett förlåt fick deltagarna att vilja hämnas

Ett annat experiment mätte vilken roll en ursäkt spelade för den avvisades fortsatta beteende. Forskarna meddelade testdeltagarna att de uteslutits ur ett gruppexperiment där deltagarna skulle provsmaka starka såser. En del avslag innehöll en ursäkt medan andra inte gjorde det. 

De som uteslutits ur gruppexperimentet fick sedan bestämma hur mycket stark sås deltagarna var tvungna att prova. De fick också reda på att gruppdeltagarna hade en avsky för stark mat. Deltagarna som fått en ursäkt var mer benägna att hämnas på gruppen genom att instruera dem att smaka stora mängder sås.

LÄS OCKSÅ: 9 vanliga beteenden som dödar förhållandet 

3. Kände sig tvingade att förlåta

I ett sista experiment fick deltagarna titta på filmer som illustrerade olika avvisningar. En del scener innehöll ursäkter med andra inte gjorde det. Deltagarna som tittade på klippen som innehöll en ursäkt uppgav i större utsträckning att de kände sig tvungna att förlåta personen som sa "nej", även om de egentligen inte ville göra det. 

Kort sagt: Studien visar att även om en ursäkt är välmenande kan den i vissa fall få personen att känna sig mer sårad än vid en utebliven ursäkt. 

Men, som Huffington Post inflikar, är det här något som behöver forskas mer om. Resultatet från studien är inte allmängiltigt för alla tillfällen. Givetvis finns det stunder där en genuin ursäkt är otroligt viktig.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!