1 av 2 Foto: Shutterstock / Shutterstock
Anneli Widenfalk på Livsmedelverket.
2 av 2: Anneli Widenfalk på Livsmedelverket. Foto: Jeanette Hägglund

Livsmedelverkets besked – du måste inte äta ekologiskt

Har du haft ångest över att köpa icke-ekologiska tomater? Nu slipper du det! 

Enligt en ny studie spelar det ingen roll för hälsan om man väljer ekologiskt eller icke-ekologiskt frukt och grönt. 

– Det verkar mest vara en allmän uppfattning att man måste äta ekologiskt, säger Anneli Widenfalk på Livsmedelverket.

En ny studie från Norges vetenskapliga kommitté för mattrygghet (NVM) visar att det inte finns någon inverkan på hälsan oavsett om du väljer att äta ekologisk frukt och grönsaker eller om du äter icke-ekologisk. 

– Vi har väldigt reglerade regler för besprutning inom EU. Det gör att oavsett varifrån du köper din frukt eller dina grönsaker så kommer inte din hälsa ta skada. 

"Det viktiga är att man äter mycket frukt och grönt" 

Anledningen till att man uppmanar folk att äta ekologiskt är inte för det egna välmåendet utan för miljön.

– Det viktiga är inte att man äter ekologiskt, det viktiga är att man äter mycket frukt och grönt, säger Anneli Widenfalk, toxikolog på Livsmedelsverket.

 Den ekologiska märkningen visar att produkten är en välbehandlad vara och har inte har besprutats med kemiska ämnen som är farliga för miljön. 

– Även om varorna importerats från länder utom EU måste de följa de regler som vi har här. Vi mäter halterna av giftiga ämnen i all frukt och grönt. Men generellt kan man ändå säga att ju närmre landet ligger Sverige, desto bättre är det. 

Sverige har lägst nivåer av bekämpningsmedel

Trots det är det allra bäst att köpa frukt och grönsaker från Sverige om man är orolig för att få i sig rester av bekämpningsmedel. 

– För den egna hälsan gör det ingen skillnad om du köper ekologiskt eller inte men Sverige har absolut minst mängd rester av bekämpningsmedel i sina grönsaker och frukter, säger Anneli Widenfalk. 

Champinjoner innehåller naturliga gifter

Rykten om att en viss typ av grönsaker eller frukt skulle innehålla mer rester från besprutningsmedel är inte heller det sant. 

– Så länge man håller sig till de gemensamma gränserna som EU har behöver man inte oroa sig. Däremot kan det finnas grönsaker och frukt som innehåller naturliga gifter. Exempelvis champinjoner innehåller Fenylhydraziner syn som är cancerogent. Vårt råd är att bara äta några hekto champinjoner i månaden. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!