Oväntat jobbigt. Måns ser tillbaka på vårens föreställningar av "Jävla pajas - det här skojar du inte bort" med eftertänksamhet. "Jag var inte beredd på att det skulle vara så psykiskt krävande. Jag är van att stå på scen och skämta men att bara sitta och vara så personlig är en helt annan sak", säger han.
1 av 3: Oväntat jobbigt. Måns ser tillbaka på vårens föreställningar av "Jävla pajas - det här skojar du inte bort" med eftertänksamhet. "Jag var inte beredd på att det skulle vara så psykiskt krävande. Jag är van att stå på scen och skämta men att bara sitta och vara så personlig är en helt annan sak", säger han. Foto: Johanna Berglund
När Måns berättade om sin sons autism i TV4:s "Nyhetsmorgon" tidigare i vår kunde han inte hålla tillbaka tårarna.
2 av 3: När Måns berättade om sin sons autism i TV4:s "Nyhetsmorgon" tidigare i vår kunde han inte hålla tillbaka tårarna.
Son med autism. Beskedet att sonen Viggo har autistiskt syndrom har förändrat mycket för Måns Möller. "Jag har ställt om i huvudet och kommit ner på jorden och ändrat mina prioriteringar. Nu är det en otrolig tillfredsställelse när det går bra för Viggo. Men jag ­försöker dansa tillbaka till mitt liv också och unna mig saker. Men så klart har jag funderat mycket över frågor som vad är lycka, vad är glädje?" säger han.
3 av 3: Son med autism. Beskedet att sonen Viggo har autistiskt syndrom har förändrat mycket för Måns Möller. "Jag har ställt om i huvudet och kommit ner på jorden och ändrat mina prioriteringar. Nu är det en otrolig tillfredsställelse när det går bra för Viggo. Men jag ­försöker dansa tillbaka till mitt liv också och unna mig saker. Men så klart har jag funderat mycket över frågor som vad är lycka, vad är glädje?" säger han. Foto: Johanna Berglund

Måns Möller om livet med sin autistiske son

För komikern Måns Möller brast det totalt när sonen Viggo fick diagnosen autistiskt syndrom.

Nu ser han framåt igen, och i stå-upp-showen "Jävla pajas" berättar han om sitt liv som pappa.

- Livet har fått lite av en nystart kan man säga.

Det har snart gått fyra år sedan livet tog en ny vändning för Måns Möller.

- Viggo var fantastisk när han var liten och man fick så mycket beröm för att han var så väluppfost­rad. Sov som en klocka och var så tyst att jag kunde ha med honom på möten med banken­ och sådana saker. Tänk den omställningen, från att här är Sveriges nästa statsminister till att nu ska han försöka få det så bra som möjligt i livet, säger han.

Det var på ett-och-ett-halvt-årskontrollen, då Viggo hade svårt med det obligatoriska klosstestet, som Måns och Viggos mamma började misstänka att allting inte stod rätt till.

- Det var väl egentligen Viggos mamma som anade. Hon har barn sedan tidigare men eftersom Viggo var mitt första så hade jag ingenting att jämföra med. Autism viss­te jag väl så mycket om som folk vet mest. Man har sett "Rainman" men inte mycket mer än så.

TEST: Har du autism eller aspergers?

Måns Möller om sonens diagnos

En utredning inleddes, men dröjde nio månader innan Viggo fick diagnosen autistiskt syndrom.

- Den här tiden var jättejobbig, en fruktansvärd ångest att veta att någonting var fel men att inte få reda på vad det var. Det är anmärkningsvärt att vi har vårdgaranti på tre månader och att det sedan är så otroliga köer för barn som behöver hjälp snabbt. Det är skandal!

Efter diagnosen har Måns främsta fokus varit att göra tillvaron så optimal som möjligt för sin son.

- Allt var bara mörker och jag tappade inspirationen helt, både i jobbet och privat. Jag har väl inte varit den gladaste laxen men jag är lyckligt lottad och haft mycket stöd. Förhoppningsvis är jag ett lika bra stöd tillbaka när mina vänner behöver mig.

LÄS OCKSÅ: Han upptäckte sin diagnos - tack vare dottern

"Det bästa med att vara pappa åt Viggo är när han skrattar"

Det är först nu när Viggo är sex år och har börjat skolan som Måns har fått tid och ­energi över till annat i livet, som att plocka upp karriären igen. I mars hade hans föreställning "Jävla pajas - det här skojar du inte bort" premiär. Stå upp-föreställningen handlar om Måns Möllers eget liv, som stor del går ut på att vara pappa till Viggo.

- Det är absolut ingen deppig show om autism. Det bästa med att vara pappa åt Viggo är när han skrattar. Jag visade upp ett klipp på det för Jonas Gardell, som hjälper mig med föreställningen, när vi satt och åt sushi häromdagen och han sa direkt att jag måste ha med det. Så det klippet är med nu.

Måns säger att hans egen känsloprocess har stått tillbaka under flera år.

- Jag har inte jobbat med mig själv på ­något sätt, det är nog det jag gör i den här föreställningen. Men livet känns mycket mind­re jobbigt nu, jag tar en sak i taget. Jag har energi över åt nya arbetsprojekt och försöker dessutom att skapa mig själv en menings­full fritid. Jag har beställt hem nya möbler till lägenheten och har en ny tjej. Livet har fått lite av en nystart kan man säga.

LÄS OCKSÅ: Mamman i tårar när autistiska dottern får hjälp att byta ut sin favorittröja

Rutiner och struktur är viktigt

Måns förklarar att rutiner och struktur är viktigt för Viggo, som han har hos sig varannan vecka. Morgnarna börjar de med att strukturera upp dagen genom ett bildschema, så kallad PECS-inlärning.

- Det är lättare för Viggo om han får se bilder. Det går så otroligt mycket energi annars om han ska tänka ut vad som ska hända i nästa steg, och i nästa. Hela mitt hem är anpassat för att underlätta för honom. Det är det allting handlar om nu. Att göra tillvaron så lätt som möjligt för Viggo.

När Viggo fick sin diagnos satte Måns ihop ett team med bland annat sig själv, sin mamma och en resurs på dagis. Tillsammans har de tränat Viggo 35 timmar i veckan.

- Vi tränar i 45 minuter och sedan är det paus en kvart. Sedan 45 minuter till och paus en kvart. Så håller vi på så. De veckorna jag har Viggo handlar allting om honom, ändå går jag runt med ett konstant dåligt samvete. Så är det väl för alla föräldrar i och för sig.

Bär alltid med sig en pärm

Hemma i lägenheten har Måns skapat en liten träningsplats för Viggo. Här arbetar de med intensiv beteendeträning. Alla genomförda övningar skrivs ner i en pärm, som följer med Viggo oavsett om han är hos sin mamma, i skolan eller hos Måns.

- Vi tränar för att han ska kunna lära sig. Andra barn lär sig genom att imitera men det intresset finns inte hos barn med autism. Så vi har lärt honom beteendet att kunna imitera och jobbar med en målstege som ger en snabb belöning. Jag är noga med att alltid förstärka det positiva när Viggo gör något bra i stället för att säga ifrån när han gör något dumt. Att jag säger till bekommer honom ändå inte, han tar inte in det.

För några månader sedan började Viggo i en skola med TBA-träning, som går ut på att varje barn får ett skräddarsytt upplägg utifrån just sina styrkor, svagheter och preferenser.

- Viggo har fått en egen elevassistent, en jätteduktig ung kille som heter Adam. Det krävdes fyra utredningar för att få komma in på den här skolan men nu känner jag att jag kan slappna av på dagarna. Viggo är i trygga händer.

I Viggos fall hade han svårt med talet och när han väl började prata var det med mycket upprepningar i olika tonlägen, så kallat ekotal.

- Häromdagen sa han "När är lasagnen klar?", och det var sådan lycka. Jag ringde runt till mina vänner och berättade att han hade sagt en mening med fyra ord. Det är sådant som gör mig lycklig. Man blir bara så glad!

Hur känner du för att skaffa fler barn i framtiden?

- Jag älskar ungar och skulle gärna ha hundra stycken. Samtidigt är jag inte ensam om ett sådant här beslut, vi är ju faktiskt två om det. Men just nu handlar allt om att Viggo ska få ha det bra utifrån sina förutsättningar.

"Psykiskt krävande"

Nu när första omgången föreställningar av "Jävla pajas - det här skojar du inte bort" är över ser Måns tillbaka på våren med blandade känslor.

- Det har varit jävligt kul och jävligt jobbigt. Jag var inte beredd på att det skulle vara så psykiskt krävande. Man blir ledsen på riktigt när man står och pratar om att ens grabb till exempel inte blir bjuden på kalas. Jag är van att stå på scen och skämta men att bara sitta och vara så personlig är en helt annan sak. Jag har somnat tidigt på kvällarna!

Vad har du fått för ­reaktioner?

- Det är så många som har hört av sig, skolor som vill att jag kommer och föreläser, föräldrar vars barn har eller utreds för olika autistiska syndrom. Tyvärr går det inte att hinna med alla förfrågningar men det är så kul. Jag har själv fått en hel del råd och tips och jag brukar alltid stanna kvar och pratar efter föreställningen. Sen har det så klart ringt en del nötter också, som vet varför min son är sjuk och så vidare. Men det är inget att bry sig om. För Viggos del har det hänt en hel del sedan ­premiären och livet känns uppåt på alla fronter.

MÅNS MÖLLER

Född: 27 januari 1975.

Gör: Komiker och program­ledare.

Bor: Lägenhet på Kungsholmen i Stockholm.

Familj: Sonen Viggo och flickvän.

Aktuell: Har precis spelat klart vårens föreställningar av den egna showen "Jävla pajas - det här skojar du inte bort". I september drar showen vidare på turné, med premiär 27 september, på Maximeteatern i Stockholm.

AUTISTISKT SYNDROM

För att slå fast att ett barn har autism eller något annat tillstånd inom autismspektrumet ska barnet ha vissa beteendemönster eller symptom.

De tre huvud- kriterierna är:

1 Kvalitativt nedsatt förmåga att interagera socialt.

2 Kvalitativt nedsatt förmåga att kommunicera.

3 Begränsande, receptiva och stereotypa mönster i beteende, intressen och aktiviteter.

 

För att diagnosen autistiskt syndrom ska ställas krävs att barnet har minst två symptom från varje huvudkriterie samt ytterligare minst två symptom från någon eller några huvudkriterier. Dessutom ska minst ett symptom ha visat sig före tre års ålder.

Aktuellt just nu