Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 14 okt 2013 14:31

Löparskor - rätt sko för dig ger bättre träning

<span class="wasp-icon"></span><span class="wasp-icon"></span><span class="wasp-icon"></span><span class="wasp-icon"></span><span class="wasp-icon"></span><br>BÄST I TEST<br>Adidas, Adistar Boost w<br>Cirkapris: 1 700 kronor.


BÄST I TEST
Adidas, Adistar Boost w
Cirkapris: 1 700 kronor.

1/8

<strong> <span class="wasp-icon"></span><span class="wasp-icon"></span><span class="wasp-icon"></span><span class="wasp-icon"></span><br>Prisvärd och snygg </strong>New Balance, Fantom Fit W1080PP3 Neutral<br>Cirkapris: 1 400 kronor.


Prisvärd och snygg
New Balance, Fantom Fit W1080PP3 Neutral
Cirkapris: 1 400 kronor.

2/8

<strong><span class="wasp-icon"></span><span class="wasp-icon"></span><span class="wasp-icon"></span><span class="wasp-icon"></span><br>Pålitlig för långpass</strong> Asics Gel Kayano 19<br>Cirkapris: 2 000 kronor.


Pålitlig för långpass
Asics Gel Kayano 19
Cirkapris: 2 000 kronor.

3/8

<strong><span class="wasp-icon"></span><span class="wasp-icon"></span><span class="wasp-icon"></span><br>Luftig modell </strong>Saucony Flexfilm Kinvara 4<br>Cirkapris: 1 400 kronor.


Luftig modell
Saucony Flexfilm Kinvara 4
Cirkapris: 1 400 kronor.

4/8

<strong><span class="wasp-icon"></span><span class="wasp-icon"></span><br>Ger strumpkänsla</strong> Nike Flying Knit Lunar 1<br>Cirkapris: 1 700 kronor.


Ger strumpkänsla
Nike Flying Knit Lunar 1
Cirkapris: 1 700 kronor.

5/8

<strong><span class="wasp-icon"></span><span class="wasp-icon"></span><span class="wasp-icon"></span><span class="wasp-icon"></span><br>Kanon på alla underlag</strong> Saucony Cohesion 6<br>Cirkapris: 1 000 kronor.


Kanon på alla underlag
Saucony Cohesion 6
Cirkapris: 1 000 kronor.

6/8

<strong><span class="wasp-icon"></span><span class="wasp-icon"></span><span class="wasp-icon"></span><span class="wasp-icon"></span><br>Skön och lätt</strong> <br>Asics GEL-Fujitrainer 2<br>Cirkapris: 1 300 kronor.


Skön och lätt

Asics GEL-Fujitrainer 2
Cirkapris: 1 300 kronor.

7/8

<strong><span class="wasp-icon"></span><span class="wasp-icon"></span><span class="wasp-icon"></span><span class="wasp-icon"></span><br>Stabil med bra grepp</strong> Salomon Fellraiser<br>Cirkapris: 1 100 kr


Stabil med bra grepp
Salomon Fellraiser
Cirkapris: 1 100 kr

8/8

Bra löparskor skonar knän, fötter och höfter - och gör din träningsrunda till en njutning.

Kom i gångs två flitigaste löpare har provsprungit åtta av årets mest populära modeller.

Vilken sko passar dig? Välj bland 8 par i vår bildspecial!

1. BÄST I TEST

Adidas, Adistar Boost w
Cirkapris: 1 700 kronor.
Neutral sko på 266 gram. Har fått sitt namn av det nya materialet boost, som finns i mellansulan och som ska lagra energi som trycks tillbaka när man springer. Yttersulan har samma gummi som däcktillverkaren Continental.
Kommentar: Tech-fit-materialet i ovandelen av skon anpassar sig likt en handske efter foten. Nätt. Hälkappan ger bra stöd. Premiärmilen gav inte ett enda skavsår eller en enda blåsa! Man flyger liksom fram i skon och känner att den arbetar med en, inte emot en. Funkar utmärkt för box och combat-pass också.
Plus: Snören som inte går upp hela tiden. Knuten sitter där den ska.
Minus: Tar några sekunder extra att ta på och av skon i och med den noggranna snörningen.

 

2 Prisvärd och snygg


New Balance, Fantom Fit W1080PP3 Neutral
Cirkapris: 1 400 kronor.
Årets version av New Balances storsäljare 860. Traditionell träningssko med bra stabilitet. 270 gram. Förbättrad stötdämpning och vridstyvhet.
Kommentar: Supersnygg rosa-lila löpsko som ger bra stöd åt fotvalvet. Är något liten i storleken, varför jag får ha ett nummer större skor än jag brukar. Lika bra på motionsgympapasset och den funktionella träningen som i motionsslingan.
Plus: Bra grepp på vägbanan även vid regn. Snygg sko!
Minus: Lite väl långa skosnören.

 

3 Asics Gel Kayano 19


Cirkapris: 2 000 kronor.
En av världens mest omtalade löpskomodeller, känd för att ha bra balans mellan dämpning och stabilitet. Väger 263 gram. Svetsade sömmar i ovandelen ska minska risken för skavsår.
Kommentar: Otroligt bekväma. Man tänker inte på att man har skor på sig. Har tagit mig igenom två maror med den här skomodellen och trodde att den skulle bli favoriten. Perfekt för långpassen.
Plus: Riktigt bra passform.
Minus: Svider lite grann i plånboken.

 

4 Saucony Flexfilm Kinvara 4


Cirkapris: 1 400 kronor.
Marknadsförs som skon som fungerar till alla typer av träningspass: distans, snabbare träningspass och tävlingar. Tjock mellansula under framfoten ska göra att lättviktsskon på 190 gram ändå ska kännas väldämpad.
Kommentar: Skräddarsydd, lätt, superbra snören. Närkontakt med marken. Inga skavsår. Bra variant till fivefingerskor.
Plus: Luftig modell som är skön att ha när det är varmt ute.
Minus: Egentligen inga nackdelar, mer än att gula skor snabbt blir grådaskiga när man springer på blött underlag.

 

5 Nike Flying Knit Lunar 1


Cirkapris: 1 700 kronor.
Lätt träningssko på 196 gram med en ovandel som är tänkt att sitta som en strumpa. Bra för intervallpass och distanspass. Lunarlon-dämpningen ska ge känslan av att man rullar fram på asfalten.
Kommentar: Avskalad känsla. Lätt. Perfekt att packa med till löprundan på storstadssemestern. Påminner lite grann om de skor man hade i lumpen, men Flying Knit är tack och lov inte lika hårda.
Plus: Snygga även till klänning!
Minus: Rekommenderas för damer under 65 kilo och ger följaktligen inte vår kvinnliga testperson, som väger 72 kilo, så bra stötdämpning.

 

6 Saucony Cohesion 6


Cirkapris: 1 000 kronor.
Neutral trailsko med en vikt på 238 gram (kvinnor) och 289 gram (män).
Kommentar: Det var lite av att hitta den fula ankungen i skokartongen. Men vilken kanonsko! Det den saknar av färg och attityd tar den igen vad gäller bekvämlighet och stabilitet. Och ärligt talat, vad spelar det för roll om skon är grå efter ett antal mil i skogen på regniga och skitiga stigar? En riktigt bra mängdsko för alla typer av underlag. Dessutom en överdel som andas lätt.
Plus: Stabil med skön komfort.
Minus: Håligheten i yttersulans häl där småstenar fastnade.

 

7 Asics GEL-Fujitrainer 2


Cirkapris: 1 300 kronor.
Neutral trailsko med yttersula för terränglöpning. Vikt cirka 270 gram.
Kommentar: En riktigt skön sko där man känner att man får direkt kontakt med underlaget. Den är lätt men ger ändå stabilitet och stöd för foten. Yttersulan fungerar bra mot både asfalt och obanad terräng i skogen. Överdelen är i ventilerande mesh som är vatten- och vindavvisande. Kaxiga färger.
Passar för löpare med neutrala till lätt pronerande löpsteg.
Plus: Välbalanserad.
Minus: En hälla för skosnöret släppte.

 

8 Salomon Fellraiser
Cirkapris: 1 100 kr


Trailsko utvecklad efter Salomons värsting i klassen S-LAB FELLCROSS 2. Yttersulan har 8 mm höga dobbar. Vikt 285 gram.
Kommentar: Salomon är nog det företag som nischat sig mest mot ­terränglöpning. Man har en egen tour och dessutom kontrakt med några av sportens största namn. Fellraiser lanseras till hösten 2013. Skon är stabil med en yttersula som ger bra grepp i terrängen även om den inte är lika flexibel som andra modeller hos Salomon. Ovandelen andas lätt. Snabbsnörningssytem.
Plus: Stabil med bra dämpning.
Minus: När sulan flexades öppnade den sig på sidorna så att smågrus kunde komma in.