Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 15 okt 2010 15:07

Uppdaterad 15 okt 2010 16:35

Må bra med alger

Delade meningar. Enligt en del experter ska man undvika de blågröna algsorterna som kan innehålla gift.

Delade meningar. Enligt en del experter ska man undvika de blågröna algsorterna som kan innehålla gift.

Foto: Susanne Hallmann

Havets grönsaker kan göra dig friskare och snyggare. Ätbara alger är fullproppade med mineraler som sägs kunna motverka både infektioner och torrt hår.
Testa och hitta din favorit.

Nyttiga. Det finns en mängd olika alger, fulla av mineraler, vitaminer och antioxidanter. Vi hjälper dig att välja rätt.

Foto: Foto: Susanne Hallmann

"Passar tillsmoothies"

Foto: Foto: Susanne Hallmann

"Flingor, stänger eller pulver."

Foto: Foto: Susanne Hallmann

Spirulina – rik på protein.

Foto: Foto: Susanne HallmannAlger kallas också havets sallad, men de innehåller betydligt mer hälsosamma ämnen än ett vanligt salladshuvud. De är fulla med mineraler som kalcium, jod och järn och innehåller vitaminer och antioxidanter. Det kan både rena och stärka din kropp.
– Till skillnad från landväxterna tar algerna upp näring ur havet direkt genom cellväggen. Därför innehåller de en rad näringsämnen som ger unika renande och stärkande effekter på kroppen, men även naturliga antibiotiska ämnen som skyddar mot bakterieinfektioner, säger Sanna Ehdin, fil dr i immunologi och författare till flera böcker om hälsosam mat.

Supermaten

Algerna innehåller också de livsnödvändiga omega-3-fetterna samt högvärdigt protein med essentiella aminosyror. Algerna Spirulina har upp till 65 procent protein.
Dessutom innehåller alger viktiga antioxidanter och klorofyll som är renande, läkande och stärkande för blodet och immunförsvaret.
Allt detta gör algerna till riktig supermat som kan göra dig friskare.
– Alger är även renande för lymfan, motverkar en dåligt fungerande lever och främjar sköldkörtelns aktivitet, det senare på grund av innehåll av jod. Klorella har naturliga antibiotiska ämnen som skyddar mot bakterieinfektioner.

Inte skadligt

Brunalgens fibrer, alginat, ska kunna binda tungmetaller och gifter och hjälpa kroppen med avgiftningen, menar Sanna Ehdin. Hon använder själv gärna wakame som med sin milda, lite sötaktiga smak passar bra i sallader och misosoppa. Klorella och spirulina som pulver använder hon i smoothies. En favorit är att blanda någon av dem med äppeljuice och avokado.
Att alger skulle kunna vara skadligt, som en del hävdar, tror hon inte. Hon menar att mycket forskning visar hur hälsosamma de är.
– Men klorella och spirulina kan vara kraftigt utrensande så du bör bara äta det periodvis. Om du har låg energi ska du inte heller äta något som är utrensande, utan värmande mat som är stärkande först så att energin höjs, säger Sanna Ehdin.

Men alla är inte positiva

Spirulina och Klorella, de blågröna mikroalgerna, har blivit trendiga som hälsokost de senaste åren. De säljs bland annat som pulver och i tablettform. Men alla är inte överens om att de bara är nyttiga.
– De blågröna algerna kan tillverka gift som finns kvar i produkten.
Om man äter det kan det i slutändan leda till sjukdomar som levercancer, säger Edna Granéli, professor i akvatisk ekologi.
Giftet tillverkar algerna som ett skydd, de släpper oftast ut det i vattnet för att hindra konkurrerande alger från att växa. För att vara säker på att de blågröna algerna som vi äter inte innehåller gift ska de nyttiga ämnena vara extraherade, produkterna ska alltså inte
innehålla hela alger.
– Det finns många fina saker med dessa alger, de har höga halter av protein och antioxidanter. Men det finns i stort sett ingen kontroll av de produkter som finns i dag, därför tycker jag inte att man bör äta dem.
De andra algsorterna, som de bruna, röda och gröna, är däremot både ofarliga och nyttiga påpekar Edna Granéli. Så dem kan du definitivt äta hur mycket du vill av utan att oroa dig.


Algernas hälsoeffekter:

• Stärkande för blodet och immunförsvaret.
• Renande för lymfan.
• Motverkar en dåligt fungerande lever.
• Främjar sköldkörtelns aktivitet.
• Skyddar mot bakterieinfektioner.
• Hjälper kroppen att avgiftas.
• Förbättrar matsmältningen.
• Stärkande för hår och hud.
• Förbättrar viktnedgång.