Brittany Ernsperger
Brittany Ernsperger Foto: Brittany Ernsperger/Facebook

25-åriga mamman hyllas för ärlig bild om depression

Med en stark bild har 25-åriga Brittany Ernspergers lyft en följd av att vara deprimerad som vi sällan pratar om: 

Vardagssysslor.

Nu har bilden och hennes ärliga Facebook-inlägg blivit viralt.

”Så här ser en depression ut”, inleder småbarnsmamman från Indiana sitt inlägg på Facebook.

Bilden föreställer en belamrad diskbänk. Ett berg av kastruller, stekpannor, nedmonterade pipmuggar och plastskålar samsas om bänkytan. Ett diskställ sticker fram ur högen, men det mesta är staplat ovanpå handdukar.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10156288235493503&set=a.10150185342728503.317448.775838502&type=3&theater

Gått två veckor utan att diska

Är det så här det ser ut? Det ser snarare ut som att någon hetsdiskat inför ett besök. Men så fortsätter inlägget:

”Nej. Inte den rena disken. Men det faktum att det var så mycket att diska från början; att jag har gått två veckor utan att diska.

För tre dagar sedan satt jag på köksgolvet och stirrade på disken medan jag grät. Jag visste att det måste fixas. Jag ville så gärna göra det.

Men depressionen drog ner mig. Den sög in mig. Som ett svar hål. Snabbt som kvicksand.

Jag gick förbi den morgon och kväll och hela dagen lång. Och bara stirrade på den. Jag sa till mig själv att jag kunde. Att jag skulle. Och kände mig besegras varje dag jag inte gjorde det. Vilket gjorde depressionen värre, eftersom det är ett misslyckande att inte klara av något som måste göras.”

LÄS OCKSÅ: 6 olika typer av ångest – så hanterar du dem 

Inte bara disken

Brittany Ernsperger berättar att hon klankade ner på sig själv och fick ångest, vilket förvärrade hela situationen. Sedan byter hon fokus och tilltalar en ”Du”.

Hon skriver: ”Att vara rädd att bli lämnad av din man för att han tycker att du är lat. Att vara rädd att bjuda hem folk eftersom de kommer tycka att du är äcklig. Att känna det som att du sviker dina barn eftersom du för tredje kvällen i rad inte har någon ren disk att laga mat med... så det blir pizza. Igen.

Och värst av allt är att det inte bara är disken. Tvätten, städning, klä på sig, duscha, klä på dina barn, borsta dina och deras tänder, normala vardagssysslor. Allt blir en mardröm.”

Hon skriver att depression är något som ”starka” personer inte pratar om, eftersom de inte vill framstå som ”svaga”. men så är det inte.

”Du har varot stark så länge och med om så många saker att din kropp behöver en paus.

Jag bryr mig inte om det ändå du gjorde i dag var att ta på dig deodorant. Jag är stolt över dig för det. Bra jobbat. Jag står på i din sida. Jag backar dig.”

LÄS OCKSÅ: Depression - 8 tecken du ska se upp med 

Vill hjälpa andra

Brittany avslutar texten med att sträcka ut en hand till andra som känner sig nere och behöver någon att prata med.

Responsen? Överväldigande. 

”Wow. Mitt i prick. Tack för att du delar med dig av det här. Jag är säker på att många känner igen sig, det gör jag”, skrev en användare.

Hon var inte den enda som reagerade med igenkänning. Inlägget fick långt mycket mer räckvidd än Brittany kunnat ana, vilket hon skriver i en uppdatering i samma inlägg, samtidigt som hon uppmanar fler att höra av sig om de vill prata.

Brittany Ernspergers inlägg har delats mer än 206 000 gånger och har över 800 kommentarer. 

Aktuellt just nu