ANNONS
X
EXPRESSEN.SE
Publicerad 19 feb 2005 11.41

Maje ville bli smal - dog av bantningspiller

För snart ett år sen dog 44-åriga trebarnsmamman Maje Deiroff av bantningspiller hon köpt på Internet.
Fortfarande säljs pillren helt öppet.
- Jag är så himla besviken. Att dödspillren inte stoppas, säger systern Ann-Margret.

DOG AV PILLER FRÅN NÄTET. Maje Deiroff ville bli smal, men fick betala med sitt liv. Fortfarande säljs dödspillren öppet i Sverige.

Inför en Spaniensemester köpte Maje Deiroff från Mölndal det populära bantningsmedlet Lepigen på Internet. Pillren, som innehåller efedrin, är förbjudna. – Hon skulle bli smal och hade till och med köpt kläder i mindre storlekar, säger Ann-Margret. På påskdagens morgon hittade femårige Max sin mamma Maje livlös i sängen. Som Expressen tidigare avslöjat har ingen riktig dödsorsak kunnat fastställas. Maje led inte av några sjukdomar. – Det är högst sannolikt att hon dog av bantningsmedlet. Vi vet att efedrin kan ge dödliga hjärtrytmrubbningar, säger professor Björn Beermann på läkemedelsverket.

155 dödsfall i USA

Efedrin, som är läkemedelsklassat, är närbesläktat med amfetamin. Det fungerar uppiggande och aptitnedsättande. Vanliga biverkningar är illamående, högt blodtryck, hjärtklappning och sömnlöshet. I USA har 155 personer dött sedan de tagit kosttillskott med efedrin för att gå ned i vikt. Många, många fler har blivit sjuka. I somras polisanmälde svenska läkemedelsverket tre Internetföretag för att de sålde Lepigen. Men fortfarande pågår försäljningen. – Det är fruktansvärt. Majes död var så onödig. Ska ännu fler behöva dö? undrar Ann-Margret.

"Solklart fall"

Ett av företagen som anmälts är Göteborgsbaserade EU-apoteket. Polisen har lagt ned utredningen. – Jag förstår inte det. Det är ett solklart fall, människor utsätts för allvarliga hälsorisker. Det är bekymmersamt att de kan bryta mot lagen, säger Björn Beermann.

Genmäle: Enligt Jonas Helwig, vice vd för företaget Better Life Sweden, som äger varumärket Lepigen, är det Lepigen som nämns i artikeln en piratkopia. Det Lepigen som företaget säljer har, enligt Jonas Helwig, aldrig innehållit efedrin.
ANNONS