Familjen blev chockad när lillasyster Vega, 5, fick andningsbesvär. Nu vet storebror Jarl, mamma Katarina och pappa Daniel att det var chokladen After Eight som gjorde Vega sjuk.
Familjen blev chockad när lillasyster Vega, 5, fick andningsbesvär. Nu vet storebror Jarl, mamma Katarina och pappa Daniel att det var chokladen After Eight som gjorde Vega sjuk. Foto: HALLBERG LEIF

"Livsfarlig fälla för allergiker"

Chokladen After Eight kan vara livsfarlig för mjölkallergiker. I vissa förpackningar innehåller de populära chokladrutorna mjölk.
- Min lilla dotter fick andningsbesvär och ont i magen när hon åt det, säger Daniel Gullberg.

5-åriga Vega är som många andra barn mjölkallergiker. Därför har hon ätit farvoritchokladen After Eight som sägs vara mjölkfri, i flera år. Men under de senaste tre helgerna har hon mått dåligt.

Tradition i många hem

- Vi trodde först att hon blev smittad av sina dagiskompisar. Men i helgen upptäckte vi att det var After Eight som gjorde henne dålig, berättar Vegas pappa Daniel Gullberg från Nyköping. Juletid är högtid också för godistillverkarna. En ruta After Eight till kaffet efter julmiddagen är tradition i många svenska hem.

Mjölk i den tyska

På den svenska marknaden finns det två sorters After Eight. Mjölkfria förpackningar som produceras i England och förpackningar som innehåller mjölk och kommer från Tyskland. - Vi är medvetna om problemet. Men Nestlé kan inte göra någonting åt det eftersom det produceras produkter som är anpassade till olika marknader. Och de produkterna parallellimporteras till Sverige. Jag uppmanar konsumenter att läsa det som står på förpackningar, säger Marie Louise Elmgren, informations chef på Nestlé. Familjen Gullberg har sagt till släkt och vänner att de kan ge Vega After Eight eftersom den är mjölkfri. - Det är en livsfarlig fälla för många mjölkallergiker, säger Daniel Gullberg.

FAKTA

En liten mängd räcker för att mjölkallerikern ska bli sjuk
De vanligaste symtomen på mjölkallergi är kräkningar, diarré, kolik, eksem, nässelutslag och astma.
Barn och vuxna med svår mjölkallergi kan få en allergichock av mycket små mängder mjölk i maten.

I extrema fall räcker det till och med genom att andas in mjölk, till exempel om barn leker med filmjölk eller annan mjölkmat.
En sådan allergichocken är livshotande och kräver läkarvård.
Mjölkallergi är en av de vanligaste födoämnesallergierna i barnaåren.
Uppskattningsvis drabbas 1-2 barn av 100.

Hos de flesta barn har mjölkallergin försvunnit vid treårsåldern, men en del behåller allergin mot mjölk högre upp i åren.

Det finns även personer som utvecklar överkänslighet mot mjölk först i vuxen ålder.
Källa: Konsumentverket

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + boken Träna hemma av Annika Sjöö. Läs mer!