Förvirrande om fettet. Läkaren Annika Dahlqvist, till vänster, hävdar att barn kan ta stor skada om de äter vegetabiliska fetter. Livsmedelsverkets Annica Sohlström slår tillbaka och menar att Dahlqvists uppgifter saknar vetenskaplig grund och skrämmer folket.
Förvirrande om fettet. Läkaren Annika Dahlqvist, till vänster, hävdar att barn kan ta stor skada om de äter vegetabiliska fetter. Livsmedelsverkets Annica Sohlström slår tillbaka och menar att Dahlqvists uppgifter saknar vetenskaplig grund och skrämmer folket.

Livsmedelsverket sågar läkarens varningar om fetter

Barn blir dumma och sjuka av margarin. 

Det hävdar läkaren Annika Dahlqvist -  men livsmedelsverket slår tillbaka i matkriget som rasar för fullt. 

- Det är att skrämma upp folk att påstå det, säger Annica Sohlström, chef för nutritionsavdelningen.

Läkaren Annika Dahlqvist har sedan flera år kämpat för att få bort vegetabiliska fetter och proteiner ur vår mat.

 Nu varnar hon allmänheten för margarin och liknande produkter. Enligt Dahlqvist är barn som äter av dessa produkter i stor fara.

 -  Hjärnan behöver riktigt fett för att den ska utvecklas och margarin är ju inte riktigt. Det är inte naturligt, säger hon.

 Konsekvenserna kan enligt Annika Dahlqvist bli allvarliga:

 -  Barnen blir infektionskänsliga, får allergier och astma på grund av att de får fel näring.


"Barnen blir överaktiva"

 -  De blir psykiskt störda och överaktiva. Jag kan inte säga att alla ADHD-fall hos barn beror på felaktig kost men jag tror att tillståndet försämras och tillkommer på grund av det.

 Genom att bland annat blogga försöker Dahlqvist -  som propagerar för en diet med så lite kolhydrater som möjligt -  få allt fler att ge upp produkterna med vegetabiliskt fett.

 Skolmaten är en av de största bovarna enligt Annika Dahlqvist.

 -  Vi håller på hela tiden. Bloggar, skriver insändare och gör allt vi kan. Föräldrar har sett det, reagerat och hört av sig till sina kommuner.

 Livsmedelsverket är starkt kritiskt mot Dahlqvist och ett öppet brev till förskolor, skolor och daghem runt om i landet där hon varnar för produkterna.


"Det är vilseledande"

 -  Mycket av det som framförs är vilseledande och saknar vetenskaplig grund, säger Annica Sohlström, chef för nutritionsavdelningen, till TT.

 -  Det är att skrämma upp folk att påstå att barn blir sjuka av att äta vegetabiliskt protein och vegetabiliska fetter.

FAKTA

Gillar fett och protein

I flera år har Annika Dahlqvist kämpat för att folk ska äta mat med animaliskt fett och få kolhydrater.
Tidigare i år fick hon rätt mot socialstyrelsen och livsmedelsverket i frågan om huruvida det är nyttigt för diabetiker att byta ut kolhydrater mot mer fett och protein.
Nu slår Dahlqvist larm om att vegetabliskt fett är farligt för barn och kan göra dem sjuka – livsmedelsverket viftar bort hennes påståenden.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + hårvård från Idun Minerals. Köp nu!