Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>MÄNSKLIGT

Publicerad 11 okt 2017 16:37

Fler patienter överlever när kvinnor opererar

Patienter som opererades av kvinnor löpte 4 procent lägre risk att drabbas av dödsfall och komplikationer efter operationen

Patienter som opererades av kvinnor löpte 4 procent lägre risk att drabbas av dödsfall och komplikationer efter operationen

1/2

Foto: / Jacob Lund - stock.adobe.com / 171446586

Forskarna hoppas att studien ska minska fördomar mot kvinnliga kirurger

Forskarna hoppas att studien ska minska fördomar mot kvinnliga kirurger

2/2

Foto: / guerrieroale - stock.adobe.com / 144944438

Kön kan spela roll vid en operation. En ny studie visar att fler patienter överlever och komplikationerna är färre när kirurgen är kvinna.

– Även om det är en liten skillnad så anser vi att den är betydelsefull, säger forskaren och kirurgen Raj Satkunasivam till SVT Vetenskap.

Ny forskning slår fast att kvinnliga kirurger är minst lika skickliga som deras manliga kolleger. Det var SVT Vetenskap först med att rapportera.

– Vi har sett att patienter opererade av en kvinnlig kirurg hade en lite lägre risk för dödsfall eller komplikationer. Även om det är en liten skillnad så anser vi att den är betydelsefull. Men det är viktigt att framhålla att skillnaden var liten, säger Raj Satkunasivam, kirurg som har forskat vid universitet i Toronto, till SVT Vetenskap.

Han hoppas att forskningen kan bidra till färre fördomar mot kvinnor inom yrket.

LÄS OCKSÅ: Kvinnor bättre än män på att multitaska 

Lägre risk för dödsfall och komplikationer när kirurgen är kvinna

Studien gjordes i den kanadensiska provinsen Ontario. Sammanlagt ingick 104 630 patienter och 3 314 kirurger i undersökningen som publicerades i den medicinska tidsskriften British Medicine Journal.  

Patienter som opererades av en kvinnlig kirurg hade fyra procents lägre risk att drabbas av dödsfall och komplikationer jämfört med om en man utfört operationen. Forskarna hävdar att studien är en av de största i sitt slag.

LÄS OCKSÅ: Forskning: Kvinnors hjärnor mer aktiva än mäns 

Mer forskning krävs för att dra fler slutsatser

Forskarna menar att det inte går att säga att kvinnor är bättre kirurger än män, för det krävs vidare forskning. De tycker också att det är viktigt att inte välja läkare efter kön.

– Vi vill absolut inte medverka till att patienter ska välja kirurger efter kön. De ska lyssna på sin vårdgivare när de söker vård, säger Raj Satkunasivam till SVT Vetenskap.