17-åriga Hailey mobbades för sin svåra akne.
Nu vill hon peppa andra att tycka om sig själva.
1 AV 2
17-åriga Hailey mobbades för sin svåra akne.
Foto: Instagram/Hailey Wait
2 AV 2
Nu vill hon peppa andra att tycka om sig själva.
Foto: Instagram/Hailey Wait

17-åringen vägrar skämmas - visar upp sin akne

17-åriga Hailey vågade inte gå utanför dörren utan smink och mobbades svårt i skolan.

Nu vill tonåringen hjälpa andra att må bra i sina kroppar.

Det här är hennes viktiga budskap till allmänheten.

Cornelia Thomasson

Röda, svullna knölar över ansikte och kropp. 17-åriga Hailey Wait ägnade flera år åt att dölja sin cystiska akne med smink varje gång hon gick utanför dörren. Men till slut tröttnade tonåringen från Colorado på att gömma sig.

När hon slutade täcka över sin akne växte hennes självförtroende och hon "kom ut ur sitt skal", skriver Independent.

https://www.instagram.com/p/Bd8LfZKhomU/?hl=en&taken-by=pigss

LÄS OCKSÅ: Vuxen-acne kan vara rosacea 

Hennes budskap: Finnar gör dig inte ful

I dag lägger Hailey regelbundet ut bilder på sin akne i sociala medier, där hon också uppmuntrar andra att acceptera sig själva och må bra i sina kroppar.

Hailey blev mobbad i skolan på grund av sin akne, men vill inte låta plågoandarna vinna. För att visa att hon inte låtit dem knäcka henne delade hon med sig av ett viktigt budskap på Twitter:

https://twitter.com/pigssart/status/939954148400758784?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=http%3A%2F%2Fwww.independent.co.uk%2Flife-style%2Fhealth-and-families%2Fteen-cystic-acne-message-embracing-yourself-hailey-wait-colorado-america-twitter-instagram-a8161696.html

Under två foton föreställande Hailey med aknen fullt synlig har hon skrivit följande: "Påminner om att akne gör dig inte ful men ett hjärta full av hat gör."

LÄS OCKSÅ: Så blir du av med dina finnar

Får hat för bilderna på aknen

Tweeten har fått över 4 000 retweet och 15 000 likes sedan hon la ut den i december, men också en del mer eller mindre trevliga kommentarer. Några menar att Haileys akne gör henne "ful" och "äcklig", eller till och med att det beror på att hon är smutsig.

Lyckligtvis fick den bjussiga 17-åringen från Colorado uppbackning från andra i samma sits.

19-åriga Kyla Hermelyn, som själv har problem med akne ryckte in.

https://twitter.com/Kylaah27/status/942898978668122112?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=http%3A%2F%2Fwww.independent.co.uk%2Flife-style%2Fhealth-and-families%2Fteen-cystic-acne-message-embracing-yourself-hailey-wait-colorado-america-twitter-instagram-a8161696.html

"Jag är så trött på att folk kalla de med akne för fula och smutsiga. Jag är trött på att folk säger åt oss att tvätta ansiktet oftare. Jag önskar att botemedlet var något så enkelt som att tvätta ansiktet, skriver hon och belyser också hur svårt det kan vara att få bukt med hudtillståndet.

15-20 procent får svår akne

Akne är en vanligt förekommande hudsjukdom som beror på inflammation i talgkörtlarna. De flesta tonåringar i Sverige får akne någon gång, och man räknar med att 15-20 procent får svår akne, som i Haileys fall. Det finns en föreställning om att finnar är något som går över när man blir vuxen, men det är vanligt att personer ända upp i 40-årsåldern har problem med akne.

Akne handlar inte om dålig hygien utan är oftast ärftligt. Om man tycker att det är jobbigt finns det i dag effektiva behandlingar som hjälper.