Lotta Linderson bestämde tillsammans med sin kollega att de skulle börja löpträna.
Lotta Linderson bestämde tillsammans med sin kollega att de skulle börja löpträna. Foto: Mikael Sjöberg

Lotta gick från att småjogga till Tjejmilen

Efter många år med bara sporadisk träning blev Lotta Linderson, 44, en flitig motionslöpare förra året. På bara några månader gick hon från att småjogga tre kilometer till att springa Tjejmilen.

Lotta Linderson har varit en periodmotionär hela livet. När hon träffade sin man för tio år sedan sprang de en del ihop.
– Jag gjorde det mest för att jag tyckte att jag borde, och för att min man gjorde det. Men jag tyckte att det var ganska tungt och jobbigt, säger Lotta.

 

För drygt ett och ett halvt år sedan pratade Lotta och hennes kollega Anna om vad de ville göra i livet och kom fram till att de båda ville träna mer. De bestämde sig för att springa Tjejmilen året efter och skakade hand på det.
Förra våren började de löpträna, ibland tillsammans men oftast var för sig. Lotta drog ibland med sig sin man.
– Jag hade egentligen inte någon plan, mer än att komma ut två eller tre gånger i veckan.

 

I början blev det runt tre kilometer per löprunda. Lotta var först lite besviken på sig själv för att hon trodde att det skulle gå lättare. Men snart märkte hon att det kändes bättre och att hon gjorde framsteg. Hon började använda en löpar-app för att mäta sina rundor.
– Jag trodde inte att jag brydde mig om det, men det var kul och peppande att se hur långt och hur snabbt jag hade sprungit. Att lyssna på musik var bra för då slapp jag höra min tunga andning.

 

I maj förra året sprang Lotta och kollegan Anna Vårruset. Under sommaren fortsatte Lotta att springa fem eller sex kilometer långa rundor två till tre gånger i veckan. Hennes vanliga runda har en lång backe i slutet, och vanligtvis kände hon sig nöjd efter den.
Men en dag när hon kom upp från den kände hon sig fortfarande pigg och bestämde sig för att fortsätta jogga en bit till. Efter en stund upptäckte hon att hon hade sprungit åtta kilometer.
– Då var det ju inte så långt kvar till en mil så jag fortsatte. Vid nio kilometer var jag ganska mör, men då tänkte jag att en kilometer till kan jag klara.

 

Efter den första milen hade hon som mål att springa en mil så ofta som hon orkade. I september genomförde Lotta och Anna det som de hade lovat varandra, att springa Tjejmilen. Att de hade det som mål var viktigt för Lotta.
– Det betydde mycket för att jag skulle börja springa. Det gjorde att jag valde att prioritera löpningen och gav mig själv den tiden. Jag hittade lösningar för att få tid, barnen fick laga mat själva, och jag testade att springa på morgonen och till jobbet.
Den regelbundna löpningen har förbättrat Lottas hälsa. Förutom att hon känner sig starkare har hennes tidigare höga blodtryck sänkts.
Under vintern har hon inte sprungit så mycket, då har det blivit mer gympa. Men nu är hon i gång igen, och ska springa Tjejmilen i september.
– Nu vet jag att det inte är så svårt att få ett flyt i löpningen.

Kom i gång! – Schema för 5 veckor

Vecka 1
Tisdag
Rask gång i 30 min, cirka 3 km.
Torsdag
Rask gång i 30 min, cirka 3 km.
Lördag
Rask gång i 60 min, cirka 6 km.
Vecka 2
Tisdag
Löpning med gång, cirka 3 km. Värm upp med 10 min gång. Jogga 1 min, följt av 1 min rask gång. Upprepa 5 gånger, totalt 5 min löpning. Avsluta med 10 min gång.
Torsdag
Löpning med gång, cirka 3 km. Värm upp med 10 min rask gång. Jogga 2 min följt av 1 min rask gång. Upprepa 4 gånger, totalt 8 min löpning. Avsluta med 10 min gång.
Lördag
Rask gång 70 minuter, cirka 7 km
Vecka 3
Tisdag
Löpning med gång 3–4 km. Värm upp med 10 min rask gång. Jogga 3 min, 1 min rask gång. Upprepa 3 gånger, totalt 9 min löpning. Avsluta med 10 min gång.
Torsdag
Löpning med gång, cirka 3 km. Värm upp med 10 min rask gång. Jogga 3 min,
1 min rask gång. Upprepa 3 gånger, totalt 9 min löpning. Avsluta med 10 min gång.
Lördag
Långpass med gång, 5–6 km. 10 min rask gång. Jogga 2 min, 1 min rask gång. Upprepa 5 gånger. 10 min rask gång. Jogga 5x1 min med 1 min rask gång mellan. Avsluta: 10 min
Vecka 4
Tisdag
Löpning med gång, 3–4 km. Värm upp med 10 min rask gång. Jogga 3 min, 1 min rask gång. Upprepa 4 gånger, totalt 12 min löpning. Avsluta passet med 10 min gång.
Torsdag
Löpning med gång cirka 4 km. Värm upp med 10 min rask gång. Jogga 3 min, ’1 min rask gång. Upprepa 5 gånger, totalt 15 min löpning. Avsluta med 10 min gång.
Lördag
Långpass med gång, cirka 6 km. 10 min rask gång. 5x2 min löpning med 1 min rask gång mellan. Gå 10 min, sedan 5x2 min löpning med 1 min mellan. Avsluta: 10 min gång.
Vecka 5
Tisdag
Löpning med gång, cirka 4 km. 5 min rask gång. Jogga 4 min, 1 min rask gång. 3 gånger. 5 min rask gång. Jogga 3x3 min med 1 min gång mellan. Avsluta med 5 min gång.
Torsdag
Långpass med gånginslag, cirka 6 km. Värm upp: 10 min rask gång. Jogga lugnt 10 min. 10 min rask gång. Jogga 5x3 min med 1 min rask gång -mellan. Avsluta: 10 min gång.
Lördag
Löpning med gång, cirka 4 km. 5 min rask gång. Jogga 4 min, 1 min rask gång. Upprepa 3 gånger. 5 min rask gång. Jogga 3x3 min, 1 min gång mellan. Avsluta: 5 min gång.
Källa: ”Bli en bättre löpare” av Malin Ewerlöf Krepp och Kenneth Gysing (Fitnessförlaget).

Så lyckades Lotta


1. Bestämde med kollegan Anna att de skulle börja löpträna.
2. Satte upp ett konkret mål, att springa Tjejmilen.
3. Siktade på att göra löpningen till en vana tre gånger i veckan.
4. Prioriterade träningen, såg till att avsätta tid till den.
5.Började försiktigt med en drygt tre kilometer lång runda.
6. Lyssnade på kroppen och varvade gång och löpning.
7. Förlängde sin löprunda stegvis.
8. Använde löpar-app och musik som peppning.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av ToppHälsa + handkräm för 199 kr. Läs mer!