Lurig kemikalie lockar oss till chokladfrosseri
Vi människor överkonsumerar inte choklad och andra godsaker för att vi tycker om det, utan för att hjärnan lurar oss med hjälp av en opiumliknande kemikalie.
Just one wafer-thin mint?
Den servile kyparen (John Cleese) ställer frågan i Monty Pythons "Meningen med livet" (1983). Den monstruöst överviktige Mr. Creosote (Terry Jones) kan naturligtvis inte låta bli. Han äter mintkakan bara för att straxt därefter explodera i en kaskad av kroppsvätskor och inälvor.
Forskning visar nu att Mr. Creosote egentligen nog inte hade så mycket val. En kemikalie i hans hjärna gjorde det omöjligt för honom att låta bli.
Enligt forskarna, som är verksamma vid University of Michigan i USA, så styrs beteendet av ett litet område i hjärnan som kallas striatum. Nervcellerna i området tillverkar en kemikalie, enkephalin, som får oss att vilja överkonsumera belöningar. Exempelvis aktiveras samma område hos feta människor när de ser mat, eller narkomaner när de ser droger.
När motsvarande område hos råttor stimulerades med hjälp av enkephalin åt råttorna mer än dubbelt så mycket choklad som andra råttor. Enligt forskarna, som publicerar sina resultat i Current Biology, handlar det dock inte om att råttorna plötsligt tycker mer om choklad, utan att lusten och impulsen att äta den ökar.
Av TT