Män som ser på porr kan få mindre hjärna

För mycket användande av pornografiskt material kan tydligen göra män dumma.

Ny forskning vid Max Planck Institute for Human Development i Berlin har upptäckt att män som tittar på för mycket vuxenmaterial, det vill säga porr, har förminskad striatum.

Män som tittar mycket på porr har lägre volym och aktivitet i de regioner som är kopplade till belöning och motivation, enligt forskarna, skriver skriver Dailynews.

- Deras hjärna skadas och de blir lata.

Just nu pågår en debatt om hönan och ägget för fullt angående forskarnas nya fynd –  vilket kom egentligten först? En liten hjärna, eller extremt användande av porr?

- Studien är den första i sitt slag att tillhandahålla starka bevis för att porr kan skada hjärnan, säger forskningsledaren Simone Kühn.

Testade 64 män

Forskarna testade 64 män mellan 21-54 år som tillfrågades om sin porrkonsumtion. Därefter lät man undersöka deltagarna med MR-kamera för att kunna se hur deras hjärnor reagerade när de tittade på porr.

Det är inte helt klarlagt om det är så att porrkonsumtion leder till förändringar i hjärnan, eller om det är så att vissa personer föds med en hjärntyp som gör att de tittar på mer porr, menar Simone Kühn.

Studien publicerades i JAMA Psychiatry.

Aktuellt just nu