Lungcancer blir allt vanligare hos kvinnor.
1 av 2: Lungcancer blir allt vanligare hos kvinnor. Foto: Marco Falkowski
Under de senaste 20 åren har lungcancer bland män minskat med cirka 0,5 procent per år medan den har gått upp med cirka 3 procent per år bland kvinnor.
2 av 2: Under de senaste 20 åren har lungcancer bland män minskat med cirka 0,5 procent per år medan den har gått upp med cirka 3 procent per år bland kvinnor. Foto: Ben Schonewille

Lungcancer ökar hos kvinnor

LUNGCANCER. Under de senaste 20 åren har lungcancer minskat hos män men ökat hos kvinnor. I fjol fick 4 023 personer lungcancer, enligt Socialstyrelsen.

Totalt fick cirka 60 500 personer cancer 2014.

På 20 år har antalet tumörer ökat med cirka 2,4 procent per år för män och 2 procent för kvinnor. Det beror bland annat på att vi blir äldre, att fler screenas och att det finns bättre metoder för att upptäcka cancer. Men det beror också på att vi i högre grad utsätter oss för riskfaktorer, enligt Socialstyrelsen.

LÄS MER: Lungcancer - arsenik testas som behandling

Mindre vanligt hos män

Under de senaste 20 åren har lungcancer bland män minskat med cirka 0,5 procent per år medan den har gått upp med cirka 3 procent per år bland kvinnor.

Bröstcancer är den vanligaste cancerformen hos kvinnor och prostatacancer den vanligaste bland män. Hudcancer är den form som ökar mest.

Sannolikheten att drabbas av cancer före 75 års ålder är 33 procent för män och 29 procent för kvinnor.

LÄS MER: Sitter du ner ökar risken för cancer med 66 procent

Aktuellt just nu