ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Livet på internet - nyttigt för unga

1/1

Foto: NIKLAS HENRIKCZON

Livet på internet - nyttigt för unga

Internetlivet är bra för dina ungdomar, visar en forskningsrapport.
- När man tittar på vad de gör ser man att det är ungefär detsamma som deras föräldrar gjorde när de var unga, säger rapportförfattaren Mizuko Ito till Newsfactor.com.
Slöseri med tid? Eller ett sätt att finna sig själv?
Åsikterna om livet på internet går isär, men nu finns det en studie som visar att näthänget inte alls är skadligt.
Tvärtom, enligt forskarna.
- När vuxna tittar på dagens ungdom tycker de att de slösar bort så mycket tid på nätet och att spela spel, säger huvudförfattaren till rapporten, Mizuko Ito vid University of California i Irvine, till Newsfactor.

Läskigt med vuxna

- Men när man tittar närmare på vad ungarna gör så är det inte så stor skillnad mot vad deras föräldrar gjorde när de var unga. De umgås med sina vänner, söker kärlek, och försöker hitta sin status och identitet.
Sajter som Facebook och Myspace och chatprogram som MSN Messenger och Skype och tillgången till internet gör att barn och ungdomar själva kan välja när de vill lära sig saker, till skillnad från det slutna klassrummet, menar Ito.
- Vår känsla efter att ha tillbringat tid med dessa unga är att de flesta föräldrar inte behöver oroa sig för nätpedofiler. På nätgemenskaperna umgås de med andra unga som de redan känner och tycker att det är rätt läskigt med vuxna online. Deras tankar kring det här är inte långt från deras föräldrars.

En värld av kunskap

Studien ledde fram till flera slutsatser, bland annat hur olika föräldrars och barns bild är av nätet, men också att ungdomarna inte använder internets fulla kraft.
Visserligen chattar de och publicerar foton och videoklipp och finjusterar sina sociala färdigheter, vilket är viktigt för deras utveckling.
Men bara några musklick bort finns en hel värld av kunskap som förr kanske inte var så lätt att hitta – exempelvis astronomi och utländska språk – och där lägger ungdomarna ingen tid.
I studien följde man 800 ungdomar under tre år och 5 000 timmar. Arbetet utfördes av 28 forskare.