DANSAR LOSS. På dansgolvet på Chicago swingdance studio i Stockholm tillbringar Madelin och Tomas många, svettiga timmar.
DANSAR LOSS. På dansgolvet på Chicago swingdance studio i Stockholm tillbringar Madelin och Tomas många, svettiga timmar. Foto: Johanna Berglund

Madelin och Tomas: Dans gör oss lyckliga

Paret Madelin och Tomas älskar 30-talets swingdans.
Flera kvällar i veckan dansar de, alltid iklädda tidstypiska kläder.

Tomas Elgeryd, 33, har dansat swing i åtta år. Innan var det bugg, men det slutade han med när han upptäckte swing som han gillar för att det är så lekfullt och för samspelet. När han får flyt med sin danspartner blir han helt uppslukad av stunden.


– När jag får den känslan är dansen som bäst och roligast, då känner jag mig lycklig.


Träffades på kurs


Kärlekslyckan har han också hittat genom dansen. Sedan två och ett halvt år är han tillsammans med Madelin Downey, 43, som tidigare har dansat jazz- och fridans. Hon har dansat swing i sju år och träffade Tomas på en kurs. Nu dansar de ihop flera kvällar i veckan, främst swingdansen balboa. De både undervisar och går på kurser.


– Och så försöker vi socialdansa, alltså gå på danskvällar som inte är kurser, så ofta som möjligt. Då utvecklar och övar vi på det vi lärt oss på kurserna. Det blir mycket, det är lätt att försumma annat, som vännerna, säger Madelin.


"Mental utmaning"


Hon beskriver det första året med swingdansen som en förälskelse, det är lätt att gå upp i det. Först ska man lära sig grunderna, sedan börjar man upptäcka musiken och när man får ihop de två delarna kan man glömma både tid och rum.


– När jag dansar och har flyt och det går bra, då går tiden snabbt. Jag får en massa energi tills jag helt plötsligt tar slut, då är jag trött.


Madelin tycker också att dansen är ett bra sätt att glömma bekymmer och att det är en mental utmaning. Både Madelin och Tomas har fått ett större musikintresse genom dansen. I början såg Tomas bara musiken som en taktmaskin, men nu lyssnar han på musiken även utanför danssalen och beskriver intresset som lite nördigt. Dessutom går paret nästan alltid klädda i second handkläder från 30-40-talet.


Vill aldrig sluta


Men på swingkurserna finns alla typer av människor, i alla sorters åldrar och kläder.


– Man lär känna folk fort utan att man pratar. Folk som kommer hit lämnar jobbfasaden hemma. Det är en avslappnad stämning och det finns inga krav på speciella kläder, säger Tomas.


– Jag vet knappt vad de andra heter eller vad de jobbar med, men jag vet hur de dansar, säger Madelin.


För även om Madelin och Tomas mest dansar med varandra försöker de dansa med andra också. Dels för att det utvecklar, dels för att det är trevligt. Flera gånger om året åker de i väg på dansläger, då dansar de i stort sett hela dagarna och halva nätterna. De har inga planer på att någonsin sluta med swing.


– I andra sorters sporter kanske du börjar trappa ner efter 25-årsåldern, men swing kan jag hålla på med hur länge som helst. Det har jag inte känt med något annat, säger Tomas.

FAKTA

INFO

Namn
: Madelin Downey, Tomas Elgeryd
Ålder: 43 och 33.
Familj: Sambos med varandra plus Madelins 17-åriga dotter.
Bor: Stockholm.
Gör: Producent/florist och civilingenjör.
Bästa mindful-övning: Swingdans, främst balboa och lindy hop.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + boken Träna hemma av Annika Sjöö. Läs mer!