scared woman looking at something at screaming
scared woman looking at something at screaming

Lista: Märkliga fobier

Många människor lider av fobier, en stark känsla av rädsla, obehag eller äckel inför något specifikt.
Fobier kan vara mycket påfrestande och en del behöver söka professionell hjälp för att kunna hantera sin rädsla.
Vanliga fobier är höjdskräck, spindelfobi och rädsla för att flyga – men det finns också fobier du kanske inte visste fanns.
Tid, navlar och clowner – här är 10 ovanliga fobier.
Källor: List25, psychologicalscience.org, about.com, The Thelegraph, Daily Mail, Illustrerad vetenskap.

Det finns de som känner skräck inför siffran 13. Foto: Colourbox

1. Fobi för nummer 13

Triskaidekafobi

Nummer 13 är traditionellt förknippat med olycka, illavarslande och inte minst otursfredagen den 13. Många undviker säkert lite skrockfullt siffran, men den som lider av fobin tar det till en annan nivå. Personer med Triskaidekafobi undviker att använda saker som har siffran eller göra saker som är kopplade till den. Det kan exempelvis handlar om att undvika flygplansstolar och våningsplan med siffran. Liknande fobier är rädslan för numret 666, vilket traditionellt kallas för djävulens nummer. I vissa kulturer är nummer 17 otursnumret (exempelvis Italien) och i många asiatiska länder är det nummer 4 som kopplas samman med otur. Där är det inte ovanligt att byggnader inte har en fjärde våning.

 

Västerbottenost. Foto: Petra Jonsson

2. Fobi för ost

Turofobi

Personer som känner rädsla eller ångest inför ost kopplar ofta samman livsmedlet med en traumatisk upplevelse. En del är rädda för en viss typ av ost medan andra är rädda för alla – från hushållsost till fetaost och camembert.

 

Clowner. Foto: AP

3. Fobi för clowner

Coulrofobi

– Det är omöjligt, tack vare deras påmålade leenden, för att särskilja om de är glada eller om de är på väg att bita ansiktet av dig.
Så har skådespelaren Jonny Deep satt ord på sin fobi, enligt tidningen The Telegraph. Han är nämligen en av dem som lider av clownfobi. Enligt olika undersökningar är fobin vanlig bland barn. Kanske inte så konstigt, den otäcka clownen förekommer flitigt i en lång rad skräckfilmer som nog kan ge de flesta rysningar.

 

Dålig täckning? Foto: AP

4. Fobi för att vara utan mobilteckning

Nomofobi

Det här är (inte speciellt förvånande) en ganska ny fobi. Begreppet myntades för ett par år sedan när forskare upptäckte fenomenet. Enligt studier lider mer än hälften av Storbritanniens befolkning av fobin. Den yttrar sig i rädslan för att förlora signal, få slut på batteri eller bli av med sin mobiltelefon.

 

Skäggigt. Foto: Colourbox

5. Fobi för skägg

Pogonofobi

Är du rädd för skägg? Då kan du lida av pogonofobi! Ända sedan 1850-talet har termen använts för att beskriva rädslan för ansiktsbehåring. BBC-profilen Jeremy Paxman har tidigare anklagat företaget för att lida av fobin efter att han kritiserats för att programleda "Newsnight" med skägg.

 

Man kan vara rädd för små hål, ofta i oregelbundna mönster eller kluster. Här är frö från en lotusblomma.

6. Fobi för hål

Trypofobi

Den här fobin fick sitt namn så sent som 2005 och kommer av det grekiska ordet för hål; "trýpa". Det handlar om en förmodad rädsla för små hål, ofta i oregelbundna mönster eller kluster av små hål. Fobin har inte godkänts vetenskapligt än, men på nätet är det tätt bland människor som berättar att de har fobin. Forskarna Geoff Cole och Arnold Wilkins vid University of Essex har uppmärksammat fenomenet i en vetenskaplig artikel. Cole har sagt att resultaten i deras forskning tyder på att det kan finnas en gammal evolutionär del av hjärnan som talar om för människor att de tittar på giftiga djur.

 

Tiden går. Hela tiden. Foto: Colourbox

7. Fobi för tiden

Chronofobi

Många kan nog känna att tiden far fram med en rasande fart, men den här fobin innebär en faktisk rädsla för att tiden går. Chronofobi dyker ofta upp hos äldre och i fängelser (det är så pass vanligt att det kommit att kallas fängelsenevros). De vanligaste symtomen är oro, panik och klaustrofobi. De drabbades rädsla för tiden grundar sig ofta i att tiden till slut kommer att leda till döden. Fobin kan uppstå hos människor som upplever trauman som naturkatastrofer eller annat som ställer de dagliga rutinerna på ända.

 

En rädsla för att svälja. Foto: Colourbox

8. Fobi för att svälja

Phagofobi

Personer som lider av den här ovanliga fobin känner en rädsla inför att svälja. Fobin kan ibland uppstå hos människor som haft en negativ upplevelse när de försökt svälja, exempelvis försökt äta när de varit nervösa, haft ont i halsen eller något annat som gjort det svårt att få ner maten. Men ibland vet man inte vad orsaken är. Fobin kan leda till viktnedgång och undernäring och den som känner stora problem ska uppsöka läkare.

 

Navel. Foto: Colourbox

9. Fobi för navlar

Omphalofobi

De flesta av oss har förmodligen kroppsdelar vi är mindre förtjusta i. Men den som lider av den här fobin är rädda för navlar. En person med fobin är rädd för att röra andras navlar eller få sin navel vidrörd av någon annan. Den som har navelfobi kan också känna avsky bara av att se en navel på bild.

 

Rädd för fobier? Foto: Colourbox

10. Fobi för fobier

Phobofobi

Japp, precis som namnet antyder finns det människor som är rädda för fobier. Ordet Phobofobi kommer från grekiskans phobos och översätts som "rädsla för rädsla". De som har fobin kan också bli så rädda för att bli rädda att det i sig själv blir ett problem.

 

Du kan vända dig till din vårdcentral. Foto: Ulf Ryd

11. Lider du av en fobi?

Så söker du hjälp.

Väldigt många har något de känner en överdriven rädsla för. Det kan handla om allt från blod till höjder och spindlar. Man räknar med att mellan 10–15 procent av befolkningen har en så stor rädsla att man utvecklar en fobi. Det kan få till följd att den drabbade börjar undvika vissa ställen eller situationer. Ibland utlöses fobin av en speciell händelse, men ofta vet man inte vad fobin beror på. Fobi kan också vara ärftligt.
Vad du kan göra själv:
✔ Sök kunskap om fobier på egen hand.
✔ Motion och avslappning kan hjälpa.
✔ Det är viktigt att inte undvika det du är rädd för, försök i stället närma dig din rädsla med små steg.
✔ Prata om din fobi med någon du känner förtroende för.
Där kan du få hjälp:
✔ Sök hjälp om du känt stark rädsla under en längre tid så att det inkräktar på ditt vardagsliv.
✔ Du kan vända dig till din vårdcentral. Om du är under 25 år kan du vända dig till en ungdomsmottagning.
✔ Fobier behandlas ofta med kognitiv beteendeterapi.
Källa: Vårdguiden 1177.