Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 24 feb 2011 12:31

Uppdaterad 24 feb 2011 14:21

Madelen: "Den inre stressen har lugnat sig"

MÅR MYCKET BÄTTRE. Med medicin mot adhd och ett nytt jobb där hon trivs, känner Madelen att livet är lättare än någonsin: "Jag somnar gott om kvällarna. Ångesten har försvunnit mer och mer."

MÅR MYCKET BÄTTRE. Med medicin mot adhd och ett nytt jobb där hon trivs, känner Madelen att livet är lättare än någonsin: "Jag somnar gott om kvällarna. Ångesten har försvunnit mer och mer."

Foto: Tommy Pedersen

I över 15 år har Madelen Roth, 39, haft ångest och flera depressioner. Det var inte förrän hon fick en helt annan diagnos som livet blev lättare.
Madelen Roth har alltid haft lätt för att lära och skolan gick som en dans. Hon gick ut gymnasiet med toppbetyg och läste vidare till sjuksköterska på högskola. Energin var det inget fel på, men samtidigt fick hon tidigt problem med migrän och magsår.
När hon var 22 år och hade jobbat som sjuksköterska i ett år drabbades hon av sin första depression.

– Jag hade ju läst allt om det och kände igen symtomen, men kunde inte göra något åt dem. Det är svårt att säga vad som utlöste det, kanske hade jag varit för duktig under en
längre period, säger Madelen. Med hjälp av medicin under en period blev hon bättre och efter ett tag var hon med och startade upp ett privat sjukhem där hon sedan var arbetsledare. Sedan dog en vän i en motorcykelolycka.

Adhd

– Då stöttade jag också alla runtomkring mig och till slut blev jag deprimerad igen. Jag varken åt eller sov ordentligt och tankarna bara snurrade.
Madelen återhämtade sig igen, gifte sig och fick barn, började jobba natt och livet flöt på hyfsat. Men efter andra barnet slog depressionen till igen, den här gången dök också ångest upp och Madelen fick ännu mer medicin.

– Det blev en ond cirkel. Jag kunde inte sova och fick panik över det, och sen blev jag deprimerad för att jag inte sov tillräckligt. Hela livet har jag undrat vad det är för fel på mig som inte klarar att jobba heltid, har sån ångest och måste äta så mycket mediciner. För ett par år sedan visade det sig att båda Madelens söner har adhd. När hon läste en artikel om en kvinna som i vuxen ålder fått samma diagnos föll bitarna på plats. Det fanns en förklaring till att hon ofta kände att tankarna snurrade runt i huvudet, Madelen hade också adhd.

Vissa saker är svårare

– Jag har trott att alla andra har samma inre stress, men att jag är mer stresskänslig. Nu är det skönt att veta att jag har ett handikapp som gör att vissa saker är svårare för mig.
Madelen har förstått att hon städade inte jämt bara för att vara duktig, utan för att hon blir stressad om saker ligger framme, att hon behöver struktur på jobbet men också tid för nedvarvning och att hon ibland måste begränsa sig själv för att inte rusa i väg. Med medicin mot adhd och ett nytt jobb på en barnavårdscentral där hon trivs, känner Madelen att livet lättare än någonsin.

– Den inre stressen har lugnat sig och jag somnar gott om kvällarna. Jag kan jobba en hel dag, efteråt är jag trött men fungerande. Ångesten har försvunnit mer och mer och jag kan ta det lugnare. Jag mår mycket bättre nu.

Relaterat