Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 7 nov 2013 10:06

Mammor i karriären sliter ut sig i Sverige

<strong>Vad väljer du bort i vardagen för att inte bli sönderstressad?</strong><br>&quot; Jag slutade jobba när vi fick Leonardo för att jag kände att det blev för stressigt. Dessutom såg jag hur stressig miljö det var på dagis och att personalen inte hade tid för honom. Därför sa jag upp mig från jobbet. Troligtvis börjar jag igen om ett år.<br>Atefeh Ali, 35, hemmafru, med sonen<br>Leonardo 2,5, och dottern Elin, 9.

Vad väljer du bort i vardagen för att inte bli sönderstressad?
" Jag slutade jobba när vi fick Leonardo för att jag kände att det blev för stressigt. Dessutom såg jag hur stressig miljö det var på dagis och att personalen inte hade tid för honom. Därför sa jag upp mig från jobbet. Troligtvis börjar jag igen om ett år.
Atefeh Ali, 35, hemmafru, med sonen
Leonardo 2,5, och dottern Elin, 9.

1/4

Foto: Malin Lööf

&quot; Det gäller att ha perspektiv, vissa saker hinner man med, andra inte. Min fru hämtar oftare på dagis och var föräldraledig på heltid. Hon vill vara mer med vår dotter och då får hon vara det. Om man lever ihop får man hjälpas åt. Lyssna på varandra.<br><br>Anders Bergkvist, 50, arbetar med logistik, Stockholm. Med dottern Saga, 2.

" Det gäller att ha perspektiv, vissa saker hinner man med, andra inte. Min fru hämtar oftare på dagis och var föräldraledig på heltid. Hon vill vara mer med vår dotter och då får hon vara det. Om man lever ihop får man hjälpas åt. Lyssna på varandra.

Anders Bergkvist, 50, arbetar med logistik, Stockholm. Med dottern Saga, 2.

2/4

Foto: Malin Lööf

&quot; Jag struntar i att städa så noga. Och så har jag dragit ner på saker för mig själv. I veckan är första gången jag ska till frisören på sju månader. Det perfekta livet existerar inte och jag tror verkligen att kvinnor oftast gör mer än männen i hemmet.<br><br>Maria Georgsson, 35, mammaledig, med sonen William, 9 månader.

" Jag struntar i att städa så noga. Och så har jag dragit ner på saker för mig själv. I veckan är första gången jag ska till frisören på sju månader. Det perfekta livet existerar inte och jag tror verkligen att kvinnor oftast gör mer än männen i hemmet.

Maria Georgsson, 35, mammaledig, med sonen William, 9 månader.

3/4

Foto: Malin Lööf

&quot; Just nu känns det som att jag knappt hunnit vänja mig med livet som mamma eftersom min dotter bara är en månad. Och nu tar min man hand om allt hushållsarbete på kvällarna. Men det viktigaste är att båda föräldrarna delar på ansvaret. Helst, om det går, borde båda gå ner i arbetstid.<br><br>Johanna Eriksson, 32, mammaledig, Stockholm. Med dottern Ester.

" Just nu känns det som att jag knappt hunnit vänja mig med livet som mamma eftersom min dotter bara är en månad. Och nu tar min man hand om allt hushållsarbete på kvällarna. Men det viktigaste är att båda föräldrarna delar på ansvaret. Helst, om det går, borde båda gå ner i arbetstid.

Johanna Eriksson, 32, mammaledig, Stockholm. Med dottern Ester.

4/4

Foto: Malin Lööf

Arbetande mammor som tar störst ansvar för hemmet löper större risk att bli sjukskrivna än sina jämlikar. Sannolikheten för sjukskrivning är mer än dubbelt så hög för kvinnor än för män med två barn hemma, visar en undersökning från försäkringskassan.

Det du vill och drömmer om går inte.
Sluta livspussla och våga välja bort i stället.
Den svenska modellen där kvinnan ska göra allt på en gång fungerar inte.

Jag var hårt arbetande tvåbarnsmamma i karriären i 16 år, innan den äldsta dottern flyttade hemifrån. Det fungerade till en början. Men på slutet blev jag sjuk av stressen.
Ändå visste jag ett mer realistiskt sätt att tänka. I New York lärde jag känna mammor som vågade välja bort. Karriärmammorna styrde upp tillvaron med barnvakter, städerskor och chaufförer. Barnkalasen hölls på lokal. De överlät åt hemmafruarna att briljera med hembakta kakor. De jobbade heltid och tog fullt ut konsekvenserna av det.
Väldigt få svenska karriärkvinnor gör det.

 

Svenska kvinnor är lurade av en modell som inte fungerar. Vi lever efter en drömbild där vi kan göra karriär och samtidigt vara 100 procent mammor, och helst hemmafruar också. Vi tror att vi inte behöver offra någonting.
Det går inte. Jag är ledsen, men det är sanningen.
Allting kostar. Satsning på jobbet kostar tid med barnen. Tid med barnen gör att du inte kan ge järnet på jobbet. Villa, trädgård, hund tar tid. En icke jämställd make som själv gör karriär pressar dig över bristningsgränsen.
Det är oviljan att betala priset för antingen det ena, eller det andra, som gör svenska kvinnor sjuka.

 

I New York förvandlades svenska kvinnors livssituation till en ond dröm. En helvetestillvaro som jag råkade ha erfarenhet av, från en prick på kartan långt borta. Jag flyttade hem, och det galna blev normalt igen.
Svenska kvinnors sjuktal är en folkhälsokatastrof. Våga välja, så blir du friskare.

Av Britta Svensson