Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 30 nov 2005 14:58

Uppdaterad 30 nov 2005 15:23

"Mamma vill att jag slutar plåta nakna män"

- Mamma vill att jag ska sluta hela tiden, säger Britt Marie Trensmar.

- Mamma vill att jag ska sluta hela tiden, säger Britt Marie Trensmar.

Det finns rätt många män som fotograferar nakna kvinnor - men tvärtom? Jodå, hallå! har hittat två fotografer som fått männen att kasta kläderna.

Britt Marie: "Den manliga kroppen är ett outforskat landskap"

Kärleken till mannen. Det driver fotografen Britt Marie Trensamar att fotografera nakna män.

Lusten till det motsatta könet driver fotografen Britt Marie Trensmar att fotografera nakna män. Även om hon har en politisk ambition så är det kärleken till mannen som driver henne. - Den manliga kroppen är ett outforskat landskap, säger hon. Britt Marie Trensmar har velat fotografera nakna män sedan hon var 20, fast det tog 15 år innan den förlösande idén kom. Den kom under ett föredrag med kände fotografen Helmut Newton. - Newtons bilder på kvinnor har något som provocerar mig. Hur blir det om man spegelvänder perspektivet?

Tog "Veckans man"

1998-2001 fick hon i uppdrag av Expressen att fotografera "Veckans man" som utsågs av de kvinnliga läsarna. Nu väljer hon männen själv, hon handplockar dem ute på stan, på arbetsplatser eller knyter kontakt under andra uppdrag hon gjort. Blir aldrig dina pojkvänner svartsjuka på det jobb du gör? - En del spirande romanser har ju slocknat. Samtidigt finns det många män som blir intresserade av mig just för att jag fotograferar naket. Men min mamma gillar inte det jag gör. Hon vill att jag ska sluta hela tiden. Om du varit en man som fotograferat nakna kvinnor, tror du att du tänkt annorlunda då? - Jag hade varit mycket friare och hade haft en mycket större marknad. Förmodligen hade jag varit rik.

"Porr handlar om pengar"

Var går gränsen mellan porr och naket för dig? - Porr handlar om att tjäna pengar. Jag betalar för det jag gör. Mina modeller får betalt (med böcker, bilder eller fotografiska gentjänster). Jag vill väcka tankar med det jag gör. Hur presenterar du dig på en fest? - Jag ligger väldigt lågt. Men är det någon karl som är påträngande så säger jag ärligt vad jag gör. Då sticker han (skratt). Kittlar det inte i fingrarna ibland, när du står framför din nakenmodell? - Den frågan svarar jag inte på. Men mina bilder är min kärleksförklaring till mannen helt klart.

Ann-Marie: "Att bli sedd på det sätt jag ser män är en njutning"

Ann-Marie Valsten visade sina bilder på män på Länsmuseet i Halmstad förra året.

För Ann-Marie Valsten är kamerans viktigaste del sökaren. Bilderna är ett sökande efter henne själv och sin bakgrund. Med utställningen "Den femte mannen finns inte längre", där flera nakenbilder på män ingår, vill hon undersöka hur männen i hennes familj format den mansbild hon har. Bilden på den femte mannen finns inte med. Det är den far hon aldrig fick träffa. Ann-Marie beskriver sin uppväxt som ordlös och våldsam. De här bilderna har gjort att hon fått en mer nyanserad bild av män, säger hon. Vad fick du för reaktioner på dina bilder? - Kvinnor började fundera på tillfällen när man gjort saker med män man egentligen inte ville. Det närmaste beröring hon kom var när en av männen frågade om han verkligen skulle ta av sig allting, och Ann-Marie fick hjälpa honom med guldhalsbandet. Det finns något förbjudet i att visa upp den manliga nakenheten? - Jag gjorde flera bilder där jag först ritade kalsonger på bilderna. Det var ett slags spontan reaktion jag fick. Vad får en modell att ställa upp tror du? - Ärlighet. Att bli sedd på det sätt jag ser dem är en njutning.