Annons
X
EXPRESSEN.SE

Publicerad 18 aug 2010 12:08

LSD bra ihop med terapi

LSD eller psykedeliska svampar kan ihop med terapi vara effektivt i behandling av depression, kronisk smärta och tvångsbeteenden, enligt schweiziska forskare.
De psykedeliska drogerna påverkar hjärnan på ett sätt som kan fungera som katalysator för ändrade beteenden när de kombineras med psykoterapi, hävdar forskarna i en studie publicerad i Nature Neuroscience.

Ger nytt perspektiv

De drar sin slutsats efter nya studier där hjärnans reaktioner på drogerna kartlagts med hjälp av magnetröntgen.
- Psykedeliska droger kan ge patienterna ett nytt perspektiv och sedan kan vi arbeta med den erfarenheten, säger Franz Vollenweider vid universitetssjukhuset för psykiatri i Zürich.
Forskarna tycker därför att det är dags att åter börja forska på drogernas möjliga terapeutiska effekter, en praxis som starkt begränsats de senaste decennierna på grund av negativa associationer till "knark".

Användas som alternativ

Reaktioner på psykedeliska droger varierar dock stort, från eufori till ångest och panik. Enligt Vollenweider och hans kollega Michael Kometer skulle drogerna användas som alternativ för dem som inte hjälps av så kallade SSRI-preparat som Fontex, Cipramil eller Zoloft, en klass mediciner som hundratusentals svenskar använder årligen. Det skulle handla om små doser vid få tillfällen, följda av samtal.