ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Lindsey fick en ny chans till graviditet

Lindsey blev den första kvinnan i USA som genomgått en livmoderstransplantation.

Lindsey blev den första kvinnan i USA som genomgått en livmoderstransplantation.

1/2

Foto: Marvin Fong/AP/TT

Transplantationen ger kvinnor som inte kunnat få barn chansen att bli gravida.

Transplantationen ger kvinnor som inte kunnat få barn chansen att bli gravida.

2/2

Foto: Marvin Fong/AP/TT

Lindsey fick en ny chans till graviditet

I går presenterades den första amerikanska kvinna som genomgått en livmoderstransplantation.

Ingreppet skulle kunna ge kvinnor som inte kan få barn en chans att bli gravida, skriver The Guardian.

I Sverige har fyra barn fötts efter att deras mammor genomgått en sådan transplantation.

I går presenterade kirurger vid en klinik i Cleveland, USA, den första kvinna som genomgått en livmodertransplantation i USA. Kvinnan heter Lindsey och är 26 år gammal, skriver The Guardian.

Hon genomgick transplantationen den 24 februari år. Ingreppet sköttes av ett läkarteam på åtta personer. Den kvinna som donerade livmodern var i trettioårsåldern och hon dog plötsligt, vilket möjliggjorde donationen.

Fick beskedet som 16-åring

Transplantationen skulle kunna göra det möjligt för Lindsey att bli gravid. Hon fick redan som 16-åring beskedet att hon inte skulle kunna få barn.

– Från det ögonblicket har jag bett att Gud skulle ge mig en chans att få uppleva en graviditet. Här är vi nu, vid början av den resan, sade hon vid den presskonferens där hon presenterades, skriver The Guardian.

Lindsey och hennes make Blake har redan innan adopterat tre stycken pojkar.

Ett år till graviditet

Det kommer att dröja ett drygt år innan Lindsey kan prova att bli gravid. Läkarna vid kliniken kommer då att hålla koll på om transplantationen lyckats. De första månaderna efter operationen kommer hon att stanna på sjukhus, men hon kommer sedan förhoppningsvis att få komma hem i väntan på att insemineras.

Den här transplantationen är den första av tio planerade livmoderstransplantationer som kommer att genomföras i USA. Transplantationerna ingår i en klinisk studie vid kliniken i Cleveland. Om de visar sig vara lyckade skulle de kunna ge kvinnor som föds utan livmoder, eller de kvinnor som mister sin livmoder, en chans att bli gravida.

Kvinnorna kommer efter att deras livmoderstransplnatationer lyckats att bli inseminerade. Barnen kommer sedan att förlösas med kejsarsnitt.

Det har tidigare utförts liknande transplantationer i Sverige, och de har varit lyckade. Nio kvinnor har genomgått ingreppet och av dem har fyra fått barn.