Lillemor Storåkers-Lundahl vill prova om stora doser E-vitamin kan hjälpa hennes make. "Det är en hemsk sjukdom som drabbat Kenneth", säger hon.
Lillemor Storåkers-Lundahl vill prova om stora doser E-vitamin kan hjälpa hennes make. "Det är en hemsk sjukdom som drabbat Kenneth", säger hon. Foto: Stefan Lindblom

"Man måste ta alla livbojar som finns"

Höga doser av E-vitaminer kan bromsa alzheimer.

Det visar en färsk amerikansk studie.

– Finns det en livboj ska man förstås försöka greppa den, säger Lillemor Storåkers-Lundahl, 73, vars man Kenneth lider av demens.

Alzheimers är den vanligaste formen av demens – det är en obotlig sjukdom som leder till döden.

– Det är en komplex sjukdom. Det har inte kommit något nytt läkemedel för alzheimer sedan 2002, säger Bengt Winblad, professor och alzheimerforskare på Karolinska institutet i Solna.

Nu visar en ny studie från USA att E-vitaminer kan bromsa sjukdomen. Forskarna har testat vitaminen på 613 patienter med mild och måttlig grad av alzheimer som drabbar hjärnan på flera sätt.

Stor dos varje dag

Det handlar om megadoser på 1 340 milligram per dag. Det kontroversiella resultatet visar att sjukdomen kan bromsas med 19 procent per år.

– Det är en stor och omfattade studie med uppseendeväckande resultat, säger Bengt Winblad.

Vad innebär genombrottet med E-vitaminen?

- De som är sjuka kan kanske klara vardagen lite bättre och bo hemma lite längre. Men man ska ha klart för sig att E-vitaminen inte botar sjukdomen. Men varje bidrag som kommer fram som kan förbättra patienternas tillstånd är förstås bra.

– För samhället är det också intressant med E-vitaminen med tanke på att den här sjukdomen kostar mer än cancer och hjärt- och kärlsjukdomar tillsammans.

Vårdas hemma

Tidigare kriminalinspektören Kenneth Lundahl, 71, från Förslöv i Skåne drabbades av alzheimer för elva år sedan. Nu vårdas han hemma av sin fru Lillemor.

– Det är en hemsk sjukdom som drabbat Kenneth och hittills har ingen medicin han fått hjälpt.

Ska tala med läkare

Kan du tänka dig att låta honom prova E-vitamin?

– Ja, varför inte. Man måste ta alla livbojar som finns till hjälp. Jag kommer att prata med Kenneths läkare om detta, säger Lillemor Storåkers-Lundahl.

– Jag är glad att det kommer sådana här positiva nyheter om sjukdomen, säger hon.

E-VITAMIN SKYDDAR CELLERNA

E-vitaminen är en antioxidant som skyddar cellerna mot oxidativ stress. Den skyddar också blodkärlen från förkalkningar och proppar och bidrar till att det bildas nya kärl för att kringgå de som blockerats.

E-vitaminen höjer dessutom syrehalten i blodet som är bra för alla celler som i sin tur påskyndar sårläkning.

E-vitaminen finns bland annat i gröna bladväxter, avokado, ägg, torkade aprikoser, lax, röd paprika, bönor, sötmandel, vegetabiliska oljor, vetegroddar, solrosfrön och nötter.

Behovet av vitaminen varierar med bland annat ålder och kön. Det rekommenderade dagliga intaget är:

Kvinnor: 8 milligram.

Män och gravida: 10 milligram.

Ammande: 11 milligram.

Ett annat namn för E-vitamin är Alfatokoferol eller Tokeferol.

Tänk på det här

Tidiga tecken på demens:

Om du går vilse i närheten av där du bor.

Om du har svårigheter att minnas viktiga detaljer i händelser som nyligen skett.

Om du glömmer handlingen i tv- och radioprogram eller i böcker.

Om du glömmer lukter.

1/5 över 80 år drabbas

20 000 personer drabbas varje år av demens i Sverige. Var femte person över 80 år lider av sjukdomen. Totalt beräknas 150 000 i landet ha en demenssjukdom.

Sjukdomen angriper stora delar av hjärnan.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + bok av Annika Sjöö för 199 kr. Köp nu!