Louise Hoffsten var 30 år när hon fick beskedet att hon har ms, multipel skleros.
2013. Louise Hoffsten uppträder med only the dead fish follow i Friends arena i Solna, stockholm, på fredagens genrep inför lördagens final i melodifestivalen.
Louise hoffsten , Marika Lagercrantz och Karin Wistrand i föreställningen "Ung Rebell - rockens kvinnor " , en hyllning till kvinnliga rockmusiker.
2011. Stjärnorna på slottet deltagarna Christer Lindarw, Louise Hoffsten, Johan Rabaeus, Kim Anderzon, och Johan Rheborg  pressvisning på hotell Diplomat.
Louise Hoffsten med reportern Fatima Bremmer.
1 AV 7
Louise Hoffsten var 30 år när hon fick beskedet att hon har ms, multipel skleros.
Foto: Cornelia Nordström
2 AV 7
2013. Louise Hoffsten uppträder med only the dead fish follow i Friends arena i Solna, stockholm, på fredagens genrep inför lördagens final i melodifestivalen.
Foto: Claudio Bresciani / Scanpix
3 AV 7
Louise hoffsten , Marika Lagercrantz och Karin Wistrand i föreställningen "Ung Rebell - rockens kvinnor " , en hyllning till kvinnliga rockmusiker.
Foto: Cornelia Nordström
4 AV 7
2011. Stjärnorna på slottet deltagarna Christer Lindarw, Louise Hoffsten, Johan Rabaeus, Kim Anderzon, och Johan Rheborg pressvisning på hotell Diplomat.
Foto: Anna-Karin Nilsson
5 AV 7
Foto: Sören Fröberg
6 AV 7
Foto: Magnus Bergström
7 AV 7
Louise Hoffsten med reportern Fatima Bremmer.
Foto: Cornelia Nordström

Louise Hoffsten: "Jag skulle inte vilja vara utan ms"

Sluta jaga efter det perfekta, och se skönheten i skavankerna.

Det tog Louise Hoffsten, 48, lång tid att lära sig det. Men nu vet hon att livet blir lättare om man är snäll mot sig själv.

- När jag har det jobbigt tar jag en paus och bakar småkakor.

Fatima Bremmer

Louise karriär

70-talet: I skolan spelade hon trummor med punkbandet Mer Kött och sjöng i bandet Dyzenteri.

1986: Slog igenom på allvar i bluesgruppen Sky High.

1987: Släppte första egna skivan, "Genom eld och vatten".

1989: Sjöng titellåten från filmen "1939" och hamnade på Svensktoppen.

1993: Fick sitt riktigt stora genombrott men plattan "Rythm & blonde".

1998: Debuterade som författare med boken "Blues", om musik och sin sjukdom.

2005-2006: Uppträdde i showen "Ung rebell, rockens kvinnor" på Scalateatern i Stockholm där svenska artister gestaltade kvinnliga rocklegender.

2011: Var en av deltagarna i tv-serien "Stjärnorna på slottet".

2013: Gick till final i Melodifestivalen och kom femma med låten "Only the dead fish follow the stream".

Louise Hoffstens bästa råd...

...om hur du kommer till ro med sådant du inte kan påverka och hur du hittar ny energi.

1 Var tacksam

Ta inte din vardag för given. Se dig omkring och var tacksam för allt du har.

2 Vägen är målet

Det är en klyscha som stämmer och en insikt som har vuxit fram hos mig. Tidigare såg jag bara målet framför mig, det som var där framme. Nu har jag hittat en rytm och rutiner som funkar i vardagen.

3 Fyll på med kultur

Gå på utställningar, museer och bara njut. Det är viktigt att fylla på och inte bara tömma ur sig själv och prestera.

4 Acceptera dig själv

Hitta en acceptans för just ditt liv. Säg till dig själv: "OK, så här ser det ut. Jag får göra det bästa av det."

5 Ge tid

Låt inte hinder stoppa dig. Ge dig själv lite tid för att hitta nya vägar och andra sätt att genomföra saker du planerat och drömt om. Det kan till och med vara bra att låta något få ligga i marinad innan det förverkligas.

6 Det behöver inte vara perfekt

Sträva inte efter perfektion. Skavankerna och det skeva är mycket mer intressant.

7 Ta hjälp av dina vänner

Man blir glad av att omge sig med vänner, dricka ett glas vin, lyssna på musik och prata. Bjud hem dem och låt dem laga en god middag om du av olika skäl inte har tillräcklig ork eller kraft själv.

8 Baka!

Känner du dig nere, har en dålig period eller behöver få utlopp för en frustration? Baka! Det är skönt att knåda en surdeg och härligt att baka onyttiga kakor.

9 Ta hand om din hälsa

Ät enligt tallriksmodellen, gärna ekologiskt, motionera och prioritera sömn. Men man får synda och äta småkakor också, annars blir det för tråkigt.

10 Acceptera att kriser ingår i livskonceptet

Man kan inte skriva kontrakt med livet och stryka vissa delar. Men man måste få tycka att saker är skit ibland också.

11 Sjukdom behöver inte betyda att livet tar slut

Livet tar inte slut om du drabbas av en sjukdom. Det blir bara något annat, kanske till och med bättre.

Louise Hoffsten

Ålder: 48.

Gör: Sångerska.

Bor: Villa i Enskede.

Familj: Maken Dan Bratt och sonen Adrian, 10.

Aktuell: Senaste skivan "Bringing out the Elvis" och boken "Lite grus" (Forum) som kommer ut i början av februari. Den är skriven tillsammans med Lena Katarina Swanberg och är en fortsättning på självbiografiska boken "Blues".

Den här dagen passade egentligen inte för Louise Hoffsten att bli intervjuad. Tiden räckte inte till.

Lösningen blev en stor gubbkeps för att dölja den okammade kalufsen.

- Jag tryckte ner den på huvudet och bestämde mig för att strunta i min "bad hair day", säger Louise Hoffsten och skrattar.

För 20 år sedan hade hon troligen gjort tvärtom. Jagat upp sig över att hon inte fixat till sig och pressat sig ännu mer.

- Sådant som utseendet är mindre viktigt nu och det tycker jag är så skönt.

 

Envisheten har förr drivit Louise Hoffsten i en takt som inte alltid varit hälsosam.

- Det är en egenskap som jag också är glad över, men jag har pushat mig själv för hårt. Jag tänkte hela tiden att "jag ska, jag ska, jag ska". I dag orkar jag inte göra det längre. Jag tillåter mig att ta en paus och åka på en utflykt i stället. Njuter lite mer i nuet, säger Louise Hoffsten.

Någon ålderskris har hon inte känt av.

- Äh, jag har ju levt med kriser i hela mitt jäkla liv och befinner mig ständigt i det tillståndet. Men man måste sluta att tänka katastrof hela tiden.

Hon var 30 år när hon fick beskedet att hon har ms, multipel skleros. Louise Hoffsten var övertygad om att hon skulle mista det som betydde allra mest för henne.

- Jag tänkte "nu slutar livet, nu får jag aldrig mer sjunga och jag måste sluta spela". Allt bara rasade. Och ensamheten som kommer med en diagnos... den är tärande.

 

Nyckeln var att börja se annorlunda på tillvaron. Att använda kreativitet för att hitta nya lösningar och fortsätta med musik.

Ms, som långsamt förstör det centrala nervsystemet, kommer i skov. Känselrubbningar, problem med synen, problem med balans och gång är vanligt.

Louise Hoffstens många år med sjukdomen har satt avtryck. Ibland behöver hon käpp, och en väska på hjul gör vardagspromenaderna stadigare.

- I början tyckte jag det var skämmigt. Men det finns ju inget botemedel mot ms, bara hjälpmedel som hjälper dig att leva med din diagnos. Många unga drabbas av den här sjukdomen och jag vill verkligen visa att livet fortsätter. Jag uppträder live - även om det tar lite längre tid. Jag har också åkt till Memphis där jag har sjungit och spelat in en ny skiva, säger Louise Hoffsten och tillägger:

- Och nu när jag har ett barn har jag ju ett enormt ansvar. Den där objudna gästen, som ms är, har blivit en del av vår familj - något vi alla måste hantera. Min son märker när jag inte mår bra och då pratar vi om det.

 

När tillvaron är jobbig ser Louise Hoffsten till att röra på sig.

- Jag simmar flera gånger i veckan. Motion är viktigt. Jag ger också mig själv påfyllning av kultur i olika former. Och så har jag faktiskt bakat. Först gjorde jag surdegsbröd, men kände till slut att jag inte orkade mata den där jäkla degen hela tiden. Så jag började baka småkakor, riktiga onyttigheter. Det var ett sätt att ta tag i frustrationen och nu tycker jag att det är skitkul!

 

Louise Hoffsten menar att om man, precis som hon själv, lever i ständig närkamp med en obotlig sjukdom, tvingas man hitta sin egen väg. Man måste också acceptera att allt inte blir perfekt.

- Varför ska man söka perfektion i livet? Det är ju astråkigt. Jag vill hitta skavankerna, det skeva.

Det låter enkelt när du säger det, men många ger nog lätt upp när de möter en så stor svårighet. Hur gör man för att streta vidare?

- Ibland kan ju orken ta slut och då får det vara OK också. Då får man tänka att man inte kan genomföra det man vill just nu, men kanske om några år. Ge saker och ting tid, låt det ligga i marinad.

 

Den nya skivan är ett exempel på just det. Louise Hoffsten blev inbjuden till Memphis för att spela på en stor bluesfestival och bestämde sig för att samtidigt försöka förverkliga en dröm: att spela in ett gäng låtar där hon tolkar Elvis.

- Min man Dan var med i Memphis och filmade. Vi spelade in plattan på fem dagar och det var som balsam för själen. När vi kom hem var vi helt höga av upplevelsen.

Blir det en starkare känsla när du lyckas genomföra planer i dag när det på grund av sjukdomen inte är lika självklart längre?

- Oh ja, mycket starkare. När vi hade gjort operablues på Folkoperan grät jag efter första föreställningen. Det var rena lyckotårar efter allt arbete vi lagt ner. Sådana gånger är det bra med envisheten. Vårt barn var heller ingen självklarhet att få. Det gör att man värdesätter det på ett helt annat sätt och tar ingenting för givet.

 

Louise Hoffsten betonar att man måste stanna upp då och då för att se vad man faktiskt har.

- Jag känner mig väldigt lyckligt lottad. Jag vill inte bli någon bitterkärring och skulle faktiskt inte vilja vara utan ms och de erfarenheter som den och annat i mitt liv har gett mig.

Gropiga vägar är inget som skrämmer längre. Dagen innan hon skulle gifta sig med skådespelaren Dan Bratt fick han beskedet att han hade cancer. Louise Hoffsten var gravid med sonen Adrian. Ännu en gång slogs tillvaron sönder.

 

Men Dan besegrade cancern och i dag lever de ett harmoniskt familjeliv med sonen Adrian som hunnit fylla tio år.

- När man ser att man klarar knölarna längs vägen växer sig kärleken stark. Vi är fortfarande ute på vår resa, och det är nog därför vi är så glada för vad vi har. OK, allt kanske inte blev som vi hade tänkt oss från början. Det blev något annat i stället, men det kanske till och med blev bättre, säger Louise Hoffsten.

 

Söndags reporter Fatima Bremmer har träffat Louise Hoffsten.